Enerji verimliliği: Optifuel Lab 3 yakıt tüketimini yüzde 12.5 azaltıyor

0
3324
Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_01
Renault Trucks, Optifuel Lab 3'ün sonuçlarını açıkladı. Üreticinin uzun yol laboratuvar aracı, standart bir çekici yarı treylere kıyasla yakıt tüketiminde yüzde 12,5'lik bir azalma kaydetti.

Renault Trucks, Optifuel Lab 3‘ün sonuçlarını açıkladı. Üreticinin uzun yol laboratuvar aracı, standart bir çekici yarı treylere kıyasla yakıt tüketiminde yüzde 12,5’lik bir azalma kaydetti. Bu sonuç, tam konvoyun, güç aktarma organlarının ve lastiklerin aerodinamiğini optimize ederek ve öngörülü sürüş desteği ve enerji yönetimi işlevlerini entegre ederek elde edildi.

Renault Trucks, kamyonlarının enerji verimliliğini artırmak için araştırmalarına devam ediyor. 2017 yılında başlatılan FALCON projesi, Düşük Tüketim için Esnek ve Aerodinamik kamyon, eksiksiz bir ağır hizmet çekici yarı treyler bütününde tüketimi yüzde 13 oranında azaltmak için yola çıktı. Proje; Faurecia, Michelin, Total, Fruehauf, Wezzoo, BeNomad, Styl’Monde, Polyrim, Enogia, IFPEN, École Centrale de Lyon (LMFA) ve şu anda Gustave Eiffel Üniversitesi olan IFSTTAR gibi ortaklardan oluşan bir konsorsiyum ile Renault Trucks tarafından yönetildi. Fransız Kamu Yatırım Bankası BPI Fransa’dan ve Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu’ndan (ERDF) kamu fonları aldı.

Bu proje, Optifuel Lab 3 laboratuvar aracını üretti. 18 aylık geliştirme, pistlerde ve açık yollarda 6 aylık testler ve 15 bin 500 kilometreden sonra Renault Trucks, varsayımlarını doğrulayabildi. Üretici, standart bir yarı treylere bağlı Renault Trucks T serisine kıyasla yakıt tüketiminde yüzde 12.5 düşüş ölçtü. Bu, 100 km’de 3,75 litre yakıt ve 9,8 kg CO2 tasarrufu anlamına geliyor.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_03
FALCON projesi, Optifuel Lab 3 laboratuvar aracını üretti. 18 aylık geliştirme, pistlerde ve açık yollarda 6 aylık testler ve 15 bin 500 kilometreden sonra Renault Trucks, varsayımlarını doğrulayabildi.

Test Döngüsü

Renault Trucks mühendisleri, bölgesel koşullarda 68 km ve otoyollarda 136 km’den oluşan uzun mesafe kullanımını istatistiksel olarak temsil eden bir test döngüsü kullandı.

Optifuel Lab 3 ile yapılan testler, ölçümlerin analiz edilmesini ve ilişkilendirilmesini sağlayan simülasyonlara ek olarak kapalı yol ve açık yol testlerinden oluşuyordu. Buna paralel olarak, laboratuvar araca benzer geometrik ve güç aktarma organları özelliklerine sahip bir referans araçla (Renault Trucks T 480, Fruehauf kapalı yari treyler ile) testler yapıldı. Proje kapsamında geliştirilen teknolojiler önce bağımsız, sonra bir bütün olarak değerlendirildi.

Optifuel Lab 3‘ün ve referans araçların güç aktarma organları, her iki aracın da temsili olmasını sağlamak için önceden alıştırıldı.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_02
Renault Trucks, standart bir yarı treylere bağlı Renault Trucks T serisine kıyasla yakıt tüketiminde yüzde 12.5 düşüş ölçtü. Bu, 100 km’de 3,75 litre yakıt ve 9,8 kg CO2 tasarrufu anlamına geliyor.

Ölçüm Yöntemleri

Aerodinamik kazanımın değerlendirilmesi

Rüzgar direnci kazancı, resmi CO2 düzenleme prosedürü kullanılarak değerlendirildi. Tekerlek torku iki sabit hızda ölçüldü: Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan test sıralaması izlenerek düşük hız (~15 km/s) ve yüksek hız (~90 km/s).

Bu prosedür, tek başına çekicinin aerodinamik kazanca katkısını ve ardından tüm Optifuel Lab 3 bütününün katkısını değerlendirmek için kullanıldı.

Rüzgar direnci kazanımları daha sonra açık yol testleri ile onaylanmadan önce projede tanımlanan temsili müşteri döngüsü üzerinde simülasyonlar ile yakıt tüketimi kazanımlarına dönüştürüldü.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_04
Renault Trucks mühendisleri, bölgesel koşullarda 68 km ve otoyollarda 136 km’den oluşan uzun mesafe kullanımını istatistiksel olarak temsil eden bir test döngüsü kullandı.

Bağlantılı düşük yuvarlanma dirençli lastiklerden elde edilen kazanımlar

Optifuel Lab 3 için geliştirilen lastiklerin yuvarlanma direnci iyileştirmeleri, ISO 28580 standardına göre Michelin tarafından ölçüldü. Lastik, sıcaklığın 25°C’de tutulduğu bir kabinde eşdeğer çapı 2 m olan bir silindir üzerinde lastiğin yük indeksinin yüzde 85’ine tekabül eden bir yük altında sıkıştırıldı. Lastiğin ürettiği sürtünme kuvveti, 3 saatlik stabilize termal rejimden sonra 80 km/s’lik bir hızda ölçüldü.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_05
Optifuel Lab 3 için geliştirilen lastiklerin yuvarlanma direnci iyileştirmeleri, ISO 28580 standardına göre Michelin tarafından ölçüldü.

Güç aktarma organları: düşük viskoziteli yağlardan ve Rankine ısı geri kazanım sisteminden elde edilen kazanımlar

Motor, şanzıman ve aks için Total ile geliştirilen düşük viskoziteli yağlar, güç aktarma organlarında yakıt tüketimini düşürdü. Karşılık gelen kazanımlar, motor test tezgahında ve parça test tezgahlarında ölçüldü.

Aynı zamanda, bu yeni nesil yağların, özellikle İnce Katman Aktivasyonu (TLA) kullanımı sayesinde parçaların erken aşınmasına neden olmadığı doğrulandı.

Son olarak, Rankine ısı geri kazanım sistemi ile ilgili olarak, Liège Üniversitesi işbirliği ile bir parça tezgahında yakıt tüketimi tasarrufları değerlendirildi. Bu test etkinliğinin bir parçası olarak iki farklı mimari karşılaştırıldı (egzoz ve soğutma devresi geri kazanımı) ve çeşitli soğutma sıvıları değerlendirildi.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_06
Motor, şanzıman ve aks için Total ile geliştirilen düşük viskoziteli yağlar, güç aktarma organlarında yakıt tüketimini düşürdü.

Öngörülü sürüş desteği ve enerji yönetimi işlevlerinin entegrasyonundan elde edilen kazanımlar

Öngörülü sürüş desteği ve enerji yönetimi işlevleri, temsili bir müşteri döngüsünde gerçek sürüş koşulları altında değerlendirildi.

BeNomad navigasyon verileri kullanılarak optimize edilen yeni uyarlanabilir hız sabitleme stratejileri, akıllı alternatör kontrol stratejisi ve yeni soğutma sistemi aktüatörleri test edildi ve seri üretim araçta kullanılan stratejiler ve aktüatörler ile karşılaştırıldı.

FALCON projesi, yakıt tüketimini azaltma hedefine ulaşmak için kullanılan teknolojilerin etkinliğini doğruladı. Laboratuvar araçlar üzerinde çalışmak, Renault Trucks‘ın gelecekteki ürünleri için teknik çözümler hazırlamasına, özellikle de ağır araçlar, ağırlık ve boyutlar ve lastikler için CO2 yayımlarına ilişkin Avrupa düzenlemelerinin gerekliliklerini yerine getirmesine olanak sağlıyor.

Optifuel Lab 3 bu şekilde pazarlanmak üzere tasarlanmasa da, en etkin teknolojiler seri üretim kamyonlarına dahil edilebilecek.

Renault-Trucks-Optifuel-Lab-3_07
Optifuel Lab 3 bu şekilde pazarlanmak üzere tasarlanmasa da, en etkin teknolojiler seri üretim kamyonlarına dahil edilebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz