UND, Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı ziyaret etti

0
311
und-emniyet-genel-mudurlugu-gocmen-kacakciligiyla-mucadele-ve-hudut-kapilari-daire-baskanligini-ziyaret-etti-4
UND, Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanı Bekir Macit'i ziyaret etti.
Renault Trucks

Bilindiği üzere 2019 yılından beri Sıla Yolu Projesi kapsamında Sırbistan’da görev yapan polisler, gurbetçilerin işlemlerinin kolaylaştırılması, kaçak göçmenlerin ve sahte belge ile seyahat edilmesinin engellemesi dahil birçok konuda vatandaşlara yardımcı oluyor.

Proje kapsamında Türk polisi, 2019’da 321 bin 435, 2020’de 421 bin 556 Türk vatandaşı ile TIR sürücüsünün sorunlarını çözmüş olup 2021 yılında 50.000’den fazla araç kontrol edildi.

Türk nakliyecilerini Avrupa’ya yapılan taşımalarda ana güzergahı olan bir diğer ülke olan Macaristan’da da Türk polisi görevlendirildi. Macaristan ile yürütülen Dostluk Yolu Projesi kapsamında (26) Türk Polisi, Rözske (Macaristan-Sırbistan) ve Nagylak (Macaristan-Romanya) hudut kapılarında görevlerine başladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 17.12.2021 tarihli Macaristan ziyareti ile yapılan anlaşma kapsamında yasal zemini oluşturulan Macaristan Dostluk Yolu Projesi ile Batı Avrupa ülkelerine mal ve eşya taşıyan TIR şoförlerinin göçmen kaçakçılığı olaylarından mağdur olmamaları amacıyla bilgilendirilmelerini ve karşılaştıkları her türlü sorunun daha hızlı, güvenli ve kolay çözülmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Gerek ulusal gerekse uluslararası taşımacılık yapan Tır, kamyon ve otobüs şoförlerinin farkında olmadan “Göçmen Kaçakçılığı” suçunun şüphelisi olabiliyorlar. Yurtiçinde veya yurtdışında düzensiz göçmenler gerek kendileri, gerekse organizatörlerin yönlendirmeleri ile park alanlarında veya sınır geçiş noktalarında bekleyen tır ve kamyonların brandalarını ek yerlerinden kesmek, halatlarını koparmak veya mühürlerini kırmak suretiyle yarı-römorklarına girebiliyorlar. Yarı-römork içerisine, altlarına veya üstlerine saklanarak sınırdan yasa dışı olarak geçmeye teşebbüs ediyorlar. Bu gibi durumlarda şoförler gerek yurtiçinde gerekse Avrupa ülkelerinde Göçmen Kaçakçılığı suçundan adli işlem görebiliyorlar, hatta tutuklanıyorlar.

2019 yılından itibaren Sırbistan’da yürütülen Sıla Yolu Projesi kapsamında uluslararası taşımacılık yapan vatandaşların birçok sorununa yerinde çözüm bularak muhtemel mağduriyetlerin önlenmesini sağlayan Türk Polisi’nin aynı şekilde Dostluk Yolu Projesi ile Macaristan’daki varlığı Türk tır şoförlerinin bu güzergahta yaşadığı birçok sorunun çözümüne katkı sağlayacağından şüphe duyulmuyor.

UND, bu bağlamda başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı’na Türkiye’nin ihracat hedeflerine daha hızlı ulaşması için vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini sundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanı Bekir Macit’e yapılan ziyarete UND’yi temsilen UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, Başkan Yardımcıları Elif Savrum ve Kadir Çirkin, Gümrük Uzmanı Semih Durmaz katılım sağladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz