Brezilya’nın önde gelen mobilite çözümleri geliştiricisi ve dünyanın en büyükleri arasında yer alan Marcopolo, otobüs sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan, üreticileri, tedarikçileri, taşımacılık ve servis operatörlerini bir araya getiren ve 7-12 Ekim tarihleri arasında Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenecek Busworld Europe 2023‘e katılıyor.
Etkinlikte ziyaretçiler, firmanın uluslararası pazara yönelik geliştirdiği en modern iki aracı görme fırsatı bulacak: Markanın kendi segmentindeki en başarılı modeli Generation 8 Paradiso 1800 Çift Katlı otobüs ve Audace 1050 Fuel Cell. Otobüsler, kirletici gaz yayımlarını azaltmak, güvenlik, konfor ve verimlilik için mevcut en son teknolojileri içeriyor.
Marcopolo CEO’su André Armaganijan, konuyla ilgili olarak “Paradiso G8 1800 DD, markanın en gelişmiş otobüsü olup, faaliyet gösterdiğimiz ana pazarlarda büyük kabul görüyor. Çin’deki birimimizde üretilen Audace Fuel Cell, sıfır veya düşük yayım çözümlerinin geliştirilmesindeki uzmanlığını kanıtlıyor. Bu tasarımlar, dünya çapında farklı bölgelerdeki üretim birimleri ve geliştirme merkezleriyle küresel varlığımızı güçlendiriyor.” dedi.
Yeni konfor ve güvenlik standardı
Paradiso G8 1800 DD, yolcular ve sürücü için olağanüstü güvenlik, konfor, bağlantı, sürülebilirlik ve ergonomi standartlarıyla Marcopolo için inovasyonda bir atılımı temsil ediyor.
Model görsel olarak dikkat çekici ve tasarımı IF Design 2022 ödülüne layık görüldü; ayrıca akıcı hatları, yalnızca 0,384’lük düşük aerodinamik katsayısıyla Marcopolo DNA’sına sahip ve İngiliz Araç Sertifikasyon Ajansı (VCA) tarafından davrilme için verilen ECE R66.02 sertifikası gibi en katı uluslararası güvenlik standartlarını karşılıyor.
André Armaganijan, şöyle devam etti: “Yolcular ve operatörler için her zaman yenilikçi ve değerli taşımacılık çözümleri yaratmaya çalışıyoruz. Generation 8, markanın otobüslerini daha güvenli, daha konforlu, daha verimli ve daha karlı hale getirmek için tasarlandı. Yeni bir seyahat deneyimi sunmak istiyoruz.“
Busworld Europe 2023‘te tanıtılan model, Scania K 500C B6x2*4NI Euro 6 şasiye, 13 litrelik 500 beygir gücündeki Scania DC13 motora, Opticruise şanzımana, havalı süspansiyona ve 500 litre yakıt deposuna sahip. 15 metre uzunluğunda, 2,6 metre genişliğinde ve 4,23 metre yüksekliğinde olan otobüs, üst katta 29, alt katta ise 6 kişi olmak üzere 35 yolcu taşıyabiliyor. Hepsi yatar olan koltuklar bireysel monitörlere ve USB bağlantı noktalarına (A ve C tipi) sahip. Alt kattaki koltuklarda ayrıca bir masaj sistemi bulunuyor.
Yolcuların rahatlığı ve kullanım kolaylığı için araç, kayıt kameraları kullanılarak dahili olarak izleniyor. Araçta klima ve ısıtma sistemi bulunuyor. Üst kattaki yolcu salonu LED Biolighting iç aydınlatma sisteminin yanı sıra DVD ve Wi-Fi özellikli ses ve video sistemi ile donatılıyor. Alt katta iki tuvalet, üç buzdolabı (sürücü için 8 litrelik ünite, alt katta biri 20 litre, diğeri üst katta 70 litreye kadar), ayrıca bir su sebili ve evcil hayvan taşıma alanı yer alıyor.
Sürücüler, aynaların yerini alan ve kör noktaları ortadan kaldıran kameralar ile ERV sisteminden, gece görüşünü optimize eden kızılötesi teknolojisinden, havalı Isri sürücü koltuğundan ve hava, ses ve anti-panik sistemli kabinden faydalanıyor.
Araçta ayrıca ADAS AEB, LDW ve ACC gibi pasif ve aktif güvenlik sistemleri, telemetri ve tam LED farlar bulunuyor.
Karbonsuzluğa giden yol
Yolcu taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunacak çözümler arayan Marcopolo, hidrojen yakıt hücresinden güç alan Audace 1050 otobüsünü sunuyor. Sinosynergy ve Allenbus ortaklığıyla geliştirilen araç, şirketin Çin’deki fabrikasında üretiliyor ve Avrupa’da satışı onaylanmış durumda.
Ortaklıkta, yüksek teknolojili hidrojen yakıt hücresi üreticisi Sinosynergy, membranlar ve Yakıt Hücresi tahriği de dahil olmak üzere yakıt hücresi çözümünün temel kısmını sağlıyor. Şasi; ticari, elektrikli ve hidrojen yakıt hücresiyle çalışan araç ve şasi üreticisi olan Allenbus tarafından tedarik ediliyor.
Hidrojenle çalışan Audace 1050, 53 yolcu taşıma kapasitesine ve 600 kilometreye kadar menzile sahip. Model, 12,9 m uzunluk, 2,50 m genişlik ve 6 m ila 6,5 m dingil mesafesi seçenekleriyle üretilebiliyor.
Araç, nominal gücü 140 kW (tepe 222 kW) ve nominal/tepe torku 495/720 Nm olan Danfos sabit mıknatıslı senkron motora sahip. Otobüste ayrıca iki adet 160 kW Sinosynergy G80-001 Yakıt Hücresi aküsü, dört adet 350 bar tip 4 hidrojen tankı ve dört adet CATL, LiFeO (Lityum Demir) depolama akü paketi içeren bir su soğutma sistemi bulunuyor. Araç, ayrıca 4 vitesli EATON AMT şanzıman, ZF RL75E bağımsız ön aks, ZF AV133 arka çekiş aksı, ZF THP90 hidrolik vites kutusu, Knorr havalı süspansiyon sistemi ve Knorr frenler (EBS, ESP, AEB, LDWS ile) ile donatılılıyor.
Audace ayrıca tam elektrikli aktarma organı seçeneğiyle üretilebiliyor. CATL‘nin LiFeO (Lityum Demir) enerji bataryaları 12 paket ile 423 kwh kapasiteye sahip. Bu da otoyollarda 500 kilometreye kadar, şehiriçi koşullarda ise yaklaşık 600 kilometre menzil sağlıyor.