IVECO, Türkiye’nin ilk LNG’li çekicisini tanıttı

0
1902
IVECO Stralis NP 460

20 yılı aşkın bir süredir seçenek tahrik teknolojilerinde öncülük eden IVECO, özellikle uzun mesafe taşımaları için özel olarak tasarlanan ilk doğal gazlı kamyon olan Stralis NP 460’ı Türkiye’de de tanıtarak daha çevreci bir taşımacılık için önemli bir adım attı. 460 beygirlik motoru ile eşdeğer dizel çekicilerle aynı performansı sunan Stralis NP 460’ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile çalışan sürümü 1600 km’ye kadar menzil sunuyor. Eşdeğer bir dizel çekici ile kıyaslandığında daha yüksek ilk alım ve daha yüksek bakım maliyetlerine karşın yüzde 35’e kadar yakıt tasarrufu sunan IVECO Stralis NP 460, Euro 6 dizel kamyonlara kıyasla parçacık madde yayımını yüzde 99, NO2 yayımını yüzde 90, CO2 yayımını yüzde 9, biyometan kullanımında ise yüzde 95 azaltıyor. Ayrıca, “Sessiz Kamyon” sertifikasıyla kanıtlanmış 71 dB’den az olan son derece sessiz çalışmasıyla gürültü kirliliğini de büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. İngiltere’de “Yılın Düşük Karbonlu Kamyonu” ödülünü alan Stralis NP 460, tüm görevler için en son nesil otomatikleştirilmiş vites kutusuna sahip tek doğal gazlı ağır kamyon serisi olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’nin ilk LNG’li çekicisi olan IVECO Stralis NP 460’ın tanıtıldığı basın toplantısına (soldan sağa) IVECO Türkiye Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Er, Ağır Vasıta Satış Müdürü Hakkı Işınak, Kamyon Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, Sürüş Eğitim Yöneticisi Mehmet Er, Genel Müdür Roberto Camatta ve Pazarlama ve Ürün Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz katıldı.
Sürdürülebilirliğin ve çevreciliğin firmalar açısından bir başarı etkeni olduğunu vurgulayan IVECO Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta, IVECO’nun bağlı olduğu CNH Industrial’ın kote olduğu New York Borsası’nda yedi yıldan bu yana sürdürülebilirlik ve çevrecilik konularında birinci durumda olduğunu belirterek, ana şirketlerinin misyonlarından birinin de çevrecilik olduğunu dile getirdi.
IVECO’nun yeni üretmeye başladığı düşük karbon ayak izine sahip LNG’li kamyonlardan ikisinin Türkiye’ye getirildiğini ve bu konuda ilk olmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Roberto Camatta, iki araçla belki dünyayı kurtaramayacaklarını; ancak bir yerden başlamak gerektiğini söyledi.
Bir kamyonun sadece doğal gaz ile çalışıp çevre dostu olmasının yetmediğini; aynı zamanda maliyet açısından da verimli olması gerektiğini ifade eden Roberto Camatta, sıvılaştırılmış doğal gazla (LNG) çalışan Stralis NP 460’ın ilk alım maliyetinin dizel eşdeğerine göre daha yüksek olmasına karşın yüzde 35’e varan oranda yakıt tasarrufu sağladığını dile getirdi. Çevreci olmasının ve maliyet avantajının yanı sıra kamyonun yeteri kadar güçlü ve yeterli menzile de sahip olması gerektiğinin de altını çizen Roberto Camatta, 13 litrelik Cursor doğal gaz motoruna sahip Stralis NP 460’ın bin 600 km’ye kadar menzil sunduğunu açıkladı.
Maliyet açısından avantajlı, yüksek performanslı ve güvenilir bir ürüne sahip olduklarını söyleyen Roberto Camatta, halihazırda temasta bulundukları yakıt firmaları Shell ve İpragaz’ın eksik olan altyapıyı kurmak için akaryakıt istasyonlarına yatırım yapma kararı aldıklarına dikkat çekti.
20 yıldır doğal gazlı araçların üretimi için çalışan ve bugüne kadar 30 bin adetten daha fazla doğal gazlı motor satan IVECO’nun bu konuda öncü ve en başarılı firma olduğunu vurgulayan Roberto Camatta, son olarak 500 adet LNG’li çekici sipariş eden Belçikalı Jost firmasının, 2020 yılında filosunun yüzde 35’ini doğal gazlı çekicilerden oluşturacağını ifade etti.
3.5 ton üzeri kamyonet ve kamyon pazarında satışlar açısından üçüncü konumda olduklarını ve bunu geniş ürün yelpazeleri sayesinde başardıklarını kaydeden Roberto Camatta, Daily Hi-Matic’ten LNG’li çekiciye kadar rakiplerde olmayan ürünleri Türkiye pazarına sunmak için hiçbir fırsatı kaçırmadıklarını sözlerine ekledi.
Dünyada şu ana kadar üretilmiş en güçlü doğal gazlı çekici olan IVECO Stralis NP 460’ı Türkiye pazarına tanıttıklarını dile getiren IVECO Türkiye Pazarlama ve Ürün Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz, doğal gazlı uzun yol çekicileri anlamında ilk adımı attıklarını ve ilk araçları plakalandırdıklarını belirterek, Shell ve İpragaz gibi firmaların sıvılaştırılmış doğal gaz istasyonları kurmaya başladıklarını dile getirdi. IVECO’nun bugüne kadar 30 binden fazla doğal gaz motoru ürettiğini ve toplam üç bin adet adet sıvılaştırılmış doğal gazlı Stralis NP sattığını kaydeden Tansu Giz, seçenek tahrikli araçların IVECO’nun toplam araç satışları içindeki payının yüzde 3 olduğunu ifade etti.
Yakıt fiyatları, bakım masrafları, ikinci el değeri ve LNG istasyon altyapısı gibi etkenler göz önüne alındığında en kötü senaryoda bile sıvılaştırılmış doğal gazlı Stralis NP’nin yakıt tasarrufunun yüzde 17 – 20 bandında çıktığını ve bunun da aylık 800 – 900 Euro tasarruf anlamına geldiğini ifade eden IVECO Türkiye Ağır Vasıta Satış Müdürü Hakkı Işınak, en kötü senaryoda amortisman süresinin 2 – 2.5 yılı bulduğunu belirterek, dizel yakıtın sübvanse edilmediği daha iyi bir senaryoda amortisman süresinin 1.5 yıla indiğini dile getirdi. Beşinci tekere gelen yük miktarı 18 ton olan seçenek yakıtlı iki dingilli çekicilerde ruhsata + 1 ton daha yük taşıyabilir maddesinin işlenmesine olanak veren maddenin Resmi Gazete’de yayımlandığını ve bunun da seçenek yakıtlı çekici – treyler bütünlerinin toplam yüklü ağırlığının 41 ton olması anlamına geldiğini söyleyen Hakkı Işınak, bunun ek bir avantaj getireceğinin altını çizdi.
Türkiye’de atık toplamada kullanılan sıkıştırılmış doğal gazlı (CNG) IVECO kamyonların büyük bir arıza yaşamadan bir milyon km’yi aştığına ve IVECO’nun kendini kanıtlamış doğal gaz teknolojisinin son derece güvenilir olduğuna dikkat çeken Hakkı Işınak, LNG’li çekicilerini bu aracı yılda 100 bin km’nin altında kullanacak müşterilere önermediklerini vurgulayarak, sıvılaştırılmış doğal gazlı bir çekiciden azami faydanın sağlanması için yılda 150 bin km’den 7 yıllık bir kullanım süresi öngördüklerini ifade etti.
Sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan Stralis NP 460’ın Türkiye için yeni bir araç olduğunun altını çizen IVECO Türkiye Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Er, satış sonrası hizmetler için aylar öncesinde hazırlığa başladıklarını, ekiplerinin İtalya’da eğitim aldığını, öncelikle IVECO Otomotiv merkez servis olmak üzere tüm servislerine teknik eğitim verdiklerini ve gerekli donanımları sipariş ettiklerini belirterek, yedek parça ve sarf malzemeleri olarak da hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirdi.
LNG’li Stralis NP çekicinin boş ağırlığının gaz tankları nedeniyle eşdeğer dizel bir çekiçiye göre daha fazla olduğunu; ancak gaz tankları dolu LNG’li Stralis NP ve yakıt deposu dolu eşdeğer dizel çekicinin ağırlıklarının aynı olduğunu ifade eden IVECO Türkiye Kamyon Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, her biri net 540 litre olan iki adet LNG tankının toplam net hacminin 1080 lt ya da 390 kg olduğunu açıkladı.

IVECO Stralis NP 460

Stralis NP 460, en zorlu görevler için gerekli gücü üretecek şekilde geliştirilmiş olan yeni IVECO Cursor 13 NG tek yakıtlı doğal gaz motoru ile donatılıyor. Bu motor, 1900 devir/dk’de 460 beygir güç ve 1100 ile 1600 devir/dk arasında 2000 Nm azami tork üretiyor. Sürücüye sürüş tarzını geliştirmesi ve iyileştirmesi konusunda gerçek zamanlı tavsiyeler veren Sürüş Tarzı Değenlendirme sistemi, GPS tabanlı Hi-Cruise öngörülü sürüş sistemi ve ZF’nin en güncel otomatikleştirilmiş vites kutusu olan 12 oranlı Hi-Tronix de Stralis NP 460’ın özellikleri arasında bulunuyor. Stralis NP 460, sadece CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) veya LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) ile ya da CNG ve LNG kombinasyonuyla çalıştırılabiliyor. Çift LNG deposu, 1600 km’ye kadar bir menzil sunuyor. Bu da İstanbul’dan yola çıkan bir aracın gaz ikmali yapmadan Antalya’ya gidip gelebilmesine olanak sağlıyor.

IVECO Stralis NP 460

IVECO Cursor 13 NG

FPT Industrial tarafından üretilen yeni IVECO Cursor 13 NG motoru, uzun mesafeli uluslararası taşımacılık için özel olarak geliştirildi. Piyasadaki en güçlü doğal gazla çalışan motor olan 12.9 litrelik sıralı altı silindirli Cursor 13 NG’nin geliştirilmiş yanma süreci uzun mesafeli görevlerde en iyi yakıt verimliliğini sunuyor. Yüksek akışlı gaz püskürtücüleri, yakıt hattı, pistonlar ve turbo, yüksek güç çıkışı ve tork sağlayacak şekilde tasarlanırken, dayanıklılık ve bakım aralıkları, çalışma süresinden ödün vermeyecek doğru performansı sağlamak için uzatılmış.

IVECO Cursor 13 NG

Yeni Cursor 13 NG motoru, diğer FPT Industrial doğal gaz motorları gibi, güç üretmek için stokiyometrik yanmayı kullanıyor. 1995’ten bu yana FPT Industrial’ın seçtiği bu teknoloji, bugün Euro 6C yayım sınırlarını karşılamak için güvenilir ve maliyet etkin bir çözüm sunuyor. Stokiyometrik yanma sayesinde Cursor 13 NG; EGR, SCR ve DPF olmadan basit ve kolay yerleştirilebilir üç yollu katalizatör ile bu ölçütleri karşılıyor. Doğal gaz motorları, daha yumuşak ve sessiz motor yanma döngüsüyle (benzin döngüsünün 12:1 sıkıştırma oranı, dizel döngüsünün 17:1 sıkıştırma oranından daha düşük) gürültü kirliliğini de azaltıyor ve çalışma esnasında gürültü seviyesini 71 dB’den daha aşağıda tutuyor.

Yeni Cursor 13 NG motoru, nikel-dayanımlı dökme demir egzoz manifoldu, su soğutmalı wastegate turbo ve kompakt grafit demir (CGI) silindir kafaları sayesinde hem mekanik hem de termal stres anlamında yüksek güvenilirlik ölçütleri sunuyor.

Stokiyometrik yanmalı çok noktalı püskürtme, su soğutmalı wastegate turbo ve üç yollu katalizatör gibi özelliklere sahip motorun bakım aralıkları 90 bin km ve ağırlığı 1240 kg.

Çift LNG deposu, IVECO Stralis NP 460’a 1600 km’ye kadar bir menzil sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz