Bilim insanları yine doğadan ilham almışlar. ETH Zürih’teki araştırmacıların, güvenilir kan ölçümleri için güvenli ve ucuz bir cihaz geliştirdiği açıklandı. Vantuz kullanarak çalışan cihazın, tıbbi olmayan personel tarafından bile tropik hastalık sıtmasını teşhis etmek için de kullanılabildiği belirtiliyor.
İğne ile kan vermek pek çok kişinin korkulu rüyası veya çekindiği bir olay olabilir. Bilim insanları buna bir seçenek olduğunu belirtiyorlar.
Sülük prensibine göre geliştirlen bu cihazın, koldan iğneyle kan almaya göre daha etkili; kullanımının da daha kolay ve tıp eğitimi olmayan kişiler tarafından da kullanılabildiği belirtiliyor. Yeni cihaz iğne kadar kan toplayamasa da parmaktan alınan kandan çok daha fazlasını toplayabiliyor.
Düşük yaralanma riski
Yeni cihaz fikrini daha önce başka bir şey geliştirirken ortaya attıklarını belirten ETH araştırmacıları, “Daha önceki projemiz için, konakçılarına bir vantuzla bağlanan sülükleri zaten incelemiştik. Kan toplamak için benzer bir sistem geliştirebileceğimizi fark ettik.” dedi.
Sülükler tutunduktan sonra dişleriyle konakçının derisine nüfuz ediyor. Yaradan kan emmek için yutkunarak negatif basınç oluşturuyorlar. Yeni cihazın da buna çok benzer bir şekilde çalıştığı belirtiliyor. Yaklaşık iki buçuk santimetre büyüklüğündeki bir vantuz, hastanın üst koluna veya sırtına takılıyor. Kabın içinde, bastırıldığında cildi delen bir düzine mikroiğne bulunuyor. Birkaç dakika içinde vantuzdaki negatif basınç, teşhis testleri için kullanılacak yeterli kanın toplanmasını sağlıyor.
Sanırım insanoğlu doğadan ilham almaya ve bizi şaşırtmaya devam edecek.