Yeni XF ve CF: Şimdiye kadarki en verimli DAF

1
5591

Taşımacılık verimliliğinde ve sürücü konforunda yeni ölçütler belirlemek hedefiyle yeni nesil XF ve CF serilerini pazara sunan DAF, motor yenilikleri, yeni aktarma organları ve aerodinamik iyileştirmelerle yakıt tüketiminde yüzde 7’ye kadar düşüş sağlıyor. Yeni DAF Connect filo yönetim sisteminin yanı sıra 100 kg daha fazla taşıma sığası ve 200 bin km’ye uzatılmış bakım aralıkları ile Toplam Sahip Olma Maliyeti’ni  (TCO) daha da aşağı çeken DAF, kamyonlarının yolda kalma süresini de artırıyor.

DAF, 16 – 17 Mayıs tarihleri arasında Hollanda Valkenburg’da düzenlediği Ride & Drive sürüş etkinliği ile uluslararası basına şimdiye kadar üretilmiş en iyi XF ve CF serileri olarak nitelendirdiği yeni XF ve CF serilerinden oluşan kamyon ve çekicileri kullanma olanağı sağladı.
Yeni DAF XF ve CF, PACCAR MX-11 ve MX-13 motorlarda yapılan yeniliklerle, yeni verimli TraXon otomatikleştirilmiş şanzımanla, daha hızlı tahvil oranına sahip yüksek verimlilikteki arka dingillerle, geliştirilmiş aktarma organları yazılımıyla ve aerodinamik iyileştirmelerle yüzde 7 daha az yakıt tüketiyor.

Yeni CF ve XF’in 4×2 ve 6×2 çekici ve kamyon sürümlerinin üretimi 2017 yazında başlayacak. Diğer sürümler ise sonbaharda üretime girecek.

DAF, yeni CF ve XF’i daha düşük rüzgar direncine ve daha çekici bir görünüme kavuşturmak için birçok geliştirme ve yenilik yapmış. Yeni tepe güneşliği, kısmi olarak kapatılmış ön ızgara, radyatörün önünde rüzgar saptırıcılar ve uzatılmış çamurluklar rüzgar direncini düşürerek yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı olurken, yeni tasarımlı DAF logosu, üst güneşlikte ve tamponda alüminyum görünümlü vurgular, CF ızgaralarında alüminyum görünümlü vurgular, XF ızgaralarında alüminyum görünümlü petekler ve vurgular ile kapı basamaklarındaki şık DAF logosu yeni XF ve CF’ye daha çekici bir görünüm kazandırıyor.

XF ve CF’yi yenilerken temel kabin tasarımlarında bir değişikliğe gitmeyen DAF, yaptığı geliştirmelerle kabinlerinin ergonomisini ve konforunu daha da artırmış. Bu geliştirmeler arasında yeni yüksek etkinlikte iklim kontrol sistemi (HVAC – ısıtma, havalandırma, iklimlendirme), sürücünün kumanda panelinde özel bir işlevin yerini belirlemesini sağlayan yerleri değiştirilebilir (Multiplex – MUX) kontrol düğmeleri, bu yılın sonbaharından itibaren sunulacak Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS), yeniden tasarlanan gösterge paneli ve daha da geliştirilen merkezi bilgi ekranı, direksiyon simidinde sezgisel hız kontrol (CC, ACC, PCC, DSC) düğmeleri, çift renkli yeni iç döşeme ve kumanda paneli, lüks Exclusive Line donanım seviyesi ve ışık şiddeti ayarlanabilir çevirmeli kabin içi ışık kontrolü yer alıyor.

Yeni XF ve CF, PACCAR MX-11 ve MX-13 motorlarda yapılan yeniliklerin ve geliştirmelerin yanı sıra yeni TraXon otomatikleştirilmiş şanzıman, yeni daha hızlı tahvil oranlarına sahip yeni yüksek verimlilikteki arka dingiller, gelişmiş aktarma organları yazılımı ve aerodinamik iyileştirmelerle bir önceki nesil XF ve CF’ye göre yüzde 7 daha düşük yakıt tüketimi sunuyor.
Yeni PACCAR Motor Freni, yeni kompakt egzoz sonrası sistem ve yeni şasi sayesinde elde edilen hafiflemeyle 100 kg’ye kadar daha fazla yükleme sığası, 200 bin km’ye çıkartılmış bakım aralıkları ve daha yüksek taşımacılık verimliliği için açık bir patform olan DAF Connect filo yönetim sistemi yeni XF ve CF’nin diğer teknolojik yenilikleri arasında yer alıyor.

DAF, DAF Taşımacılık Verimliliği felsefesi doğrultusunda en düşük toplam sahip olma maliyetini sunmak için motor, egzoz sonrası sistem, şanzıman ve arka dingiller arasında en uygun etkileşimi sağlayan bütünleşik ve yenilikçi aktarma organları ile yüksek yakıt verimliliğine ulaşıyor. PACCAR MX motorların hava yönetimi, yeni ve daha etkin bir turbo yükleme, yeni EGR sistemi ve yeni supap çalışma tasarımı ile daha da geliştirilmiş. Termal verimlilik; daha yüksek sıkıştırma oranlarının yanı sıra yeni pistonları, enjektörleri ve püskürtme stratejilerini içeren yeni bir yanma sistemi geliştirilerek iyileştirilmiş. Yeni yüksek verimlilikteki değişken hızlı soğutma, direksiyon ve yağ pompaları da yakıt tüketimini düşürüyor. Sınıfının en iyi yakıt tüketim değerlerine ulaşmak için motor devrini düşüren yeni aktarma organları geliştirmenin en önemli ilke olduğunun bilincinde olan DAF mühendisleri, PACCAR MX-11 ve MX-13 motorların azami torkunu artırırlarken, azami torku 900 devir/dk’den itibaren sürününün kullanımına sunarak motorun çalışma devrini düşürmüşler. En güçlü PACCAR MX-13 motoru, 530 beygir güç ve 1000 devir/dk’de 2600 Nm azami tork üretiyor.
PACCAR MX-13
PACCAR MX-11

Arka dingil tasarımları daha da geliştirilirken tahvil oranının 2.05:1’e kadar düşürülmesiyle aktarma organları seçimine göre sadece 1000 – 1040 devir/dk’de 85 km’s’lik sürüş hızı olanaklı hale geliyor. Yeni nesil arka dingil diferansiyelleri yüksek dayanıklılık ve verimlilik sunarken gürültü seviyesini hissedilir biçimde azaltıyor. Düşük viskoziteli yağ kullanımı, arka dingillerdeki düşük yağ seviyeleri ve düşük sürtünmeli poyra ve rulmanlar yakıt tüketimini düşürüyor. 12 oranlı yeni nesil TraXon otomatikleştirilmiş şanzımanlar, yeni CF ve XF serilerinde standart olarak sunulurken 16 oranlı sürüm istek üzerine alınabiliyor. Daha az sürtünme kayıpları, daha hızlı vites değişimleri ve EcoRoll işlevinin daha sık kullanımı düşük yakıt tüketimine yardımcı olurken, daha sessiz ve daha yumuşak işleyiş ve daha hassas kavrama kontrolü sürücü konforunu artırıyor.

Tamamen yeni bir elektrik ve elektronik mimariyle donatılan yeni CF ve XF, Dynamic Cruise gibi gelişmiş EcoRoll ve Cruise Control (Hız Sabitleme) işlevlerini içeren yeni araç kontrol birimine sahip. Dynamic Cruise, hız sabitlemenin karakterini farklı sürüş şartlarına uyarlıyor. Öngörülü Hız Sabitleme (PPC) ve EcoRoll’ün bütünleşmesi sayesinde, her iki teknoloji aracın momentumunun boş viteste aracı daha önce belirlenen hız sınırları içinde tepeye kadar götürebileceğini hesapladığında, PCC, EcoRoll’ü daha erken etkinleştiriyor.

Yeni egzoz sonrası biriminin toplam hacmi yüzde 40 oranında azaltılırken ağırlığı 50 kg düşürülmüş.
Yeni XF ve CF, yüzde 7 daha düşük yakıt tüketimiyle kamyon başına yılda 3 bin Euro, 100 kg’lik fazladan yükleme sığasıyla kamyon başına yılda 600 Euro, 200 bin km’lik bakım aralıklarıyla kamyon başına yılda 250 Euro ve DAF Connect filo yönetimi ile kamyon başına yılda bin 300 Euro olmak üzere Toplam Sahip Olma Maliyeti’nde (TCO) kamyon başına yılda 5 bin 150 Euro’luk tasarruf sağlıyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz