Volvo, uzun mesafeli taşımacılıkta CO2’yi azaltmak için güçlü biyogazlı kamyonlar sunuyor

0
1501
volvotrucks-lng
Volvo'nun yüzde 4 daha fazla yakıt tasarrufu sunan doğal gazlı kamyonları, yüzde 10 daha büyük gaz tankıyla birlikte 500 beygirlik yeni bir güç seviyesine sahip oldu.

Volvo Trucks şimdi sıvılaştırılmış biyogazla çalışabilen, daha güçlü bir doğal gazlı kamyonu piyasaya sürüyor. Yeni kamyon, genel CO2 yayımlarını azaltırken zorlu, uzun mesafeli nakliye görevlerini yerine getirebilecek.

Beş yıl önce Volvo Trucks, gıda atıkları da dahil olmak üzere birçok türde organik atıktan üretilebilen yenilenebilir bir yakıt olan ve genellikle biyo-LNG olarak adlandırılan sıvılaştırılmış biyogazla çalışabilen kamyonlarını piyasaya sürdü. Yakıt, CO2 yayımlarını yüzde 100’e kadar azaltabiliyor.

Volvo Trucks Gazlı Kamyonlar Ürün Müdürü Daniel Bergstrand, konuyla ilgili olarak “Biyogaz, elektrikli taşımacılık için mükemmel bir tamamlayıcı, nakliyecilere sürdürülebilirlik hedefleri konusunda yardımcı oluyor ve iklim nötr taşımaları hedefliyor.” dedi.

Doğal gazla çalışan Volvo FH ve FM, önceki 420 ve 460 beygirlik motorlara ek olarak 500 beygirlik yeni bir güç seviyesi ile sunuluyor. Doğal gazlı motorlar ayrıca yüzde 4’e varan oranda daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan önemli teknik iyileştirmeler içeriyor ve bu, yeni yüzde 10 daha büyük gaz tankıyla birlikte daha uzun bir menzile katkıda bulunuyor.

Daniel Bergstrand, şöyle devam etti: “Verimli doğal gazlı kamyonlarımız, dizel eşdeğerleriyle karşılaştırılabilir bir performansa sahip. Yakıt ikmali neredeyse bir dizel kamyon kadar hızlı ve Avrupa’da hem biyo-LNG hem de LNG için 600’den fazla akaryakıt istasyonunun büyüyen ağı, onları uzun mesafeli nakliyeler için ideal hale getiriyor.

Hiçbir tek çözüm iklim değişikliğini çözemez

Güçlendirilmiş doğal gazlı seri, Volvo Trucks‘ın sıfır yayıma ulaşmak için üç yollu stratejik yol haritasına çok iyi uyuyor: akü elektrikli kamyonlar, yakıt hücreli kamyonlar ve biyogaz, HVO ya da hatta yeşil hidrojen gibi yenilenebilir yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlar.

Daniel Bergstrand, şu yorumu yaptı: “Enerji ve yakıt altyapısının mevcudiyeti ülkeler ve bölgeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğinden ve ayrıca her bir nakliye görevi için gereksinimler değişebileceğinden, birkaç teknik çözüme ihtiyaç bulunuyor.

Avrupa’da fosil LNG’yi biyo-LNG ile değiştirmek için büyük planlar

Avrupa’nın biyo-LNG üretiminin, fosil LNG kullanımından uzaklaşmak için hızla artması bekleniyor. AB Komisyonu, farklı enerji türleri için büyük ölçüde artırılmış yerli üretim kapasitesi yaratmaya odaklanan REPower EU adlı bir plan ortaya koydu. Plan, yıllık biyogaz üretimini 2030’a kadar on kat artırmak ve sektör şimdiden hızlı bir büyüme aşamasına başladı. Avrupa dışında da biyogaz potansiyeline ilgi artıyor.

volvotrucks-gas
Doğal gazla çalışan Volvo FH ve FM, önceki 420 ve 460 beygirlik motorlara ek olarak 500 beygirlik yeni bir güç seviyesi ile sunuluyor.

Volvo’nun doğal gazlı kamyonları

  • Üretim modelleri: Volvo FH, FM ve FMX (istek üzerine).
  • Güç seviyeleri: 420, 460 ve 500 bg.
  • Yakıt: bio-LNG (sıvılaştırılmış biyogaz) veya LNG. Gazı ateşlemek için az miktarda dizel veya HVO kullanılıyor.
  • Menzil: 1000 km’ye kadar.
  • Motor teknolojisi: Dizel motorun yüksek verimliliğinden yararlanılarak, dizel kamyonla aynı sürülebilirlik elde ediliyor, bu da yüksek yüklerle çalışmayı ve uzun mesafeleri kat etmeyi mümkün kılıyor.
  • Yeni gazla çalışan Euro6 step E motorları, step D motorlara göre yüzde 4’e kadar daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor.
  • Gaz motorları tamamen güncellendi ve yeni enjektörler ve sürtünmeyi azaltan pistonlar, yeni bir turbo, değişken yağ pompası ve filtrelenmemiş yağı işleyen Krank Karteri Havalandırması ile artan verimlilik elde edildi.

Sıvılaştırılmış doğal gaz

  • Bio-LNG (aynı zamanda LBG olarak da adlandırılıyor), sıvı biyogaz (biyometan) olan yenilenebilir bir yakıt. Herhangi bir organik atık, örneğin arıtma tesislerinden gelen çamur, gıda atıkları, gübre ve diğer artık ürünler biyogaz üretmek için sindirilebiliyor.
  • LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz), yer altı veya deniz altı rezervlerinden çıkarılan fosil bir gaz (metan).
  • Biyogazı sıvılaştırma işlemi LNG ile aynı; gaz –162 °C’ye kadar soğutuluyor. Yakıt böylece önemli ölçüde daha az yer kaplıyor, bu da menzili önemli ölçüde artıran kamyona çok daha büyük miktarda enerji getirilmesini mümkün kılıyor.
  • AB Komisyonları’nın hedefi (REPower EU), 2030’a kadar yıllık biyogaz üretimini on kat artırarak 35 milyar metrekübe çıkarmak. 78’den fazla biyo-LNG tesisinin 2024 yılına kadar Avrupa’da hazır olacağı onaylandı. Almanya ve İtalya’nın, Hollanda ile birlikte önümüzdeki yıllarda önde gelen biyo-LNG ülkeleri olması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz