Avrupa’nın en büyük dördüncü treyler üreticisi olan Tırsan Treyler, Adapazarı üretim tesislerinde Avrupa’nın en büyük low-bed üretim tesisi olacak yeni fabrikasının temelini attı. 18 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçecek yeni tesiste tek vardiyada bin 250, çift vardiyada ise yıllık 2 bin 500 adet low-bed üretilecek. Toplam 300 kişinin istihdam edileceği ve ekim ayında hizmete girecek olan tesis ile Tırsan, üretim yelpazesini daha da genişletecek.
Avrupa’nın en büyük dördüncü, dünyanın ise 11’inci büyük treyler üreticisi olan Tırsan, Avrupa’nın en büyük low-bed üretim tesisi olacak fabrikasının temelini 28 Nisan’da Adapazarı fabrikası yerleşkesinde attı. Temel atma törenine Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Tırsan Treyler İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz, UND İkinci Başkanı Şerafettin Aras, UND başkan yardımcıları Cavit Değirmenci ve Murat Baykara, UND Genel Sekreteri Nagihan Soylu, UND Yönetim Kurulu üyeleri Ergün Bilen, Memik Hilmi Taner, Vedat Tutu ve Abdullah Özer, Ağır Nakliyeciler Derneği (AND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Erdoğan, Türkiye’nin önde gelen uluslararası nakliye firmalarının sahipleri ve yöneticileri ile basın mensupları katıldı.
Tırsan Avrupa’nın dördüncü büyük treyler üreticisi
Temel atma töreninde bir konuşma yapan Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, bu günün Tırsan’ın 41 yıllık tarihindeki en önemli günlerden biri olduğunu vurgulayarak, 41 yıllık birikimi, kazanımları, dostlukları ve birlikte hareket etme bilincini hiçbir zaman kaybetmediklerini ve sektördeki birikimi ve kazanımları hiçbir zaman sektör dışına taşımadıklarını söyledi.
Tırsan’ın 1991 yılında üretim için Adapazarı’nı seçmesinin son derece isabetli bir karar olduğunun altını çizen Çetin Nuhoğlu, “1991 yılında iyi ki Adliyeköy’e, iyi ki Karaçam’a gelmişim. İyi ki bu yörenin insanları ile işbirliği geliştirmişim. Hepsinden önemlisi burada, çalışanlarımızla, yan sanayicilerimizle ve tedarikçilerimizle öyle bir hava oluşturduk ki, bu karşılıklı güç bizi inanılmaz bir aile yaptı. Hep birlikte yolumuza büyük bir sevgi ve saygı içinde devam ediyoruz. Bu nedenle Tırsan Avrupa’da en büyük dördüncü, dünyada ise en büyük 11’inci treyler üreticisi oldu.” dedi.
2018’de 200 milyon Euro ihracat cirosu
Nisan ayı itibariyle toplam 2 bin 701 adet araç üretip Avrupa’ya ihraç ettiklerini ve sadece 78 milyon Euro ihracat cirosu elde ettiklerini açıklayan Çetin Nuhoğlu, 2018 yılında 200 milyon Euro’luk bir ihracat rakamına ulaşacaklarını söyledi. Bu başarıyı Tırsan’a güvenen müşterileriyle, çalışanlarıyla, kamunun Ar-Ge ve yatırım destekleriyle ve Eximbank’ın ihracat kredileriyle elde ettiklerini vurgulayan Çetin Nuhoğlu, “Türkiye’nin ihracatta önünü açmak vizyonuyla hareket etmek ve bu açılımları yapmak çok önemliydi. Bu nedenle emeği geçen ve destek olanlara tek tek teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Tırsan, Türkiye ve dünya için üretiyor
Tırsan‘ın başarısının tesadüf olmadığına vurgu yapan Çetin Nuhoğlu, “Biz geçici değiliz. Biz bu ülkenin topraklarından çıktık. Bu ülkenin insanları için üretiyoruz. Sadece bu ülkenin insanları için değil, aslında bütün insanlık için üretiyoruz. Alman için de, Rus için de, İtalyan için de üretiyoruz. Türk insanının katma değeri ile üretmek istiyoruz. Daha rekabetçi olmak istiyoruz. Eminim ki, özellikle kaynakları yarattığımız zaman, kaynakları Türkiye’ye transfer ettiğimiz zaman gerçek zenginliği o zaman yaşayacağız. Coğrafyamız ve ekonomik ilişkilerimiz çok önemli. Bütün bunları yaparken de beraber olmak çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Tırsan, Kässbohrer markası ile Avrupa’da
Tırsan olarak 1998 yılında Almanya’ya gittiklerinde bir Türk firması olarak orada araç satamadıklarını kaydeden Çetin Nuhoğlu, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “2002 yılına kadar araç satamadık. ‘Türk firmasısın, kaliteni biliyoruz; ama ben kendi markamı alırım, kendi markamı kullanırım’ dediler. Onun için o tarihte Kässbohrer’i aldık. Yetmedi 2003 yılında Talson’u satın aldık. Yetmedi 2007 yılında Hendricks’i satın aldık. Bugün Alman markası Kässbohrer ile oradayız. Hiç kimse dönüp de bize ‘sen Türk’sün demiyor. Sen benim markamsın’ diyor.”
Tırsan, bugün de yarın da üretmeye devam edecek
Tırsan’ın sektöre karşı sorumluluğuna ve önderliğine yönelik açıklamalar yapan Çetin Nuhoğlu, “Ömrüm boyunca hep şunu savundum: Hiç kimse benden iyi olamayacak, hiç kimse benden kaliteli olamayacak, hiç kimse benden daha iyi hizmet sunamayacak. Bu sözü şahsım adına veriyorum; ama arkamdaki güç sizlersiniz. Sizler benim değerli dostlarım, üretim ve çalışma arkadaşlarımsınız. Bu anlamda net mesajım şudur: Ne yaparlarsa yapsınlar, Tırsan ister benimle ister bensiz; üretecektir, hizmet sunacaktır, kalite sunacaktır, ilişki sunacaktır. Bunu ömrüm boyunca bütün ekip arkadaşlarımla yapmaya söz veriyorum.” şeklinde konuştu.
Yeni low-bed fabrikası için 18 milyon Euro yatırım
Tırsan Treyler İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada 2009 yılında sektörün ilk Ar-Ge merkezini kuran Tırsan’ın o günden bu yana özellikle konveyörlü üretim hatları, robotlu kaynak ve kataforez gibi sektöre getirdiği yeniliklerle birlikte içinde bulunulan yerleşkeye son 10 yılda 53 milyon Euro’luk yatırım yaptığını belirterek, yeni nesil low-bed fabrikası için yatırım tutarının 18 milyon Euro civarında olacağını ve ekim ayı içinde tamamlanacak bu yatırım ile 400 bin metrekarelik Adapazarı yerleşkesine yeni bir üretim fabrikası daha dahil edeceklerini dile getirdi.
Tırsan’ın ikinci Ar-Ge merkezi için tüm hızıyla devam eden 13 milyon Euro mertebesinde bir yatırımları bulunduğunu ve ikinci Ar-Ge merkezini Nisan 2019’da tümüyle devreye alacaklarını kaydeden Ahmet Yılmaz, ikinci Ar-Ge merkezi yatırımlarının temel unsurlarından birinin low-bed olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “8 milyon kilometreye eşdeğer ömür testi ve 1 milyon kilometreye eşdeğer dayanım testlerinin yapılacağı Ar-Ge ve test merkezimizle bugün temelini attığımız tesis bir bütün oluşturacak. Adapazarı tesisimiz gittikçe büyüyor. Yeni lojistik merkezimizi ve Ar-Ge içindeki ATP TİP Onay ve muayene merkezini yakın zamanda devreye aldık. ATP TİP Onay testleri konusunda TSE ve bakanlıkça yetkilendirilmiş ilk kuruluşuz. Hafif ve ağır ticari sınıftaki tüm frigorifik araçların tip testleri bu kampüste yapılabilecek.”
Avrupa’nın en büyük low-bed fabrikası
Ortadaki yüksek tavanlı holde şasi kaynaklı imalat kısmı ile montaj kısmının tamamen entegrasyonuna yönelik geçişli vinç sistemlerinin yer alacağını ve temelinde Endüstri 4.0 ilkeleri bulunacak bu kısımda entegre kaplama, yüzey hazırlama, kaplama, metalizasyon ve boya teknolojilerinin sektörde alanında bir ilk olacağını açıklayan Ahmet Yılmaz, low-bed gibi ağır nakliye sektörüne hizmet eden bir ürün ailesinde ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğunu ve bunları verimli ve yüksek kalitede üretebilmek için önemli bir Ar-Ge ve mühendislik kavramı ve böyle büyük bir yatırım gerektiğini ifade etti.
Standart treylerde kataforez kaplama ile korozyona karşı sağladıkları 10 yıllık başarının ardından ağır nakliye sektöründe çinko teli ergitme yöntemiyle yapılan metalizasyon ile aşınmaya karşı benzer bir mukavemet sağlanacağını kaydeden Ahmet Yılmaz, özellikle bugün temeli atılan otomatik kumlama, metalizasyon ve boyahanenin bulunduğu kısmın yatırımda önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
25 bin metrekaresi kapalı olmak üzere etrafında kullanılacak alanlarla birlikte Adapazarı yerleşkesinde 60 bin metrekarelik bir alana hitap edecek fabrikanın tek vardiyada bin 250, çift vardiyada ise 2 bin 500 adetlik low-bed üretim sığasıyla 2018 yılı itibariyle Avrupa’nın en büyük low-bed fabrikası olacağının altını çizen Ahmet Yılmaz, halihazırda çalışan arkadaşlarla birlikte 300 kişilik ek bir istihdam yaratacaklarını dile getirdi. Fabrika içinde bulunan metalizasyon bölümünün 500 bin metrekare/yıl kaplama sığasıyla yine alanında Avrupa’nın en büyük tesisi olacağını vurgulayan Ahmet Yılmaz, 55 ülkeye gururla ihracat yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Çok başarılı, bilgilendirici, takipteyim