Sıfır yayımlı kamyonlar: Yeni veriye göre AB filosunda 100 kat artış gerekiyor

0
1121
zero-emission-trucks-100-fold-increase-needed-in-eu-fleet-new-data-shows_728_410_c1_t_l
Avrupalı kamyon üreticileri, ağır hizmet kamyonlarının CO2 hedeflerini karşılamak için 2030 yılına kadar yaklaşık 200 bin sıfır yayımlı kamyonun operasyonda olması gerektiğini tahmin ediyor. ACEA’nın yeni verilerine temel alındığında 10 yıldan az bir zamanda 100 kat artış gerekiyor.
Renault Trucks

Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) tarafından yapılan yeni bir araştırma, şu anda AB yollarında ortalama yaşı 13 olan 6,2 milyon orta ve ağır ticari taşıt olduğunu gösteriyor.

20 Ocak tarihinde yayımlanan 2021 “Kullanımdaki Araçlar” raporuna göre bu kamyonların neredeyse yüzde 98’i dizel ile çalışıyor. Bunların sadece 2 bin 300’ü ya da toplam filonun yüzde 0,04’ü sıfır yayımlı kamyonlar.

Avrupalı kamyon üreticileri, ağır hizmet kamyonlarının CO2 hedeflerini karşılamak için 2030 yılına kadar yaklaşık 200 bin sıfır yayımlı kamyonun operasyonda olması gerektiğini tahmin ediyor. ACEA’nın yeni verilerine temel alındığında 10 yıldan az bir zamanda 100 kat artış gerekiyor.

Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu, yakın zamanda yayımlanan Hareketlilik Stratejisi‘nde, 2030 yılına kadar yolda yaklaşık 80 bin sıfır yayımlı kamyona sahip olma hedefini ortaya koymuştu; bu, aslında CO2 yönetmeliğinin gerektirdiğinin çok gerisinde (-% 30 emisyon).

NIKOLA-TRE-EXTERIORS-18
IVECO ve FPT Industrial ile Nikola Motor Company, Avrupa Ortak Girişimi kapsamında Nikola TRE’yi IVECO’nun Almanya Ulm’deki fabrikasında üretecek.

ACEA Genel Direktörü Eric-Mark Huitema, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Avrupalı kamyon üreticileri, piyasaya sıfır yayımlı kamyonlar getirmeyi taahhüt ediyorlar ve önümüzdeki birkaç yıl içinde sıfır yayımlı araç tekliflerini hızla artıracaklar. Ancak tek başlarına böylesine radikal ve benzeri görülmemiş bir değişim yapamazlar.” dedi.

Sıfır yayımlı kamyonları nakliye operatörlerinin tercih edilen seçimi haline getirmek için, Avrupa ve üye devletler düzeyinde acil eyleme geçilmesi gerekmekiyor. Bu, CO2 temelli yol ücretlerinin oluşturulmasını, yakıtların karbon ve enerji içeriğini temel alan enerji vergilendirmesini, sağlam bir CO2 yayım fiyatlandırma sistemini ve en önemlisi kamyonlara uygun yaygın bir şarj ve yakıt ikmali altyapısını içeriyor.

volvo-7900-Electric-Articulated-bus
Volvo 7900 Electric Körüklü otobüs

ACEA’nın yeni raporu, bugün Avrupa’da faaliyet gösteren ticari taşıt filosu (kamyonlar, kamyonetler ve otobüsler) hakkında aşağıdaki gerçekleri de ortaya koyuyor:

  • Polonya, yaklaşık 1,2 milyon kamyonla en büyük kamyon filosuna sahip ve onu Almanya (1.010.742) ve İtalya (946.393) yakından izliyor.
  • 21 yıldan daha yaşlı olan Yunan kamyonları, AB’deki en eski kamyonlar. En yeni kamyonlar ise Avusturya’da bulunuyor (6,4 yaş).
  • AB genelinde 28 milyondan fazla van dolaşımda bulunuyor. 6 milyon araçla Fransa, açık ara en büyük van filosuna sahip.
  • AB’de hafif ticari araçların ortalama yaşı 11,6. AB’nin dört büyük pazarı arasında, İspanya en eski van filosuna (13.0 yaş) sahip ve onu İtalya (12.6 yaş) takip ediyor.
  • Dizel motorlu hafif ticari taşıtlar, Yunanistan dışındaki tüm AB ülkelerinde hakim konumda. AB van filosunun neredeyse yüzde 90’ı dizel ile çalışıyor, AB’deki minibüslerin sadece yüzde 0,3’ü akü elektrikli.
  • Avrupa Birliği genelinde yaklaşık 692 bin 207 otobüs faaliyet gösteriyor ve bunların neredeyse yarısı yalnızca üç ülkede bulunuyor: Polonya, İtalya ve Fransa.
  • AB yollarındaki otobüslerin ortalama yaşı 11,7. En eski otobüsler Yunanistan’da (19.9 yaş), en yenileri ise Avusturya’da (4.8 yaş) bulunuyor.
  • Dizel otobüsler AB filosunun hala yüzde 94,5’ini oluşturuyor ve yalnızca yüzde 0,6’sı akü elektrikli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz