Sektörün kalbi SOLUTRANS 2017’de atacak

0
1819

Karayolu ve kentiçi taşımacılık sektörünün gelişmesini ve ilerlemesini sağlayacak fikirlerin ve girişimlerin paylaşılması için bir fırsat yaratacak SOLUTRANS 2017’de tüm sanayi bir araya gelecek.

SOLUTRANS 2017’de geleceğin fabrikası, yeni tahrik seçenekleri ve enerji, bağlantılı yollar ve taşıtlar, kentiçinde dağıtım, eğitim ve siber güvenlik olmak üzere altı ana başlıkta pazardaki eğilimler ön plana çıkacak

Geleceğin fabrikasında Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 terimi; mekanizasyon, sanayileşme ve otomasyondan sonraki dördüncü sanayi devrimini tanımlıyor. Endüstri 4.0’ın temelinde “akıllı fabrikalar” ve üretim kaynaklarını organize eden yeni metodlar yatıyor. Ağır ve hafif ticari taşıt üreticileri, karoser ve treyler üreticileri, orijinal donanım üreticileri (OEM); verimliliklerini artırmak, taleplere uygun araçlar sunmak ve karar verme zincirindeki müşterilerini daha sistematik bir şekilde kapsamak için sanal gerçekliği, artırılmış gerçekliği ve üç boyutlu baskıyı (3D printing) daha çok kullanıyorlar.

Bunlara ek olarak özel yazılımcılar ve entegratörler; büyük veriyi, öngörülü analizleri, yapay zekayı ve taşımacılık bilgi sistemleriyle öğrenen makinaları birbirlerine bağlıyorlar. Aynı şekilde çekici ya da treyler, sipariş veren ana yükleniciler ve alt yükleniciler arasında “ağ geçidi” ya da “veri platformları” haline geliyor. Firmalarda doğru stratejileri belirlemek için insanlar doğru bir desteğe ve tavsiyeye ihtiyaç duyuyorlar. SOLUTRANS 2017’nin katılımcıları; taşımacılara, üreticilere ve müşterilere bu karmaşık alanda ilerlemek için yol gösterecekler.

Bağlantılı taşıtlar

Bağlantılı taşıtlar bugün artık birer gerçek. Taşıt üreticileri, büyük orijinal donanım üreticileri ve yazılım geliştirmecileri taşıtların dijital çağa geçişini hızlandırıyorlar. Bu sayede ağır vasıtalar güçlü bilgisayarlara dönüşüyorlar ve iletişim ağındaki hızlı ilerlemeden (Wi-Fi/Bluetooth, 4G ve yakında 5G, bağlantılı cihazlar için alçak bant genişliği vb.), yolu analiz eden radar sistemlerine bağlı coğrafi veri tabanından ve çok daha doğru ve hassas coğrafi konumlandırmadan faydalanıyorlar.

Araçtan gelen veri firmaya ya da yetkili servise bilgi sağlıyor. İşyeri sahibi, araçlarının yaptığı her bir kilometreyi takip edebiliyor ve yükün alıcısı yükünün hangi zamanda kendine ulaşacağı bilgisine erişebiliyor. Yarın, taşıtlar özerk (otonom) hale de gelecek. Üreticiler, ümit vaad eden denemeler gerçekleştiriyorlar. Halen karayolu trafiğinin nasıl uyumlu hale getirileceği üzerinde çalışılıyor. Üreticiler, SOLUTRANS’ta bu alanlardaki en son gelişmeleri tanıtacaklar.

Yeni tahrik seçenekleri ve enerji

Binek otomobil pazarı yavaş yavaş dizelden vazgeçerken, ürettikleri araçlar halen büyük oranda dizel yakıtla çalışan ağır vasıta üreticileri, Euro 6 ölçütünü karşılamak için araçlarında önemli uyarlamalar yaptılar ve kirletici yayım değerlerini düşürmek için etkin bir çözüm sundular.

Sektördeki sanayi firmalarını bir araya getiren PFA’nın (otomotiv sektör platformu) Genel Müdürü Eric Poyeton, yaptığı açıklamada dizel motorlardaki parçacık yayımlarını 10 ya da 12 kat azalttıklarını dile getirdi. Üreticiler, aynı zamanda doğal gaz, biyoetanol ve elektrik gibi dizele seçenek çözümler de geliştiriyorlar. Bu çözümlerin yanı sıra hidrojen gibi gelişmekte olanlar da geniş bir şekilde fuarda yer bulacaklar.

Kentiçinde dağıtım

Kapıya kadar teslimat, taşımacıların uzun yol taşımacılığı ile kentiçi dağıtımı birleştirme konusunda uzmanlaşmalarını gerektiriyor. Uzaktan satıştaki artış tüketiciye doğrudan teslimat sayısını da atırıyor. Burada teslimat zamanının kısaltılması ve en düşük maliyetli dağıtım araçlarının seçilmesi ön plana çıkıyor. Bu da çevreyle dost, akşam veya gece dağıtımı için düşük gürültü seviyeli ve drone’lar gibi yeni dağıtım şekilleri sunan doğru boyuttaki araçların kullanımını gerektiriyor. Bu alanda başarılı olmak isteyen taşımacılık grupları; taşıt üreticilerinin, karoser ve üstyapı üreticilerinin ve orijinal donanım üreticilerinin desteğiyle geliştirdikleri yeniliklerini SOLUTRANS’ta sergileyecekler.

Eğitim

Ağır ve hafif ticari taşıt sektörü, hayatın doğal akışında sürücülük, mekanikerlik, lojistikçilik ve kaportacılık gibi birçok kişi tarafından yakından tanınmayan mesleklerin doğmasına neden oldu. Bugün, hiç olmadığı kadar, genç insanların taşımacılık ve ağır ticari taşıtlar sektöründeki mesleklere yöneltilmesi gerekiyor. Gençlerin gelecekte önem kazanacak robotlaşma ve sanal gerçekliğin yanı sıra bu mesleklerden de haberdar olmalarına ihtiyaç var. Bu amaçla fuar alanında gençlere, onların ailelerine ve diğer profesyonellere bu meslekleri tanıtmak için özel bir eğitim alanı ayrılacak.

Siber güvenlik

Taşımacılık, dijitalizasyondaki ve veri tabanındaki gelişmeye yabancı değil. Diğer herhangi bir sektörde olduğu gibi korsanlık riskine karşı verilerin korunmasına ihtiyaç duyuluyor.

Genellikle firmalar yeni çalışma metodlarının çalışanları üzerindeki etkilerini doğru değerlendiremiyorlar. Bağlantılı bir treyler ya da lastiğe dışarıdan bir müdahale gerçek bir risk taşıyor. Ağları ve bilişim sistemlerini güvenli hale getirmek IT (Bilişim Teknolojileri) dünyası için dijital devrime paralel bir meydan okuma olarak ortaya çıkıyor.

Küçük ve orta boy işletmeler siber suçların ve bilgisayar korsanlığının ilk kurbanları oluyorlar. Bu genellikle bilgiye erişim engelleyen ve ancak ödenen fidye karşılığında erişime izin veren uzaktan yerleştirilen bir şifreleme yazılımı ile gerçekleştiriliyor. Üstelik tek risk bu da değil. Düşük güvenlikli ağlardan veri transfer ederken ortaya çıkan teknolojik ve siber tehditler de bulunuyor. Bu risk mobil cihazların kullanımıyla daha da artıyor.

Sonuç olarak, şirket yöneticilerinin ekonomik çıkarlar ve risk yönetimi anlamında doğru ortaklardan destek alması gerekiyor. Şirketlere yakın koruma sağlayan uzmanlar SOLUTRANS’ta veri korumadaki en son gelişmeleri ve bilgi alışverişindeki optimizasyonları tanıtacaklar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz