Mercedes-Benz Trucks, Finlandiya’da elektrikli kamyonları test etti

0
1751
MB-etrucks-winter
Mercedes-Benz eActros LongHaul kış testinde
Renault Trucks

Taşımacılık şirketleri, akü elektrikli kamyonlardan geleneksel dizel motorlara sahip muadilleriyle aynı taleplerde bulunuyor. Soğuk, buz ve kar gibi zorlu hava koşullarında bile araçlar güvenilir bir şekilde görevlerini yerine getirmeli. Bu çerçevede bu yıl Finlandiya’nın Rovaniemi kentinde gerçekleştirilen Mercedes-Benz Truck kış testi, bir kez daha önemli bir dayanıklılık testi olduğunu kanıtladı. 2024 için seri üretime geçmesi planlanan akü elektrikli eActros LongHaul‘un prototipleri ve bir çekici olarak akü elektrikli eActros 300‘ün yanı sıra dizel motorlu geleneksel motorlu Actros L de dahil olmak üzere çeşitli model serilerinden araçlar testte yer aldı. Karlı ve buzlu yollar, sert rüzgarlar ve eksi 25 dereceye kadar düşen sıcaklıklar gibi aşırı iklim koşullarında, geliştirme ve test ekibi daha fazla optimizasyon için olası önlemleri türetmek amacıyla ayrı ayrı modelleri test etti.

Mercedes-Benz Trucks Global Test Başkanı Dr. Christof Weber, konuyla ilgili olarak “Ürün yelpazemizi aşırı kış koşullarında test etmek, alternatif tahrikler açısından araç geliştirmemizin önemli bir parçası. Taşımacılık şirketleri, tıpkı konvansiyonel motorlu araçlardan alışkın oldukları gibi, yılın herhangi bir zamanında son derece rekabetçi bir ortamda elektrikli kamyonlarımıza güvenebilmeli. Bu nedenle Finlandiya’daki test mühendislerimiz, araçları altı hafta boyunca test ediyor.” dedi.

mb-eactros-winter
Rovaniemi’de Mercedes-Benz Trucks kış testi

Kapsamlı kriterler kataloğu

Mercedes-Benz Truck geliştirme mühendisleri, Finlandiya testinde araçların pratik kullanımdaki tüm işlevlerini ve sistemlerini yakından inceledi. Örneğin, Actros L’de Active Sideguard Assist’in bir parçası olarak şerit değiştirirken destek veya Active Drive Assist ile aktif şerit takibi. Birden fazla ulusal sınırın geçilmesi gerektiğinden, ülkeye özgü şerit çizgileri, trafik işaretleri veya dijital harita verilerinin kamyonlara takılan yardımcı sistemlerin performansı üzerindeki etkisinin ölçülmesi de mümkün oldu. Kamyonların gün boyu test edilmiş olması sürücü koltuğunun konforu gibi hususların da değerlendirilmesine olanak sağladı.

Kuzey Kutup Dairesi’ndeki testlerde akü elektrikli kamyonlara odak

eActros LongHaul ve eActros 300 Çekici söz konusu olduğunda uzmanlar, olumsuz hava koşullarında sahada akü özelliklerine ve elektrikli aktarma organlarına özellikle dikkat etti. Bu amaçla, çalıştırma özellikleri ve tahrik bileşenlerinin düşük sıcaklıklardan korunması gibi unsurlar, yazılım ve arayüzler test edildi. Ayrıca termal ve enerji yönetim sistemleri yoğun testlere tabi tutuldu. Her ikisi de aktarma organlarının ve sürücü kabininin sıcaklık kontrolünün düşük sıcaklıklarda bile doğru ve enerji verimli bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Bu, örneğin, eActros LongHaul‘un yüksek çıkışlı daha küçük ısıtma devresi sayesinde genellikle kabini bir dizel kamyondan daha hızlı ısıttığını gösterdi. Ancak bunun için gereken enerji araca takılı akülerden alındığından ve dolayısıyla menzil kısaldığından, elektrikli kamyonun bir şarj istasyonunda ön koşullandırması tavsiye ediliyor. Ön koşullandırmadan sonra, eActros LongHaul son derece düşük sıcaklıklarda bile daha az menzil kaybediyor.

mb-etrucks-wintertest
Mercedes-Benz Trucks geliştirme ve test mühendisleri, eActros LongHaul ve eActros 300’ün çekici olarak eksi 25 santigrat dereceye kadar aşırı koşullarda çalışmaya hazır olup olmadığını test ettiler.

Mercedes-Benz Trucks Global Test Başkanı Dr. Christof Weber, şöyle devam etti: “Test sonuçlarımızdan çok memnunuz. Akülerin ve elektrikli aktarma organlarının aşırı sıcaklıklardaki veya aracın kaygan, buzlu yollardaki sürüş özelliklerinin testleri şunu gösteriyor: Çok ağır kış koşullarında bile, akü elektrikli kamyonlarımız tamamen çalışır durumda.

Kış testi aynı zamanda farklı yol tutuş seviyelerine sahip yüzeylerde sürüş ve frenleme özellikleri ve sulu karın örneğin sürücü destek sistemlerinin duyargalarının etkinliği üzerindeki etkisi gibi çok sayıda test içeriyordu. Ayrıca, Treyler Denge Yardımcısı’nın kış yollarında viraj alırken veya kaçınma manevraları sırasında çekici yarı treylerin savrulma riskini nasıl azaltabileceği ve MirrorCam’in buz ve kar üzerinde farklı kontrast koşullarını nasıl ele aldığı da test edildi.

Seri üretim yakında başlayacak

İlk kez Hannover’deki IAA Transportation 2022’de tanıtılan eActros 300 çekici sürümü, izin verilen azami toplam katar uzunluğunu hesaba katarak tüm yaygın Avrupa yarı treylerlerini çekebiliyor. Elektrikli kamyon, eActros 300/400 ile aynı teknolojiyi temel alıyor. Her biri 112 kWh kurulu akü kapasitesine sahip üç akü takımı, tek bir akü şarjıyla 220 kilometreye kadar menzil sağlıyor. Seri üretimin 2023’ün ikinci yarısında başlaması planlanıyor.

mbtrucks-winter-test
Testler özellikle aşırı soğuğun kullanım, ergonomi ve konfor üzerindeki etkilerine odaklandı. Testler ayrıca çalıştırma özellikleri ve tahrik bileşenlerinin düşük sıcaklıklardan korunması, termal yönetim, şarj özellikleri ve duyargaların sağlamlığı gibi kriterleri de inceledi. Kış testleri, işlevlerin ve sistemlerin daha fazla optimizasyonu için Actros gibi geleneksel seri üretim araçlar için de vazgeçilmez.

eActros LongHaul‘un 2024 yılında uzun mesafe taşımacılığı için seri üretime hazır olması planlanıyor. Mercedes-Benz Trucks, elektrikli kamyonun kavram prototipini geçen yıl Hannover’deki IAA Transport’ta tanıttı. Seri üretim eActros LongHaul, tek bir akü şarjıyla yaklaşık 500 kilometrelik bir menzile sahip olacak ve yüksek performanslı şarjı mümkün kılacak. IAA’da “Uluslararası Yılın Kamyonu” jürisi tarafından “2023 Kamyon İnovasyon Ödülü“ne layık görüldü. eActros LongHaul’da lityum demir fosfat (LFP) hücre teknolojisine sahip aküler kullanılıyor. Bunlar, her şeyden önce, uzun bir hizmet ömrü ve daha fazla kullanılabilir enerji ile tanımlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz