Marius Berliet Otomobil Vakfı, 1982 yılı ocak ayında Lyonlu üretici Marius Berliet’nin aile üyeleri ve Renault Ticari Taşıtlar (RVI – Renault Véhicules Industriels) tarafından kuruldu. Vakfın kuruluşundan itibaren iki hedefi vardı. İlk hedef geniş Lyon bölgesindeki otomotiv mirasını korumak ve sergilemek. İkinci hedef ise tüm Fransız kamyon, kentiçi ve seyahat otobüsü markalarını korumak ve sergilemek.
Bölgesel bir çağrı
Yaklaşık 150 otomobil ve kamyon markasının doğduğu Rhône-Alpes bölgesi, Paris bölgesiyle birlikte, Fransız ve dünya otomobil sanayinin köklerini oluşturdu. 1914 yılında Lyon Otomobil Okulu iyi biliniyordu ve bölgedeki üreticiler Dauphiné ve Alp dağlarının yolları için tasarlanmış araçların gücü ve dayanıklılığı ile dünya çapında üne sahipti.
Ulusal bir çağrı
Fransa, 150’den fazla üreticiyle ticari taşıtların doğum yeriydi ve ilk karayolu taşımacılık firmaları Fransız topraklarında kuruldu. Berliet Vakfı, tüm bu markaların ve üreticilerin tarihini korumayı kendine görev edindi.
Bugünü geçmişe bakarak anlamak
Berliet Vakfı, donanımları (aletler-ürünler) ve tüm belgeleri içeren mirası bir bütün olarak gören anlayışıyla günümüzü daha iyi kontrol etmemizi ve geleceği daha iyi hayal etmemizi sağlayacak teknik ve sanayi kültürünü korumada önemli bir rol oynuyor.
Zengin ve kapsamlı miras
30 yıldan uzun bir sürede dikkatli bir şekilde oluşturulan miras, ürünleri (özel otomobiller, kamyonlar, kentiçi ve seyahat otobüsleri) ve birçok motor ve parçanın yanı sıra üretime, kullanıma ve her dönemin ekonomik ve profesyonel içeriğine ilişkin çok geniş bir yelpazede belgeyi içeriyor.
Bugün, Marius Berliet Vakfı, 30 markayı ve 1886’dan günümüze değinki dönemi kapsayan 250 adet restore edilmiş araç ve yaklaşık 60 adet restorasyon bekleyen araç ya da motora sahip.
Ayrıca sayısal merkezde yaklaşık 400 markayla ilgili 34 bin adet arşiv ve belge bulunuyor. Berliet Vakfı’nın yaklaşımı, ürünü içinde yaşadığı teknik, ekonomik ve insani tarihe geri koymak. Bugün bile Renault Trucks tarafından üretilen tüm ürünlerin bilgileri gelecek nesiller tarafından kullanılması için vakfa veriliyor.
Berliet Vakfı ile otomotiv sanayinin kültürel boyutu
Bu metal hatıralar ve arşiv koleksiyonu öğrenciler, araştırmacılar ve tarihçiler için önemli bir bilgi kaynağı oluşturuyor. Bu kaynak; sanayi tarihi, girişimcilik iktisadı, etnoloji, sanat tarihi, coğrafya ve kent planlama gibi birçok farklı alanda akademik araştırma için temel teşkil ediyor. Diğer yandan tarihi sergilerin, maket yapımcılarının, araç restoratörlerinin ve otomobil meraklılarının ihtiyaçlarını karşılıyor.
Ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılarak medeniyetimizde sanayi kültürünün rolünün incelenmesine katkıda bulunan Berliet Vakfı, Birinci Dünya Savaşı’nın yıldönümü nedeniyle düzenlenen resmi anma törenlerinde yer alıyor.
1988 yılında 1910 model Berliet Type M kamyon, 1992’de 1899 model Latil Avant-Train ve 1994 yılında 1886 model Patay “Colibri” buharlı lokomotif Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Tarihi Eser” olarak tanımlandı. Fransız Kültür ve İletişim Bakanlığı, Marius Berliet’nin (1866-1949) 150’nci doğum yıldönümünü 2016 yılındaki resmi ulusal anma etkinliklerine dahil etti.
Restore edilmiş araçlar eski parlak günlerine dönüyor
Berliet Vakfı, kaynaklarının önemli bir bölümünü antik araçların restorasyonuna ayırıyor. Büyük çoğunluğu çok kötü şartlarda gelen araçların son derece zorlu ve karmaşık restorasyonu bu konuda bilgi birikimine sahip son derece uzman profesyoneller gerektiriyor.
Bir araç Berliet Vakfı’na geldiğinde mekanik anlamda en son somun ve civatasına kadar tamamen sökülüyor ve kırılmış ya da kaybolmuş parçalar zamanının kullanım özelliklerine ve toleranslarına göre özel olarak üretiliyor.
Gövde ve kaporta işi her zaman en zor kısmı oluşturuyor, parçalar şekil vermek için çekiçleniyor ve ahşap parçalar orijinal ruhlarına uygun olarak yeniden yapılıyor. 1930’ların başlarına kadar kamyonları donatan dolma lastiklerin üretimi için özel bir makina kullanılıyor. Araçlar belge koleksiyonundaki bilgilere dayanılarak en küçük ayrıntısına kadar restore ediliyor. Berliet Vakfı’nda bir aracın restore edilmiş olarak kabul edilmesi için orijinal karakterine, performansına ve orijinal donanımlarına sahip olması gerekiyor. Berliet Vakfı’nda restore edilen ve korunan tüm araçlar çalışıyor ve zaman zaman kullanılıyor.
Adanmış bir takım
Berliet Vakfı’nda işler yedi kişiden oluşan bir takım tarafından yürütülüyor. Onlara birçoğu kamyonlarda, otomobilerde, gövde ve karoserlerde ve diğer parçaların üretiminde çalışmış çok sayıda gönüllü yardım ediyor. Herkes işini tam bir kesinlik ve tutkuyla yapıyor.
Berliet Vakfı bir müze değil
Berliet Vakfı’nın Lyon’a 30 km mesafede Ain bölgesindeki Montellier’de yer alan 7 bin 200 metrekarelik koruma ve saklama merkezinde 80’i restore edilmiş benzinli ve dizel motorlar olmak üzere 300 adet parça bulunuyor. Ortaçağ kenti Pérouges yakınlarında kırsal bir bölgede Berliet ailesine ait olan bir arazide bulunan bu merkeze dışarıdan bakıldığında sadece büyük depo binaları görünüyor. Halka açık olmayan ve bu amaçla yapılmayan binalar bir sergi alanının ihtiyaçlarını da karşılamıyor. Oysa ki binaların içinde herkesin göremeyeceği gerçek hazineler yatıyor. Ancak bu hazine vakıf tarafından daha çok eğitsel amaçlar için bir araya getirilmiş bir hazine. En az 15 kişiden oluşan gruplar için gönüllü rehberler eşliğinde temmuz ve ağustos ayları dışında mart ve ekim ayları arasında turlar düzenleniyor.
Berliet Vakfı, her yıl Fransa’da ya da ülke dışında düzenlenen motor şovlarına, eski araba sergilerine, yıldönümü ve anma etkinliklerine ya da profesyonel, ekonomik, eğitsel, kültürel ya da tarihi nedenlerle bir araya gelen insanların organizasyonlarına katılıyor.
Berliet Vakfı’nın merkezi Marius Berliet’nin 1912 yılında oturmaya başladığı evinde bulunuyor. Ofisler, çalışma odaları ve belgelerin ve arşivlerin saklandığı klimalı odalar burada bulunuyor. Restore edilecek araçlar ise Vénissieux’de saklanıyor.
Yeni yazılarınızı bekliyoruz, teşekkürler