Karahindiba kauçuk projesi ile sektörde gelişmeye öncülük eden Continental, bu alandaki yeni yatırımlarıyla çalışmalarını endüstriyel boyutlara taşımayı hedefliyor.
Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal donanım tedarikçilerinden Continental’in artan kauçuk talebine ekolojik, ekonomik ve sosyal olarak uygun çözümler geliştirmek için hayata geçirdiği “Karahindiba Kauçuk Projesi” dünya çapında yayılmaya devam ediyor.
Son olarak Continental Anklam Taraxagum (karahindiba) Laboratuvarı’na özel tasarladığı proje, Anklam Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Continental‘in bundan sonraki adımları, Lilienthalring iş parkında yaklaşık olarak 30 bin metrekarelik araziyi satın almak ve ilk tesisi inşa etmek olacak. Continental Reifen Deutschland GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Burkhardt Köller, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Belediye Meclisi’nin uzun vadeli proje planlarımızı onaylamasından son derecede memnunuz. Anklam Taraxagum Laboratuvarı projemiz için teker teker uygulamaya koyacağımız bir sonraki adımlar artık net olarak belirlendi. 2016 yılı ağustos ayında ilan edildiği üzere, önümüzdeki beş yıl içerisinde, kauçuk üretim süreçlerine 35 milyon Euro daha yatırım yapmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar sadece laboratuvar ölçeğinde sürdürdüğümüz bu çalışmaları artık endüstriyel bir ölçeğe getirmek geçmek istiyoruz.” dedi.
Continental Lastik Bölümü’nde malzeme ve süreç geliştirme ile sanayileşmeden sorumlu Dr. Andreas Topp ise “Anklam Taraxagum Laboratuvarı’nda çalışan sayımızı 2021 yılına kadar 20’nin üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Aynı zamanda bölgedeki arazimizin büyüklüğünü de 15 hektardan 800 hektara çıkarmak istiyoruz. Böylelikle artık tonlarla ölçülecek bir seviyede mahsul elde edebiliriz. Projenin bundan sonraki adımlarını başarılı bir şekilde uygulayabileceğimiz görüşüyle, Anklam Belediyesi’yle birlikte Anklam Taraxagum Laboratuvarı için parlak bir geleceği dört gözle bekliyoruz. Ayrıca bu projenin geçen yıllarda sağladığı ciddi kamu menfaatinin gelecekte de devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.
Ödüllü “Taraxagum”
Geçtiğimiz yıllarda Continental ve proje ortakları olan Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü IME ile Quedlinburg merkezli Julius Kühn Enstitüsü ve Parkstätten merkezli bitki yetiştiricisi ESKUSA, Taraxagum projesi için şimdiden üç ödüle layık görüldü. Bu ödüller, kurum dışından uzmanların da karahindiba köklerinden elde edilen doğal kauçuğun sanayileştirilmesini oldukça vaat edici bir girişim olarak gördüklerini gösteriyor. Taraxagum projesi ortaklarının adına Continental, Automechanika Fuarı’nda 2016 İnovasyon Ödülü’ne layık görülmüştü. 2015 yılında, Continental, Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü IME ile birlikte prestijli Joseph von Fraunhofer ödülünü alırken 2014 yılında aynı proje GreenTec Ödülü’nü kazanmıştı.
Taraxagum projesinin ayrıntılarına www.taraxagum.com adresinden ulaşılabiliyor.