Karaciğer detoksu için neler yapalım?

0
31
karaciğer

Vücudumuzun sağlıklı çalışma sisteminde önemli rol alan karaciğerimizi bir arıtma tesisi gibi düşünebiliriz. Hücrelere gereğinden fazla gelen yağı, şekeri yok etmeye çalışan, protein yapı taşlarını küçük parçalara ayıran, bizi toksinlerden arındıran, safra yapımını sağlayan, vücudumuzda herhangi bir yerde oluşan kanamayı durdurmak için gerekli faktörleri sağlayan bu değerli organ, bağışlandığında da üç kişiye hayat verebiliyor.

Son yapılan çalışmalara göre uzun yaşamın sırrını belirleyen faktörlerden bir tanesi de karaciğer enzimlerinin ideal seviyede tutulması olarak belirtiliyor. Tıp insanlarının kan tetkiklerinde AST ve ALT olarak baktıkları değerlerin 20 birimin altında olması öneriliyor.

Gelelim bu harika organa iyi bakılması için neler yapmamız gerektiğine. Öncelikle her insanın ihtiyacı kadar olan su tüketimi çok önemli. Kilomuzu 34’e böldüğümüzde ortaya çıkan miktar bize içmemiz gereken günlük su miktarınızı litre cinsinden gösteriyor. Su tüketmekte zorlanıyorsak, su şişemizin içine taze nane koyarak bu durumu kolaylaştırabiliriz. Eğer yağ yakımına katkıda bulunmak istersek de sabahki suyumuza taze zencefil rendesi, öğleden sonrakilere tarçın ilave edebiliriz.

Avokado, badem, kuşkonmaz gibi besinler toksinlerin atılmasına yardımcı olan glutatyonu artırarak, oksidatif stres ve serbest radikallerle savaşmamıza yardımcı olur. Bademi tuzsuz ve kavrulmamış olarak tüketmemizi öneriyorum.

Devedikeni, enginar, karahindiba otu, dulavrat otu, zerdeçal, spriluna, chorella gibi bitkilerle karaciğerin yenilenmesine katkıda bulunabiliriz.

Toksin yükümüzü azaltmak için, işlenmiş ve GDO’lu gıdalardan, alkol, tütün, kafein ve şekerden uzak durmalıyız.

Aralıklı orucu denemediysek, doktorumuza danışarak bize uygun saat aralıklarında günde iki öğün yemek yiyerek yapılan aralıklı orucu uygulayabilir, hatta haftada bir gün de tek öğün beslenebiliriz.

Ter ile toksinleri atmak, lenfatik sistemimizi çalıştırmak için, hamama veya saunaya gidebilir, düzenli egzersiz yapabilir veya zıplayabiliriz. MS hastalığını yenen, Fonksiyonel Tıp Akademisi’nde ders veren sevgili Terry Wahls hiçbirini yapamıyorsak sıcak havalarda 10 dakika arabamızın camlarını kapatarak terlememizi öneriyor.

Bunun yanı sıra aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimiyle ilişkili alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için de akşam televizyon karşısında tatlı, meyve ve kuruyemiş tüketmemenizi öneriyorum. Çünkü vücuda alınan bu fazla yağ, karbonhidrat ve şeker içeren yiyecekler hareket ettiğimizde kaslarda yakılarak, enerjiye dönüşüyor ama hareket etmeden doğrudan yattığımızda bunlar karaciğerimizin yağlanmasına neden oluyor.

Lütfen karaciğerinize iyi bakınız ve organlarınızı bağışlayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz