Güneş enerjisiyle çalışan yeni hibrit Scania kamyonun ilk testi

0
1790
Scania hibrit kamyon
Güneş paneliyle kaplı treylere sahip benzersiz bir hibrit kamyon, Scania, Uppsala Üniversitesi, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express ve Dalakraft'ın katıldığı iki yıllık bir araştırma işbirliğinin sonucunda halka açık yollarda test ediliyor.

Güneş paneliyle kaplı treylere sahip benzersiz bir hibrit kamyon, Scania, Uppsala Üniversitesi, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express ve Dalakraft‘ın katıldığı iki yıllık bir araştırma işbirliğinin sonucunda halka açık yollarda test ediliyor. Güneş enerjisi, kamyonun kendi ürettiği enerji sayesinde işletme maliyetlerini ve yerel yayımları önemli ölçüde azaltıyor.

Scania Araştırma Ofisi Başkanı Stas Krupenia, konuyla ilgili olarak “Scania’nın amacı sürdürülebilir bir taşımacılık sistemine doğru geçişi teşvik etmek. Daha önce hiç bu işbirliğinde yaptığımız gibi bir kamyonun güç aktarma organlarına enerji üretmek için güneş panelleri kullanılmamıştı. Bu doğal enerji kaynağı taşımacılık sektöründeki yayımları önemli ölçüde azaltabilir. Yeni nesil kamyonların geliştirilmesinde ön sıralarda yer almak harika.” dedi.

Kamyon, üretilen güneş enerjisini ve güneş panelleri aracılığıyla karbon yayımının ne kadar azaldığını incelemek için bir araştırma projesinde kullanılıyor. Araştırmacılar kamyonlar için yeni, verimli ve hafif güneş panelleri geliştirdi. Ayrıca kamyonların elektrik şebekesiyle nasıl etkileşime girebileceğini araştırıyorlar ve bunun gibi birkaç kamyonun elektrik şebekesine bağlanması durumunda ne olacağına dair yeni modeller öne sürüyorlar.

Uppsala Universitesi Fiziksel Kimya Profesörü ve Proje Müdürü Erik Johansson ise şunları söyledi: “Bu, akademi ve endüstrinin birlikte kamyon taşımacılığından kaynaklanan iklim etkisini azaltmaya çalıştığı heyecan verici bir proje. Bu eşsiz kamyondan elde edilecek sonuçlar çok ilginç olacak.

Yıllık 5.000 kilometre uzatılmış sürüş menzili

Kamyonun 18 metrelik treyleri neredeyse tamamen güneş panelleriyle kaplı, bu da benzer güçlü panellerle donatılmış bir eve eşdeğer. Güneş enerjisi, hibrit kamyona İsveç’te yıllık 5.000 kilometreye kadar uzatılmış bir sürüş menzili sağlıyor. İspanya gibi güneş saatlerinin daha fazla olduğu ülkelerde araç, İsveç koşullarına kıyasla güneş enerjisi miktarını ve dolayısıyla sürüş menzilini iki katına çıkarabiliyor.

Proje aynı zamanda Midsummer‘ın güneş hücreleri ile yeni perovskit güneş hücrelerinin birleşimine dayanan yeni, hafif tandem güneş hücreleri üzerinde yapılan araştırmaları da içeriyor. Bunlar güneş ışığının elektriğe dönüştürülmesinde daha yüksek verim sağlıyor. Böyle bir çözüm, panellerin ürettiği mevcut enerjiyle karşılaştırıldığında güneş enerjisi üretimini iki katına çıkarabiliyor.

Johansson, şöyle devam etti: “Verimli ve hafif güneş hücrelerine yönelik araştırmalarımız, özellikle bunların gelecekteki kamyonlarda uygulanması söz konusu olduğunda gerçekten önemli olacak.

Scania hibrit kamyon
Kamyon 560 beygir gücünde bir plug-in hibrit. 18 metrelik treylerde 100 metrekarelik bir alan, maksimum 13,2 kWp (kilovat tepe) verimliliğe sahip ince, hafif ve esnek güneş panelleriyle kaplanmış durumda.

Ticari araçlar için mükemmel ince film paneller

Midsummer Kurumsal Gelişim Başkanı Erik Olsson, “Güneş panellerimiz ticari araçları sürdürülebilir kılan uygulamalar için mükemmel. Ağır taşıtlardan kaynaklanan yayımları elektriklendirmeyle azaltma konusunda büyük bir potansiyel görüyoruz. Güneş panelleri tarafından üretilen elektrik, yakıt ve karbon yayımlarında düşüş sağlayacak. Güvenilecek bir ortak olmak istiyoruz ve bu çığır açan proje sayesinde mümkün oluyor.” dedi.

Eksjö Maskin & Truck CEO’su Daniel Sandh da “Yakıt, taşımacılık şirketleri için şu anda giderek artan bir maliyet ve bu maliyetin düşürülmesine katkıda bulunabileceğimiz her şey uzun vadede topluma fayda sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Projenin bir kısmı, şarjın elektrik şebekesi üzerindeki etkisini ve fazlanın satılmasının mümkün olup olmayacağını değerlendirmekti. İki yönlü şarj olasılığı tamamen açık değil ve mevzuat da belirsiz.

Dalakraft Elektrik Ticaret Mühendisi Sverker Ericsson da şu açıklamayı yaptı: “Kamyonların fazlasını satın alırız diye düşündük, maalesef şu anda bu mümkün değil. Ancak güneş hücrelerinin kamyonun enerji kaynağının bir parçası haline gelmesi muhteşem. Bir elektrik ticaret şirketi olarak, enerji dönüşümüyle başa çıkabilmek için tüm yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.

100 m2 güneş panelli 560 beygir gücündeki plug-in hibrit

Kamyon artık nakliye şirketi Ernsts Express AB tarafından halka açık yollarda çalıştırılarak test edilecek. Ernsts Express CEO’su Lars Evertsson, “Endüstrinin tamamı genel olarak büyük zorluklarla karşı karşıya, özellikle de yakıt konusunda. Gelecek yenilenebilir elektrikten elde edilen elektriklendirme. Bir parçası olmak yeşil bir taşımacılık şirketi için bu projeyi daha da büyütüyor.” dedi.

Güneş enerjisiyle çalışan kamyon, devlet inovasyon kurumu Vinnova tarafından finanse edilen bir araştırma projesi kapsamında, güneş enerjisi sayesinde iklim etkisi düşük kamyonlar geliştirmek amacıyla geliştirildi. Kamyon 560 beygir gücünde bir plug-in hibrit. 18 metrelik treylerde 100 metrekarelik bir alan, maksimum 13,2 kWp (kilovat tepe) verimliliğe sahip ince, hafif ve esnek güneş panelleriyle kaplanmış durumda. İsveç’te çalıştırıldığında yılda 8.000 kilowatt saat (kWh) enerji üretecekleri tahmin ediliyor. Aküler, kamyonda 100 kWh ve römorkta 200 kWh olmak üzere toplam 300 kWh kapasiteye sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz