DAF, tüm kamyon yelpazesini yeniledi

0
4352

7.5 ile 19 ton arasındaki yeni LF serisini de tanıtan DAF Trucks, yeni CF ve yeni XF serilerine eklediği çok dingilli sürümler ile tüm kamyon yelpazesini baştan aşağıya yenilemiş oldu. DAF Trucks, yeni CF ve yeni XF ürün serilerine sekiz adet iki, üç ve dört dingilli kamyon ve üç adet üç ve dört dingilli çekici olmak üzere toplam 11 adet çok dingilli çekici ve kamyon sürümü ekledi. Yüzde 7’ye varan oranda daha az yakıt tüketimi ve en az 100 kg’lik düşük ölü ağırlık ile daha fazla yükleme sığası sunan yeni kamyonlar bütünleşik üstyapı modülleriyle üstyapı uygulamalarını da kolaylaştırıyor.

Yaz başında yeni CF ve XF‘nin ilk uzun yol sürümlerini pazara sunan DAF, şimdi de bu serilerin çok dingilli ve kamyon sürümlerini tanıttı. Yeni sürümlerin seri üretimi kasım ayında başlayacak.

DAF CF 530 FTT 6×4

Yüzde 7’ye varan yakıt tasarrufu

Tüm yeni DAF kamyonları, daha düşük motor devrinde daha yüksek çekiş gücü sağlayan tamamen yeni ve yenilikçi aktarma organlarıyla bir önceki seriye göre yüzde 7’ye varan oranda yakıt tasarrufu sunuyor.

Yeni ultra kompakt egzoz sonrası sistem (EAS)

Yeni kamyon şasileri de yeni CF ve XF serilerinin ultra kompakt egzoz sonrası sisteminden (EAS) faydalanıyor. Egzoz sonrası sistem, artık birinci ve ikinci ön dingiller arasına (8×4 FAD modelinde) yerleştirilebiliyor. Bu sayede elde edilen boş alana vinç ayakları, alet kutuları ya da ekstra yakıt tankları yerleştirilebiliyor ve ağırlığı 50 kg düşürülen sistem sayesinde yükleme sığası artırılıyor.

Yeni kamyon şasileri de yeni CF ve XF serilerinin ultra kompakt egzoz sonrası sisteminden (EAS) faydalanıyor.

100’den 250 kilograma kadar daha fazla yükleme sığası

Benzer şekilde, en son nesil çok dingilli çekiciler ve kamyonlar, ortalama toplamda 100 kg daha hafif olan aktarma organı ve egzoz yapılandırmaları ile donatılıyor. Bu da DAF müşterileri için daha fazla yük sığası anlamına geliyor. Yeni dingiller ve tandemler, inşaat uygulamalarında CF FAD 8×4 için 250 kg‘ye kadar toplam ağırlık avanatajı sağlıyor.

Yeni elektro-hidrolik yönlendirilebilir dingil

Yeni CF ve XF programındaki en önemli yeniliklerden biri hem çekicilerde hem de kamyonlarda azami manevra yeteneği sunan yeni yönlendirilebilir dingil.

Yeni geliştirilen Elektro-Hidrolik Yönlendirme (EHS) sistemine sahip yeni dingil 30 kg daha hafif olması sayesinde artı yük sığası sunuyor. EHS, sürekli olarak hız ve dingil mesafesini temel alarak en uygun dönüş açısını hesapladığı için hassas bir dümenleme sağlanıyor. Yeni sistemin yararları en çok kentiçinde ve manevra yaparken görülüyor. Sürtünme kayıplarının azalması ve direksiyon pompasının sadece dümenleme sırasında etkinleşmesi sayesinde yakıt tüketiminde yüzde 1’lik tasarruf elde ediliyor.

40 km/s’nin üzerindeki hızlarda dingil kendini düz konumda kilitliyor ve azami araç dengesi sağlarken yakıt tasarrufunu destekliyor. Bunlara ek olarak sistem daha az parça içerdiği için daha fazla dayanıklılık ve güvenilirlik sağlıyor.

Yeni yönlendirilebilir arka dingile 6×2 kamyon ve çekicilerin yanı sıra 8×2 kamyonlarda da yer verilebiliyor.

EHS, 6×2 CF ve XF FAN araçlarda swap body’nin daha kolay ve güvenilir bir şekilde yüklenip indirilebilmesi için hızlı bir şekilde 90 mm yükseltilebilmesine ve 185 mm alçaltılabilmesine olanak sağlayan havalı bir süspansiyona sahip.

DAF CF 450 FAQ 8×2

Yeni çift tekerli çekiş olmayan dingil

DAF, yeni sürümlerle birlikte statik yük sığası 34 tondan az olmayan 10 tonluk çift tekerli çekiş olmayan dingilini de tanıttı. Bu dingil özellikle ağır konteynerleri yüklerken ve indirirken önemli bir fayda sağlıyor. Yeni dingil, ölü ağırlığı da 25 kg azaltıyor. Yeni CF ve XF’de ağırlığı azaltan diğer özelliklerle birlikte toplamda 125 kg’lik bir faydalı yük sığası elde ediliyor.

DAF‘ın çift tekerli çekiş olmayan dingili, 6×2 çekici ve kamyonların yanı sıra 8×2 kamyonlara da takılabiliyor.

DAF CF FAD 8×4

Yeni çift indirgemeli (cerli) tandem dingil

Düzenli olarak arazide kullanılan araçlar için DAF, yeni çift indirgemeli tandem dingilini (HR1670T) sundu. Bu dingil takımının tamamen yeni döküm demir dingil muhafazası, 60 kg’lik ağırlık avantajı sağlıyor.

Mümkün olan en yüksek yakıt tasarrufunu elde etmek için çok daha hızlı diferansiyel tahvil oranları (3.46, 3.61, 3.76:1) kullanılıyor. Bu oranlar motorun çok daha düşük devirlerde çalışmasına olanak tanıyor. Mümkün olan en düşük işletme maliyetlerinin elde edilebilmesi için yeni tandem dingili takımının yağ değiştirme aralıkları 3 yıla ya da 450 bin kilometreye çıkarılmış.

Yeni çift indirgemeli tandem dingil, ağır hizmet uygulamalarında kullanılan 6×4 ve 8×4 çekici ve kamyonlarda elde edilebiliyor. Bu seri, genel olarak kum ve çakıl taşımacılığında kullanılan çift yönlendirilebilir ön dingilli FAD 8×4 kamyonu da içeriyor. Bu modelde SCR birimi artık dikey egzozla bütünleşik değil. Bunun yerine, kompakt boyutları sayesinde her iki ön dingilin arasına yerleştirilebilen yeni EAS biriminin içinde bulunuyor. Yapılan bu tasarım değişikliği sonucunda ölü ağırlık 115 kg azaltılırken daha fazla şasi alanı elde ediliyor.

Hafif CF FAD 8×4 mikser şasi

Tüm Avrupa için yeni hafif 8×4 mikser şasi

Hafif CF FAD 8×4 mikser şasi, artık 19 tonluk tek indirgemeli (SR1132T) tandem dingil ve iki adet 7.1 tonluk ön dingille sunuluyor. Birleşik Krallık’ta yaygın olan yüksek performanslı maliyet etkin şasi artık tüm Avrupa’da elde edilebiliyor. Direksiyon sisteminin ve süspansiyonun uygun hale getirilmesinin yanı sıra disk frenlerin ve dikey egzoz borusuyla birlikte yeni kompakt EAS biriminin kullanılmasının sonucu olarak bu hafif kamyonun boş ölü ağırlığı sadece 9 bin 150 kg. Bu mikser şasi, PACCAR’ın gücü 370 ile 450 beygir arasında değişen MX-11 motoruyla donatılıyor.

Yeni CF ve XF kamyonlar için daha kolay üstyapı uygulamaları

DAF, şaside yaptığı önemli geliştirmelerle üstyapıcıların işini kolaylaştırıyor. Yeni Kasa Bağlantı Modülleri (BAM), kutu tipi kasa, ağır vinç, damper veya kancalı kaldırıcı sistemlerinin hızlı montajında önemli bir rol oynuyor.

Şasinin arka tarafındaki yeni ve genişletilmiş delik şekli; kasa lifti, vinç veya kutu tipi kasa takmayı kolaylaştırırken, aynı zamanda bileşenlerin yerini değiştirmeyi ya da çeki demiri veya arka koruma demiri takmayı da kolay hale getiriyor. Bu özellikleriyle yeni delik şekli, üstyapı montaj süresini kısaltırken üstyapı üreticilerinin maliyetlerini düşürüyor.

Yeni DAF XF Exclusive Line iç trim

Yeni ve yenilikçi Akü Seviyesi İzleme Sistemi

Bir diğer yeni özellik de Akü Seviyesi İzleme ya da kısaca BEM sistemi. İsteğe bağlı olarak sunulan bu sistem, akünün doluluk seviyesini tam olarak ölçen yeni geliştirilmiş bir duyarga kullanıyor ve araçların en yüksek kullanılabilirlik oranıyla işe hazır olmasını sağlamak için çevresel koşulları da dikkate alabiliyor.

PACCAR MX-13, MX-11, PX-7, PX-5 ve PX-4 motorlar

Yeni PACCAR MX-11 ve MX-13 motorlar

DAF Taşımacılık Verimliliği felsefesi doğrultusunda her damla yakıttan azami performansı elde etmek için gerekli tüm çabayı gösteren DAF, PACCAR MX-11 ve MX-13 motorları baştan aşağı gözden geçirdi. Yeni güç aktarma organlarını geliştirme sürecinin önemli hedeflerinden biri, daha düşük motor devri daha az yakıt tüketimi anlamına geldiği için, genel olarak yüksek çekiş gücünün elde edildiği motor devrini düşürmekti. Aynı zamanda, PACCAR motorların azami torku da önemli ölçüde artırıldı ve dakikada 900 devir/dk gibi düşük devirlerde bile azami tork elde edildi.

Hemen hemen tüm güç aktarma organlarının gücü 7 kW/10 beygir ile 14 kW/20 beygir artırılırken tüm yeni motorların torku 50 ile 200 Nm yükseltildi. Buna ek olarak DAF, yeni CF ve XF‘de “Multi Torque” ile en yüksek viteste 100 ile 150 Nm ek tork sağlıyor. Bu sayede kamyonu en yüksek viteste daha uzun süre kullanmak mümkün oluyor ve bunun sonucunda yakıt tüketimi düşerken performans en üst düzeye çıkıyor.

MX-13

530  390 KW / 530 BG – 1000 devir/dk’de 2500/2600 NM

480  355 KW / 483 BG – 900 devir/dk’de 2350/2500 NM

430  315 KW / 428 BG – 900 devir/dk’de 2150/2300 NM

MX-11 Nakliye

450  330 KW / 449 BG – 900 devir/dk’de 2200/2300 NM

410  300 KW / 408 BG – 900 devir/dk’de 2000/2100 NM

370  270 KW / 367 BG – 900 devir/dk’de 1800/1900 NM

MX-11 Dağıtım

340  250 KW / 340 BG – 900 devir/dk’de 1500 NM

300  220 KW / 299 BG – 900 devir/dk’de 1350 NM

DAF XF 460 FTM

En yeni TraXon şanzıman

Yeni PACCAR MX-11 ve MX-13 motorlar standart olarak yeni nesil TraXon otomatikleştirilmiş şanzımanlar ile sunuluyor. Daha düşük sürtünme kaybına sahip olan bu şanzımanlar son derece yumuşak vites gecişleri ile öne çıkıyor. Standart Taşımacılık, Sıvı Taşımacılığı, Ağır Yük Taşımacılığı ve Eco Combi için özel vites değiştirme stratejileri bulunuyor. DAF CF FAD, FAT (kamyon) ve FTT (çekici) inşaat sürümlerinde TraXon şanzımanlar, en uygun vites geçiş performansı ve kavrama etkinleştirme için ek bir arazi ayarıyla birlikte geliyor. Bu özellik etkinleştirildiğinde TraXon, azami çekiş sağlamak üzere daha yüksek devirlerde ve çok daha hızlı vites değiştiriyor.

Yeni DAF CF Exclusive Line iç trim

Aktarma organları için gelişmiş yazılım işlevleri

İlk yeni CF ve yeni XF modellerinde olduğu gibi, yeni DAF çok dingilli modeller de, tüm aktarma organları parçalarını bütünleşik bir şekilde yönetecek yeni kontrol birimine sahip tamamen yeni bir elektrik ve elektronik mimariyle donatılıyor. EcoRoll ve Hız Sabitleme gibi işlevler, yakıt tasarrufunu daha fazla katkıda bulunmaları için geliştirilmiş.

CF FAD 370 8×4

Yüksek verimliliğe sahip arka dingiller

Daha hızlı olan yeni güç aktarma organlarının önemli bir bileşeni de DAF tarafından tasarlanıp üretilen arka dingiller. Tahvil oranının 2.05:1’e kadar düşürülmesiyle aktarma organları seçimine göre 1000 devir/dk’de 85 km’s’lik sürüş hızı olanaklı hale geliyor. Yeni nesil arka dingil diferansiyelleri için en uygun dayanıklılık ve verimliliğin yanı sıra son derece düşük gürültü seviyesi elde etmek amacıyla ayna dişli ve mahruti yeniden tasarlanmış.

Yeni DAF LF

DAF, 7.5 ile 19 ton arasındaki yeni LF serisini birçok yenilikle birlikte piyasaya sundu. Yenilikler arasında yeni 3.8 litrelik PACCAR motor ve azami yakıt tasarrufu için daha hızlı aktarma organları seçme olanağı yer alıyor. İç ve dış tasarımda ise yeni CF ve XF serileriyle uyumlu şekilde yenilikler gerçekleştirilmiş.

Yeni DAF LF serisindeki en önemli yeniliklerden biri de 7.5 tonluk sürümde elde edilebilen yeni 3.8 litrelik PACCAR PX-4 motoru. Bu motorun 115 kW/156 bg ve 127 kW/172 bg olmak üzere iki güç seviyesi bulunuyor. Motorların azami torku ise sırasıyla 1200 ile 2000 devir/dk arasında 500 ve 600 Nm. DAF, bu yeni motoru özellikle şehiriçi dağıtımda hafif uygulamalarda kullanılan LF City modeli için sunuyor.

PACCAR PX-4 motor

PACCAR PX-5 ve PX-7 motorlar

Daha yüksek güç seviyeleri için 4.5 litrelik PACCAR PX-5 (135 kW/184 bg – 157 kW/213 bg) ve 6.7 litrelik PACCAR PX-7 (172 kW/234 bg – 239 kW/325 bg) motorlar da bulunuyor. Bu motorlar, 2016’nın sonunda yeni yazılım ve en uygun hale getirilmiş ısı ve hava yönetimi ile geliştirildi. Sonuç olarak her iki motor, öncüllerine göre 100 – 200 devir/dk daha düşük motor devrinde yüzde 5 – yüzde 12 daha yüksek azami tork üretiyor. PX-5 ve PX-7 motorların azami torku şimdi sırasıyla 850 Nm (1200 – 1500 devir/dk’de) ve 1200 Nm (1100 – 1700 devir/dk’de) iken PACCAR PX-7 motorun gücü 8 kW/11 bg artırıldı.

Azami verimlilik için hızlı arka dingil tahvil oranları

3.31:1‘e kadar olan yeni daha hızlı arka dingil tahvil oranlarından faydalanılarak motor devirleri, seyir hızında 150 – 200 devir/dk kadar düşürülmüş. Motor yenilikleriyle birleştiğinde aktarma organlarında yapılan uygunlaştırma yüzde 6‘ya kadar yakıt tasarrufu sağlarken, daha düşük motor sesi sayesinde sürücü konforu da artıyor.

18 tonluk LF modelinde Allison otomatik şanzıman seçeneği

DAF, yeni LF serisinde manuel ve 5, 6, 9 ve 12 vitesli otomatikleştirilmiş şanzıman seçeneklerini sunuyor. Bunlara ek olarak, tam otomatik şanzımanlar da bulunuyor. Şimdi özellikle atık toplama gibi uygulamalara yönelik olarak en güçlü PX-7 modellerinde Allison otomatik şanzıman seçilebiliyor.

6.90 metreye kadar dingil mesafeleri ve 1240 litreye kadar yakıt deposu hacimleri

DAF, yeni LF serisini çok farklı kullanım amaçlarına uygun olması amacıyla 6.90 metreye kadar çok farklı dingil mesafeleriyle sunuyor. Bu sayede azami yük sığası için 9 metreden uzun kasalar olanaklı hale geliyor. Bunlara ek olarak uzun dingil mesafesi 1240 litreye kadar yakıt deposu hacmini olanaklı hale getiriyor.

İç ve dış tasarımda ise yeni CF ve XF serileriyle uyumlu şekilde yenilikler gerçekleştirilmiş.

Üstyapıcılar için büyük kolaylık

DAF, yeni LF serisinde üstyapı veya donanımların kolay takılmasını sağlayan yeni “Kasa Bağlantı Modülleri” sunuyor. Bunlara ek olarak kasa lifti olan kutu tipi bir kasanın, altyapılı bir tankerin veya bir damperin takılması için özel hazırlıklar bulunuyor.

Yeni LF serisinde çok daha fazla dingil mesafesi ve arka uzantı seçeneği sunuluyor. Örneğin daha uzun bir dingil mesafesi ve daha kısa bir arka uzantı birleşimi, bir atık toplama üstyapısının montajını kolaylaştıryor.

Yeni dış tasarım

Yeni LF‘nin dış tasarımı, yeni CF ve XF modellerine tamamen yeni bir dış görünüm kazandıran özelliklerin çoğuna sahip. Izgaradaki krom şeritler ve şık krom ana hatlara sahip üzerinde “DAF” yazılı olan yeni logo paneli özellikle göze çarpan ayrıntılar arasında.

DAF LF 290 FA

Artırılmış güvenlik için yolcu kapısı alt görüş camı

Yeni LF‘deki bir diğer ek özellik ise isteğe bağlı yolcu kapısı alt görüş camı. Bu cam, şehiriçinde kullanım sırasında yolcu tarafındaki görüşü iyileştiriyor. Yeni alt görüş camı sayesinde sürücü, kabinin yanındaki bisiklet sürücülerini ve yayaları kolayca görebiliyor.

Yeni iç tasarım

Yeni LF‘nin iç tasarımı, sürücüyü evinde hissettirmek için gözden geçirilmiş, sıcak ve zevkli renklerle yenilenmiş.

Gösterge paneli (DIP) yeni LF‘de yeniden tasarlanmış. Grafikler üzerinde yapılan değişiklikler iletileri daha net hale getirirken, kadranlarda kullanılan yeni yazı stilleri daha çağdaş bir görünüm kazandırmış.

Yeni LF’nin iç tasarımı, sürücüyü evinde hissettirmek için gözden geçirilmiş, sıcak ve zevkli renklerle yenilenmiş.

DAF Connect filo yönetim sistemi

DAF, yeni LF‘de DAF Connect filo yönetim sistemini de sunuyor. Bu yenilikçi filo yönetim sistemi sayesinde taşıma operatörü, araçların ve sürücülerin performansını gerçek zamanlı olarak görebiliyor. Çevrimiçi bir gösterge tablosunda araç konumu, yakıt tüketimi, kilometre, araç kullanımı ve motorun rölantide çalışması ile ilgili bilgiler net bir şekilde sunuluyor. Bu bilgiler her bir operatörün gereksinimlerine uyacak şekilde özelleştirilebiliyor.

Ayrıntılı yakıt raporları kolayca oluşturulabiliyor ve DAF Connect, araçlara ve sürücülere yönelik mevcut veriler ile yakın zamandaki verilerin karşılaştırılmasını kolaylaştırıyor. “Canlı Filo” özelliği, filo yöneticisine araçların konumu, rotalar ve sürüş süresi ile ilgili faydalı bilgilerden oluşan programlanabilir bir liste sunuyor. Böylece filo planlaması ve kullanımı en uygun hale getirilebiliyor.

DAF Connect, araç kullanılabilirliğini artırıyor, işletim maliyetlerini düşürüyor ve lojistik verimliliğini artırıyor. Dahası DAF Connect, taşıma operatörünün bakım ve onarım işlerini olabildiğince verimli şekilde planlamasını ve DAF Connect tarafından oluşturulan özel tavsiyelerden yararlanmasını sağlıyor.

Standart güvenlik donanımları: AEBS, FCW, ACC ve LDWS

Yeni LF serisinin 8 ton toplam yüklü ağırlığa ve arkada havalı süspansiyona sahip sürümlerinde Gelişmiş Acil Frenleme sistemi (AEBS), Önden Çarpışma Uyarısı (FCW), Uyarlanabilir Hız Sabitleme Sistemi (ACC) ve Şerit Takip Sistemi (LDWS) standart olarak sunuluyor.

AEBS ve FCW, gerektiğinde otomatik olarak fren yaparak acil bir durumda çarpışmaları önlüyor.

Uyarlanabilir Hız Sabitleyici (ACC) kamyonun hızını, takip ettiği aracın hızına uyacak şekilde otomatik olarak ayarlıyor ve sonuçta iki araç arasındaki güvenli mesafe korunuyor. Böylece, yakıt tasarrufuna katkıda bulunan hız sabitleyicinin olabildiğince çok kullanılması sağlanıyor. Şerit Takip Sistemi (LDWS), ön cama takılı bir kamera ile çalışıyor ve kamyon sürücünün isteği dışında şeridinden çıkarsa sürücüye sesli bir uyarı veriliyor.

7.5 ile 19 ton arasındaki yeni LF serisini de tanıtan DAF Trucks, yeni CF ve yeni XF serilerine eklediği çok dingilli sürümler ile tüm kamyon yelpazesini baştan aşağıya yenilemiş oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz