CNH Industrial, geleceğin makinelerini sanal gerçeklik ile üretiyor

0
2202

CNH Industrial’ın Tasarım Analizi & Simülasyon takımı, kıtalar arasında işbirliği yaparak süper bilgisayarlar ile geleceğin makinelerini kavramlaştırıyor. Bu takım, mühendislik simülasyonu ve sanal gerçeklik teknolojisinin yardımıyla nihai ürün üretilmeden önce ihtiyaç duyulan fiziksel prototiplerin sayısını azaltıyor.

Sanal gerçeklik gibi yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC – Süper bilgisayarlar veya bilgisayar kümeleri kullanarak karmaşık problemlerin birden fazla makine üzerinde paralel olarak çözülmesi) çözümlerinin artan sığası sayesinde otomotiv ve sermaye malları sektörlerinde çarpışma testi mankenleri ve yüksek maliyetli fiziksel prototipler artık birer anıya dönüşüyor. CNH Industrial Tasarım Analizi & Simülasyon bölümü, nihai ürünler pazara sunulmadan yıllar önce, yeni bir tarım makinesinin, yeni bir iş makinesinin, yeni bir ticari taşıtın ya da yeni aktarma organlarının üretimi planlanırken, ürün geliştirmenin ve mühendisliğin ilk safhalarından itibaren işbirliği yaparak uluslararası bir çalışma içine giriyor.

Sanal gerçeklik henüz var olmayan traktörleri, iş makinelerini ve ticari taşıtları modellemek için kullanılıyor.

CNH Industrial bünyesinde İtalya Modena ve ABD Şikago’da bulunan iki ana Tasarım Analizi & Simülasyon takımı işbirliği içinde çalışıyor. Çarpışma ve devrilme testleri, güvenlik, tarla modellemeleri, ergonomi ve araç dinamiği ana simülasyon konularını oluşturuyor.

Bir makinenin ya da taşıtın her bir öğesini görebilmek ve üzerinde oynayabilmek için gereken son derece karmaşık simülasyonları geliştirmek için çok yüksek bir bilgisayar gücü gerekiyor. Tüm süreç, dünyanın değişik bölgelerinde bulunan şirketin küresel Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC) ağı sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

CNH Industrial Tasarım Analizi & Simülasyon Bölümü Başkanı Gennaro Monacelli

Dijital devrim çağında yaşıyoruz ve her gün sanal mühendislik, dijital üretim ve endüstriyel nesnelerin interneti gibi kavramları duyuyoruz. CNH Industrial’da bu tür teknolojik gelişmeleri oldukça yakından takip eden bir takımımız var.” diyen CNH Industrial Tasarım Analizi & Simülasyon Bölümü Başkanı Gennaro Monacelli, simülasyon teknolojilerinin ana konularını çarpışma testleri, güvenlik, tarla modellemeleri, ergonomi, yakıt tüketimi ve sanal gerçekliğin oluşturduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Sanal gerçeklik odasında farklı şeyler arasında çözümleri paylaşmak için işbirliği araçları kullanıyoruz. Dijital maket olarak adlandırdığımız taşıtın dijital model tasviri sayesinde çalışanlar aynı çözümü paylaşabiliyorlar ve fiziksel olarak aynı yerleşkede olmadan birlikte çalışabiliyorlar. Bu karmaşık simülasyonlarla çalışma yürütebilmek için Yüksek Performanslı Bilgi İşlem’e (HPC) ihtiyaç duyuyoruz. Bugün dünya çapında birçok HPC sunucuyu içeren Yüksek Performanslı Bilgi İşlem ağına sahibiz. Yeni dijital teknolojiler, ürünlerimizi düşünme, tasarlama ve üretme tarzımızı dönüştürecek. Bu teknolojiler, yeni yeteneklere ve yeni işlere ihtiyaç duyacak; ancak çalışanlarımız buna şimdiden hazırlar.

Dijital maket olarak adlandırılan taşıtın dijital model tasviri sayesinde çalışanlar aynı çözümü paylaşabiliyorlar ve fiziksel olarak aynı yerleşkede olmadan birlikte çalışabiliyorlar.

CNH Industrial‘ın iki Tasarım Analizi & Simülasyon takımından birinin bulunduğu Modena’daki San Matteo tesisinde ürün geliştirme çalışmaları 1977 yılında traktör tasarım ve test etkinliklerinin Torino’dan Modena’ya taşınmasıyla başladı. Birkaç yıl sonra Avrupalı müşteriler için tesis bünyesinde büyük bir yedek parça deposu kuruldu. 1980’li yıllarda depo daha da genişletildi ve daha hızlı işlemler için otomatik depo bölümü oluşturuldu. Fiat Traktör’ün 70’inci yılı olan 1989’da ofis binası da büyütüldü. İlerleyen yıllarda daha çok test odası inşa edildi, test pisti genişletildi ve Sanal Gerçeklik Odası kuruldu.

Sanal gerçekliği henüz var olmayan traktörleri, iş makinelerini ve ticari taşıtları modellemek için kullandıklarını ifade eden CNH Industrial Ergonomi ve İnsan Makine Arayüzü Müdürü Claudia Campanella, sanal gerçeklik sayesinde henüz var olmayan makinelerin ve taşıtların içine girebildiklerini söyledi.

Toplam 200 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu olan tesiste yaklaşık 900 çalışanın 450’si ürün geliştirme, 240’ı yedek parça ve servis ve 98’i New Holland markasının satış ve pazarlaması konusunda görev yapıyor. Tesisteki ürün geliştirme etkinliklerini küçük ve orta traktör platformları, küçük ve orta traktör ürün mühendisliği, özel platformlar ve mühendislik, aktarma organları tasarımı ve testi, elektronik sistemler, hidrolik sistemler, yenilikçilik, tasarım analizi ve simülasyon, tasarım merkezi takımı, mühendislik servis takımı ve ürün doğrulama oluşturuyor.

Birçok sanal prototip ile fiziksel prototiplerin sayısı azaltılıyor. Sanal evrede tasarım en uygun hale getirilebiliyor.

Küçük, orta ve özel traktörler için ana geliştirme merkezi olan San Matteo’daki ürün mühendisliği ofisleri; traktör araç tasarımını, kabin tasarımını, motor sonrası egzoz sistemlerini, kontrolleri, döküm faaliyetlerini, hidrolik entegrasyonu, elektronik entegrasyonu, kablolama tasarımını, tasarım analizi ve simülasyon uygulamalarını içeriyor. Aktarma organları ve dingiller için ana Avrupa Birliği geliştirme ve sanayileştirme merkezi olarak görev yapan San Matteo’daki ana etkinlik alanlarını tasarım, mekanik testler ve geliştirme, elektronik sistemler, kontroller ve doğrulama oluşturuyor. Aktarma organları test etkinlikleri arasındaysa aktarma organları ve parça dayanıklılığı, güç kayıpları, verimlilik, vites kutusu geliştirme, fren ve diferansiyel gibi parça geliştirme, özel araç aktarma ve kontrol geliştirme bulunuyor. Ürün doğrulama alanındaki takımlar ise küçük ve orta traktör testi (motor ve havalandırma, gürültü ve titreşim, elektrik ve elektronik, alan testi, test odası mühendisliği), homologasyon ve aktarma organları testi (atölyeler ve test hücreleri) üzerinde çalışıyor.

Bir ticari taşıtın sürücü kabininde sürücü simülasyonu
Sanal gerçeklik ile henüz var olmayan bir makine ya da taşıt tasarlanabiliyor, sonsuz sayıda değişken test edilebiliyor ve varsayımsal sürücü ve yolcuların güvenliği ve konforu belirlenebiliyor. Tüm bunlar aynı fiziksel ortamda bir araya gelmeden gerçekleştirilebiliyor.
CNH Industrial bünyesinde İtalya Modena ve ABD Şikago’da bulunan iki ana Tasarım Analizi & Simülasyon takımı işbirliği içinde çalışıyor.
Çarpışma ve devrilme testleri, güvenlik, tarla modellemeleri, ergonomi ve araç dinamiği ana simülasyon konularını oluşturuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz