Beyin sağlığımız için neler yemeliyiz?

0
259
Beyin sağlığı

Demansı veya Alzheimer hastalığını iyileştirebilecek veya tamamen önleyebilecek maalesef sihirli bir iksir bulunmuyor, ancak bilim insanları gelişmiş bilişsel işlev veya hafızayla ilişkili bazı besin maddelerini tam olarak tespit edebilmişler. Beslenmenize aşağıdaki yiyecekleri eklemek beyninizi korumanıza yardımcı olabilir.

Kakao flavanolleri

Kakao flavanolleri kakaoda doğal olarak bulunur ve beyin sağlığınıza faydalı olabilir; bitter çikolatayı, süt ve şekerle yıkanmış normal çikolataya göre daha sağlıklı hale getirirler. 2014 yılında yapılan bir araştırma, üç ay boyunca yüksek kakao flavanolü tüketmenin etkisini inceledi. Araştırmacılar öncelikle beyindeki hipokampal oluşumun bir parçası olan ve azaldığında genellikle yaşlanmayla ilişkilendirilen dentat girusa (DG) odaklandılar. Bilim insanları beynin bu kısmının hafıza kaybıyla bağlantılı olduğuna inanıyor. Araştırmacılar, çok fazla kakao flavanolü yedikten sonra katılımcıların “gelişmiş DG fonksiyonu” yaşadıklarını bildirdi.

Omega – 3 yağlı asitleri

Somon, uskumru ve ton balığı gibi omega – 3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar yalnızca kalp sağlığınıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda beyin gücünüzü de artıracaktır. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, omega – 3 çoklu doymamış yağ asidi takviyesi verilen fareler, yaşlandıkça bilişsel işlevlerde iyileşme gösterdi; bu da daha iyi nesne tanıma hafızası, uzamsal ve lokalize hafıza ve önleyici tepkilerin kalıcılığını gösterdi.

Kuruyemişler

Kuruyemişler balık gibi omega – 3 yağ asitleri içerir, bu nedenle diyetinize balığın yanı sıra kuruyemişleri de eklemelisiniz. Özellikle cevizin hafıza kaybıyla mücadele ettiği gösteriliyor. Yakın zamanda yapılan büyük ölçekli bir analizde araştırmacılar, omega-3 yağ asitleri, E vitamini, folat, antioksidanlar ve melatonin açısından zengin olan cevizle desteklenen bir diyetin, altı bilişsel testten oluşan bir seride yetişkinlerin performanslarını iyileştirdiğini buldu.

Magnezyum

Bilim insanları, hücrelerimizde 600’den fazla reaksiyonda kullanılan magnezyum eksikliğinin bilişsel gerilemede, beyin yaşlanmasında ve sonuçta demansta rol oynayabileceğine inanıyor. Bu nedenle magnezyum takviyeleri almak veya pazı, ıspanak, kabak çekirdeği, yoğurt, badem, siyah fasulye, avokado, incir, bitter çikolata veya muz gibi magnezyum içeren yiyecekler yemek, yaşlanan beynin etkileriyle mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Yaban mersini

Yaban mersini lezzetlidir ama aynı zamanda hafızanızı güçlendirmeye de yardımcı olur. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre yaban mersinin antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olduğu gösterilmiş. Ayrıca beynin hafıza alanlarındaki nöronal sinyallemenin artmasıyla ilişkili bileşikler olan antosiyaninleri de içerirler. Araştırmada araştırmacılar, günlük olarak yabani yaban mersini suyu içen katılımcıların eşleştirilmiş ilişkili öğrenme ve kelime listesi hatırlama becerilerinde iyileşmeler olduğunu buldu; ayrıca daha düşük depresif belirtiler ve glikoz seviyeleri de buldular.

Sebzeler

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre, çok fazla meyve, sebze ve tam tahıl tüketmek, bilişsel gerilemenin yanı sıra kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi diğer kronik hastalıkları da engellemeye yardımcı olabilir. Özellikle yeşil, yapraklı ve turpgillerden oluşan sebzelerin (brokoli ve ıspanak gibi) bilişsel gerileme oranını azalttığı gösterilmiştir. Özellikle Akdeniz diyetinin (sebzeler, baklagiller, meyveler, tahıllar, balık, zeytinyağı, hafif miktarda alkolün yanı sıra doymuş yağ, süt ürünleri, et ve kümes hayvanlarının düşük tüketimi) bilişsel gelişime faydalı olduğu araştırmalarda gösterilmiş.

Yeşil çay

Yeşil çay beyninizi korumanıza yardımcı oluyor. Basel Üniversitesi’nde yakın zamanda tamamlanan bir araştırmada araştırmacılar, yeşil çay ekstraktının düşünme sürecinizi ve çalışma hafızanızı geliştirdiğini buldu.

Beyin sağlığınız için bunları sık sık tüketebilmeniz dileğimle mutlu yıllar diliyorum. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz