Anadolu Isuzu, geleceğin toplu taşıma aracını ve akıllı hareketlilik çalışmalarını tanıttı

0
1765

Anadolu Isuzu Ar-Ge merkezinde yüzde yüz Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirilecek olan “elektrikli toplu taşıma aracı projesi ve akıllı hareketlilik sistemleri”, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı bir toplantıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarına tanıtıldı.

 Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, 12 yıldır Türkiye Midibüs İhracat Şampiyonu olan bir şirket olarak, en ileri teknolojilerle üretim yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bugün ideal ulaşım sistemi; düşük işletim, yatırım ve bakım maliyeti olan, uzun ömürlü, yüksek sığalı, güvenli, konforlu, çevreci, sessiz ve en önemlisi akıllı olarak tanımlanıyor. İşte tam bu noktada Anadolu Isuzu olarak, belediyelere tüm bu özellikleri içeren yeni bir çözüm sunmak için kolları sıvadık. Akıllı hareketlilik sistemine sahip elektrikli toplu taşıma araçlarımızın kentlerin ulaşım sorununa çare olacağına inanıyoruz.

Anadolu Isuzu, Ar-Ge merkezinde yüzde yüz Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirilme çalışmalarına başlanan yeni elektrikli toplu taşıma aracını ve bu araçta kullanılacak akıllı teknolojileri Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarına tanıttı. Yeni elektrikli toplu ulaşım aracının tanıtım toplantısına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Erzurum Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan ile şirket yöneticileri ve çalışanları katıldı.

Anadolu Isuzu, 24 metre uzunluğunda, çift körüklü ve 300 yolcu taşıma sığasına sahip elektrikli toplu taşıma aracını geliştirmeye başlıyor.

Tuğrul Arıkan: “En ileri teknolojilerle üretim yapabilme sığasına sahibiz

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin üretim gücüne 33 yıldır katkıda bulunduklarını vurgulayarak, Anadolu Isuzu’nun sektördeki konumuna dikkat çekti. Tuğrul Arıkan, “Anadolu Isuzu kalitesiyle midibüs, otobüs, kamyon, kamyonet ve pick-up’ların dünyadaki üretim merkezlerinden biri olarak 23 yıldır ihracat yapıyoruz. Bugün Fransa’dan İtalya’ya, İspanya’dan Litvanya’ya kadar onlarca Avrupa ülkesinde ve Afrika’nın dahil olduğu diğer kıtalarda, Türk tasarımcı ve mühendislerinin geliştirdiği ve Anadolu Isuzu fabrikalarında üretilen araçların satılmasından ve ülke ekonomisine yaptığımız katkıdan gurur duyuyoruz. 12 yıldır ülkemizin midibüs ihracat şampiyonuyuz. Önemli bir yatırımla hayata geçirdiğimiz 6 bin 220 metrekare kapalı alana sahip Ar-Ge merkezimiz ile çalışmalarımıza tüm hızla devam ediyoruz. Bugün, ithal çözümlere ihtiyaç duymadan en ileri teknolojilerle üretim yapabilme sığasına sahibiz.” dedi.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan

Elektrikli toplu taşıma aracı: Düşük maliyetli, güvenli, konforlu, çevreci, sessiz ve akıllı

Ulaşımın geleceği için biz Anadolu Isuzu olarak üretime hazırız” diyen Tuğrul Arıkan, konuşmasına şöyle devam etti: “Artık yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Şehirler çağındayız. Alışılagelmiş çözümlerin dışına çıkan, daha özgür bir dünyada yaşıyoruz. Şehirleşmenin hızla yükseldiği bu modern hayat, bir yandan da ulaşımı karmaşıklaştırıyor. Günümüzde raylı sistemlerin çok daha konforlu olduğunu ve herkesin hayali olduğunu görüyoruz. Ancak her kentin yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle bu hayallerini gerçekleştirme olanağı yok. Bugün ideal ulaşım sistemi; düşük işletim, yatırım ve bakım maliyeti olan, uzun ömürlü, yüksek sığalı, güvenli, konforlu, çevreci, sessiz ve en önemlisi akıllı olarak tanımlanıyor. İşte tam bu noktada Anadolu Isuzu olarak, belediyelere kentlerinin ulaşımını rahatlatmak için tüm bu özellikleri içeren yeni bir çözüm sunmak için çalışmalara başladık. Dünyada toplu taşıma araçlarında önemli bir aşamaya imza atarak 24 metre uzunluğunda, çift körüklü ve 300 yolcu taşıma sığasına sahip elektrikli toplu taşıma aracımızı geliştirmeye başlıyoruz. Akıllı hareketlilik sistemine sahip elektrikli toplu taşıma araçlarımızın, düşük yatırım ve işletim maliyetleriyle kentlerin ulaşım sorununa çare olacağına inanıyoruz. Türkiye için hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz.

Ortada çift körüğe sahip olan bu toplu taşıma aracında yolcuların kullanabileceği Wi-Fi, USB şarj birimleri gibi ayrıntılar da yer alabilecek.

Elektrikli ve akıllı hareketlilik sistemine sahip toplu taşıma aracının özellikleri

  • Yoğun nüfusa sahip olmayan kentler için raylı sistem yerine düşük maliyetli, çevreye zarar vermeyen ve yüksek yolcu taşıma sığasına sahip şekilde tasarlanıyor.
  • Yüzde yüz elektrikli ve akıllı hareketlilik sistemlerini kullanması öngörülüyor.
  • Üzerinden bir kabloya bağlı olmadan hareket edebilecek.
  • Makul yatırım, işletim ve bakım maliyetiyle kişi başı maliyetleri de düşürecek.
  • Araç ve şarj istasyonu dışında yeni bir yatırıma ihtiyaç duymayacak.
  • Raylı sistemlerin aksine, bakımı istenilen yerde yapılabilecek.
  • Akıllı teknolojileri sayesinde, arızalar ortaya çıkmadan giderilebilecek. Böylelikle aracın ömrünü uzatmak da mümkün olacak.
  • Raylı sistem standartlarında, sessiz ve titreşimsiz hareketiyle yolcularına yüksek konfor yaşatacak.
  • Sıfır yayım, solar kolektörler ile tasarruf sağlayan donanımlarıyla belediyelerin çevreci çalışmalarına destek verecek.
  • Aracın tavanında bulunan güneş panelleri ek elektrik sağlayarak, ana sistem dışındaki sistemlerin çalışmasında verimliliği artıracak. Bu sayede araç yenilenebilir enerji kaynaklarından da faydalanabilecek. Güneş enerjisiyle kendi klima gücünü elde eden araç yine Anadolu Isuzu mühendislerinin geliştireceği şarj istasyonlarıyla çok düşük maliyetle şarj edilebilecek.
  • Akıllı teknolojiler; aracın durağa kaç dakika sonra varacağını bildirecek. Öndeki otobüs, yolda bir kaza veya sıkışıklık olduğunda arkadaki otobüse haber verecek.
  • Hangi aracın ne kadar doluluk oranıyla hangi durağa ne zaman geleceğinden, ısıtma-soğutma sistemlerinin optimizasyonuna kadar birçok konu akıllı teknolojiler sayesinde gerçek olacak.
  • Ortada çift körüğe sahip olan bu toplu taşıma aracında yolcuların kullanabileceği Wi-Fi, USB şarj birimleri gibi ayrıntılar da yer alabilecek. Bu ve benzeri teknolojiler, belediyelerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda elektrikli toplu taşıma aracına eklenebilecek.
  • Elektrikli toplu taşıma aracı aynı zamanda tüm yüksek teknolojili güvenlik özelliklerine de sahip olacak. Yolcu güvenliği için yaya tanıma, bisiklet sürücülerini algılama, önüne bir engel çıktığında otomatik fren yaparak sürücüyü uyaran sistemler, araç takip gibi uygulamalar belediyelere ihtiyaçları doğrultusunda sunulacak.
  • Aracın dış kısmında yer alan ekranlarla o şehre ait bilgiler verilip, reklam alınabilecek.

Elektrikli toplu taşıma aracı şehirlere ne değer katacak?

Tamamen verimlilik üzerine kurulu “Akıllı Hareketlilik” sistemi sayesinde yüksek teknolojiyle donatılmış olan araç halkın ulaşımını kolaylaştıracak ve konforunu artıracak.

Küresel ısınma artık önemli bir tehdit ve ülkeler ciddi önlemler alıyor. Elektrikli toplu taşıma araçları dünyada sadece ekonomik olması açısından değil, sürdürülebilir bir dünya için de tercih ediliyor. Elektrikli otobüs çevreye zarar vermeyecek. Şehrin ve insanların nefes almasını sağlayacak.

Şehirlerdeki otobüs ve minibüs kirlilikleri azalacak. Daha sessiz, daha temiz ve daha modern bir taşıma sistemi şehirleri rahatlatacak.

Fosil yakıtlar gelecekte tükenecek ancak elektrik her zaman var olacak. Bu yüzden geleceğin teknolojisini uygulamanın avantajı yaşanacak.

Elektrikli araç kullanan belediyeler, her açıdan olduğu kadar prestij açısından da diğer belediyelerin önüne geçecek.

Elektrikli toplu taşıma aracı projesi ve akıllı hareketlilik sistemleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı bir toplantıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarına tanıtıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz