Yakıt hücresi teknolojisi: Daimler Truck, ilk Mercedes-Benz GenH2 Kamyon Müşteri Deneme Filosu’nu oluşturuyor

0
1186
Mercedes-Benz GenH2 Kamyon
Daimler Truck, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon'lardan oluşan ilk müşteri deneme filosunu oluşturarak karbonsuz taşımacılık yolunda bir sonraki adımı atıyor.

Daimler Truck, hidrojenle çalışan kamyonlarla taşımacılığı karbonsuzlaştırma yolunda bir sonraki geliştirme aşamasına giriyor. Yakıt hücreli kamyonlar, test pistinde ve kamuya açık yollarda zorlu bir test aşamasından sonra artık ilk müşteri filolarında kullanılmak üzere ileri bir geliştirme aşamasına ulaştı. Sonuç olarak Daimler Truck, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘lardan oluşan ilk müşteri deneme filosunu oluşturarak bir sonraki adımı atıyor. 2024 ortasından itibaren Amazon, Air Products, INEOS, Holcim ve Wiedmann & Winz şirketlerinin, yakıt hücreli kamyonlarla CO2‘siz uzun mesafe taşımacılığı konusunda ilk deneyimi kazanmak için ilk müşteri denemelerine katılmaları bekleniyor.

Beş çekici, inşaat malzemeleri, deniz konteynerleri veya silindir gazlarının taşınması gibi Almanya’daki belirli rotalarda farklı uzun mesafe uygulamalarında kullanılacak. Bu ilk müşteri denemeleri sırasında GenH2 Kamyon’lar, Mercedes-Benz Trucks‘ın doğrudan denetimi ve sorumluluğu altında kalacak. Araçlara Wörth am Rhein ve Duisburg bölgesindeki belirlenmiş halka açık sıvı hidrojen dolum istasyonlarında (sLH2) yakıt ikmali yapılacak. Daimler Truck ve ortak şirketleri böylece bir öncü projesi oluşturuyor ve hidrojenle çalışan kamyonlarla karbonsuz taşımacılığın bugün zaten mümkün olduğunu gösteriyor. Ancak dönüşümün başarılı olması için önümüzdeki yıllarda uluslararası bir yakıt ikmali altyapısının oluşturulması ve yeterli miktarda yeşil sıvı hidrojen tedariğinin sağlanması gerekecek.

Daimler Truck AG Kamyon Teknolojisinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Gorbach, konuyla ilgili olarak “Bu ilk müşteri filosuyla yakıt hücreli kamyonlarımız artık gerçek müşteri operasyonlarında test ediliyor. Her iki taraf için de bir kazan-kazan durumu: Müşterilerimiz günlük gerçek hayattaki operasyonlarda yakıt hücresi teknolojisini tanıyor ve mühendislik ekibimiz, seri geliştirmede bunları dikkate alarak müşteri ihtiyaçlarını ve ilgili kullanım vakalarını daha iyi anlıyor.

Amazon, Air Products, Holcim, INEOS ve Wiedmann & Winz ile müşteri denemelerinde pratik deneyim kazanılacak

Geislingen an der Steige (Baden-Württemberg) merkezli Wiedmann & Winz, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon’u deneyen ilk şirketlerden biri olacak. Uluslararası lojistik hizmet sağlayıcısı DP World için hidrojenle çalışan araç, deniz konteynerlerini endüstriyel ve ticari müşterilere taşıyacak. Yenilikçi kamyonun özellikle pan-Avrupa lojistik rotalarında yüksek bir dağıtım potansiyeli olduğunu düşünen Genel Müdür Dr. Micha Lege, “Şirketimiz, yenilik söz konusu olduğunda her zaman öncü olmuştur. Örneğin Wiedmann & Winz, FleetBoard aracılığıyla lojistik sektöründe telematik ve dijitalleşmeye güvenen ilk şirketlerden biriydi. Ayrıca yakın zamanda eActros 300’ü günlük nakliye operasyonlarında çekici olarak kullanmaya başladık. Şimdi GenH2 Kamyon ile bir sonraki adımı atmayı, hidrojen yakıt hücreli uzun mesafe kamyonunu test etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Holcim Group‘un bir parçası olan lojistik şirketi Gerdes + Landwehr‘in sahibi John H. Landwehr, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon ile inşaat malzemesi endüstrisi için granül ve mineral taşımayı planlıyor. John H. Landwehr, şunları söyledi: “CO2 ayak izi ve verimlilik söz konusu olduğunda faydalı yük, dökme lojistiğimizde her zaman önemli bir rol oynamıştır. Akü elektrikli kamyonlarla yapılan kapsamlı testlerden sonra, hidrojenle çalışan bir kamyonla sürdürülebilir taşımaya giden yolu keşfetmeye devam etmekten mutluluk duyuyoruz. İş grubumuzda 2025 yılında başlayacak değişim için ancak kendi özel tecrübemizle doğru kararları verebiliriz.

Air Products Avrupa ve Afrika Mobilite için Hidrojen Genel Müdürü Caroline Stancell, şu açıklamayı yaptı: “Air Products, küresel filosunun tamamını hidrojenle çalışan araçlara dönüştürmeyi planlıyor ve ağır yük taşımacılığı ve karbonsuzlaştırmada alanında önder olan Daimler Truck ile bu öncü projede yer almaktan gurur duyuyor. Mercedes-Benz GenH2 Kamyon, endüstriyel gaz taşımacılığı alanında değerli deneyimler kazanmamıza olanak sağlayacak şekilde silindir gazları taşımak için mevcut filomuzda kullanılacak. Denemeler kapsamında Daimler Truck’a gerekli yakıt ikmali altyapısını ve hidrojenin bir kısmını sağlamaktan da gurur duyuyoruz. Sıvı hidrojen için en yeni mobil yakıt istasyonumuz Duisburg bölgesindeki proje için kullanılacak ve dolayısıyla gerçek koşullar altında çalışabilecek.

INEOS ve VERVAEKE, Kuru Dökme PVC taşımak için Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘u kullanmayı planlıyor. INEOS Inovyn Hidrojen İş Direktörü Wouter Bleukx, şu açıklamayı yaptı: “Bu yakıt hücresi müşteri denemelerini desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Hidrojen, kamyon teknolojisini dönüştürecek ve net sıfır geleceğe ulaşmamıza yardımcı olacak, oyunun kurallarını değiştiren bir enerji kaynağı. Hidrojenin hem kullanıcısı hem de üreticisi olarak INEOS, bu geçişi destekleyecek eşsiz bir konumda. Nakliye ortağımız VERVAEKE ile birlikte Daimler Truck AG’yi desteklemekten heyecan duyuyoruz.VERVAEKE CEO’su Frédéric Derumeaux, şunları ekledi: “CO2 yayımlarını büyük ölçüde azaltma stratejimize mükemmel bir şekilde uyan bu projeden heyecan duyuyorum. Ağır kamyonlara sıvı hidrojenle güç sağlamak, ileriye doğru devrim niteliğinde ve hayati bir adım. Önder bir taşımacılık şirketi olarak önemli bir rol oynuyoruz ve INEOS ve Daimler Truck AG ile olan bu benzersiz işbirliği, gerçek anlamda yayımsız lojistik sergilememize yardımcı oluyor.

Amazon Taşımacılık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Andreas Marschner da şunları kaydetti: “Amazon, 2040 yılında karbon nötr hale gelmek için sürekli çalışıyor. Taşımacılık ağımızın karbonsuzlaştırılması, bu dönüm noktasına ulaşmamızda çok önemli bir rol oynuyor. Üreticilerden enerji şirketlerine ve operatörlere kadar tüm lojistik paydaşları bu nedenle yatırım yapmaya, denemeye ve yenilik yapmaya devam etmeli. Bu pilot projeye katılmayı ve bundan bir şeyler öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yeni sıvı hidrojen teknolojisi (sLH2) ile ilk müşteri denemeleri

Daimler Truck, hidrojen bazlı tahriklerin geliştirilmesinde sıvı hidrojeni tercih ediyor. Bu hal durumunda, enerji taşıyıcısı yalnızca önemli ölçüde daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda taşıma maliyetleri de önemli ölçüde azaltılabiliyor. Sonuç olarak, daha fazla hidrojen taşınabiliyor, bu da menzili önemli ölçüde artırıyor ve aracın performansının geleneksel bir dizel kamyonla karşılaştırılabilir olmasını sağlıyor. Sıvı hidrojen tankları maliyet ve ağırlık açısından da avantajlar sunuyor. Bu nedenle sıvı hidrojen kullanımı daha yüksek bir faydalı yüke olanak sağlıyor.

Müşteri deneme filosunda ilk kez sıvı hidrojen için yeni bir yakıt ikmali süreci kullanılacak: “sLH2 teknolojisi” (sLH2 = “sıkıştırılmış ve soğutulmuş” sıvı hidrojen) adı verilen teknoloji. Teknoloji, Linde ile ortaklaşa geliştirildi ve bir ISO standardı aracılığıyla ilgilenen tüm şirketlerin kullanımına ücretsiz olarak sunuldu. Yenilikçi yaklaşım, diğer şeylerin yanı sıra LH2’ye kıyasla daha yüksek bir depolama yoğunluğuna ve 10-15 dakika içinde daha kolay yakıt ikmali yapılmasına olanak sağlıyor. Şirketler, 2024’ün başında Wörth am Rhein’deki bir pilot istasyonda yakıt hücreli bir kamyona ilk yakıt ikmalini planlıyor. Daimler Truck ve ortakları, ortaklaşa geliştirilen sLH2 teknolojisinin ilgili arayüzleri etrafında yüksek düzeyde şeffaflık ve açıklık planlıyor. Amaç, mümkün olduğunca yeni sıvı hidrojen standardını uygulayan kendi yakıt ikmali ve araç teknolojilerini geliştirecek diğer şirket ve derneklerle işbirliği yapmak ve bu sayede yeni yakıt ikmali süreci için küresel bir kitlesel pazar oluşturmak.

GenH2 Kamyon’ın geleneksel uzun yol kamyonlarıyla karşılaştırılabilir temel performans rakamları

Daimler Truck‘ın geliştirme mühendisleri, GenH2 Kamyon‘da, taşıma kapasitesi, menzil ve performans açısından geleneksel Mercedes-Benz Actros uzun yol kamyonunun özelliklerini temel aldı. Bu ilk müşteri denemelerinde kullanılan Mercedes-Benz GenH2 Kamyon’lar 40 ton toplam yüklü katar ağırlığında yaklaşık 25 ton faydalı yük sığası sunuyor. İki özel sıvı hidrojen tankı ve güçlü cellcentric yakıt hücresi sistemi, bu yüksek faydalı yükü ve uzun menzili mümkün kılıyor. GenH2 Kamyon’un en önemli unsurlarını temsil ediyorlar. GenH2 Kamyon‘un iki paslanmaz çelik sıvı hidrojen tankı, 88 kilogramlık (her biri 44 kg) oldukça yüksek bir depolama kapasitesine sahip ve bu da onları uzun mesafeleri kat etmeye son derece uygun hale getiriyor. Paslanmaz çelik tank sistemi, iç içe, birbirine bağlı, vakum yalıtımlı iki tüpten oluşuyor.

GenH2 Kamyon‘un yakıt hücresi sistemi 300 kilowatt (2 x150 kW) güç veriyor ve akü geçici olarak ek 400 kW sağlıyor. Akünün depolama kapasitesi 70 kWh ile nispeten düşük, çünkü enerji ihtiyaçlarını karşılaması amaçlanmıyor, ancak yakıt hücresine durumsal güç desteği veriyor. Örneğin hızlanırken yüksek yüklerde ya da tamamen yüklüyken yokuş çıkarken. Aynı zamanda nispeten hafif olan akü daha yüksek faydalı yüke olanak tanıyor. Frenleme enerjisi ve fazla yakıt hücresi enerjisi ile yeniden şarj ediliyor. Yakıt hücresi ve akü sisteminin gelişmiş çalışma stratejisinin temel unsuru, tüm bileşenleri uygun bir çalışma sıcaklığında tutan ve böylece azami dayanıklılık sağlayan bir soğutma ve ısıtma sistemi. Ön seri sürümde iki elektrik motoru, toplam 2 x 230 kW sürekli güç ve 2 x 330 kW azami güç için tasarlanmış durumda.

Eylül 2023’te Daimler Truck, hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin esnek ve zorlu uzun mesafe karayolu taşımacılığını karbonsuzlaştırmak için doğru çözüm olabileceğini başarıyla gösterdi. Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘un kamuya açık yol onaylı prototipi, Daimler Truck’ın tek dolum sıvı hidrojenle 1.047 km’lik mesafeyi kapsayan #HydrogenRecordRun’ını tamamladı. Şirket, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon’un seri sürümünü on yılın ikinci yarısında tanıtmayı hedefliyor.

Daimler Truck, hidrojen ve aküyle çalışan araçlarla sürekli olarak çift hatlı bir strateji izliyor

Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Daimler Truck, kendisini Paris İklim Anlaşması’na adamış durumda. Hedefi, 2039 yılında küresel çekirdek pazarlarda (Avrupa, ABD, Japonya) sürüş operasyonlarında CO2 nötr olan yeni araçlar sunmak. Akü elektrikli kamyonlar, dağıtım taşımacılığı için ve eActros 600 durumunda, uygun mesafeler ve şarj seçenekleriyle planlanabilir rotalarda düzenli dağıtımla uzun mesafeli taşımacılık için ideal bir seçim. Bununla birlikte, yakıt hücreli kamyonlar, özellikle ağır yük taşıma ve uzun mesafe taşımacılığındaki çok esnek ve zorlu uygulamalar için daha iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca, uygun altyapının ve yeterli yeşil elektriğin mevcudiyeti, CO2 içermeyen teknolojilere başarılı bir geçiş için çok önemli. Daimler Truck, bu enerji talebinin hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde karşılanmasının ancak her iki teknolojiyle sağlanabileceğine inanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz