Dakar’da Zafer 14’üncü kez Kamaz’ın

1
2062
Iveco DeRooy Dakar 2017

Dünyanın en zorlu yarışlarından biri olarak kabul edilen Dakar 2017 rallisinde ilk beş içinde üç aracı ile yer alan Kamaz, Dakar rallisini 14’üncü kez kazanma başarısını gösterdi.

Kamaz-master takımı, zorlu Dakar rallisini üç kamyonuyla ilk beş içinde bitirme başarısını göstererek bir yıl aradan sonra yeniden şampiyon oldu. Yarışı birinci bitiren 505 numaralı kamyonun pilotu Eduard Nikolaev, kopilotu Evgeny Yakovlev ve mekanikeri Vladimir Rybakov ile yarışı ikinci bitiren 513 numaralı kamyonun pilotu Dmitry Sotnikov, kopilotu Ruslan Akhmadeev  ve mekanikeri Igor Leonov birinciliği ve ikinciliği kutladılar.

Rus Kamaz-master takımı, Dakar 2017’ye dört adet kamyonla katıldı. 4×4 çekiş düzenine sahip Kamaz 4326 yarış kamyonu, 10 bin 200 kg toplam yüklü ağırlığa sahip. 16 litrelik V8 Liebherr D9508 motoru, 2400 devir/dk’de 980 beygir güç ve 1500 devir/dk’de 4000 Nm azami tork üretiyor. Motorun gücü tekerlere ZF’nin 16S251 16 oranlı mekanik şanzımanı ve ZF’nin VG2000 iki hızlı mekanik transfer kutusuyla aktarılıyor.

Dakar rallisini kazanan Kamaz pilotu Eduard Nikolaev ve yarışı üçüncü sırada bitirerek podyuma çıkma başarısını gösteren geçen yılın şampiyonu Gerard De Rooy yarış sonrasında birbirlerini kutlayarak sportmenliklerini gösterdiler. Petronas De Rooy Iveco takımının bir diğer pilotu olan Federico Villagra da yarışı dördüncü sırada bitirerek kariyerinde önemli bir başarı elde etti

Sekiz yıl önce Afrika kıtasından Güney Amerika’ya geçen Dakar rallisi, 2 Ocak’ta Paraguay’ın AsunciÓn kentinde başlayıp Paraguay, Arjantin ve Bolivya’nın vadilerinden, dağlarından ve çöllerinden geçen 8800 km’lik 12 ayağın ardından 14 Ocak’ta Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te sona erdi. Formula 1’den sonra dünyanın en büyük ikinci motor yarışları etkinliği olan Dakar rallisine 50 adedi kamyon olmak üzere toplam 316 araç ve 59 farklı ulustan 491 yarışmacı katıldı.

Kamyon kategorisinde yarışa dört Kamaz, 14 MAN, altı Iveco, üç Tatra, üç MAZ, üç GINAF, altı DAF, üç Renault Trucks, üç Mercedes, iki Scania, bir Liaz ve iki Hino olmak üzere toplam 50 kamyon katılırken; dokuz MAN, altı Iveco, üç Tatra, üç MAZ, üç GINAF, beş DAF, iki Renault Trucks, bir Mercedes, bir Scania, bir Liaz ve iki Hino olmak üzere toplam 40 kamyon yarışı tamamladı. İlk beşte üç Kamaz ve iki Iveco yer alırken, Beyaz Rusya’dan Aleksandr Vasilevski büyük bir sürpriz yaparak MAZ kamyonu ile altıncılığı, Instaforex Loprais takımının deneyimli Çek pilotu Ales Loprais ise Tatra kamyonu ile yedinciliği elde etti. HINO TEAM SUGAWARA takımının pilotu Terihito Sugawara, 7.4 ton toplam yüklü ağırlığa ve 8.9 litrelik sıralı altı silindirli motora sahip HINO500 Series kamyonu ile büyük kamyonlara meydan okuyarak genel kamyon sıralamasında sekizinciliği elde etti. 10 litre altı sınıfta ise birinci olan Terihito Sugawara, başarısını aynı sınıfta ikinci, genel kamyon sıralamasında ise 29’uncu olan babası Yoshimasa Sugawara ile birlikte kutladı. Eurol VEKA MAN Rally takımının deneyimli pilotu Hans Stacey ise MAN  TGS 18.480 4×4 BB kamyonu ile yarışı dokuzuncu sırada tamamladı. Dakar 2016’yı altıncı sırada tamamlayan MKR Adventure takımı, bir kez daha Renault Trucks ile katıldığı yarışta iyi bir başlangıç yapmasına rağmen şanssızlıkları yenemedi. Mammoet Rallysport takımından Pascal de Baar’ın kullandığı K 520  yarışı 20’nci, Martin Van Den Brink’in kullandığı Sherpa CBH 385 ise yarışı 35’inci sırada bitirdi. PETRONAS De Rooy IVECO takım önderi olan ve 2012 ve 2016 yılı Dakar rallilerini Iveco ile kazanan Gerard De Rooy, Iveco Powerstar kamyonu ile birinci Eduard Nikolaev’in sadece 41 dk 19 sn ardından üçüncü olarak podyuma çıktı. Takımın diğer sürücüleri Ton van Genugten ve Wuf van Ginkel, Trakker kamyonları ile saplandıkları çamurda altı saat kaybettikleri için yarışı 16’ncı ve 17’nci sırada tamamladılar. Başka bir Iveco Powerstar’ın direksiyonunda oturan Arjantinli Federico Villagra da hemen Gerard De Rooy’un ardından dördüncülüğü elde ederek önemli bir başarı gösterdi.

Yarış sırasında kamyonda aracı kullanan pilot, kopilot olarak da adlandırılan navigatör (seyrüseferci) ve mekaniker olmak üzere üç kişi bulunuyor. Bir ekibin yarışta başarılı olması için bu üç kişinin büyük bir eşgüdüm içinde çalışması gerekiyor. Takımlar son derece zorlu ayakların ardından araçların bakım ve onarımlarını kurulan geçici kamp alanlarında gerçekleştirdiler. Dakar rallisinde kamyonları sürekli yarışa hazır tutmak zorunda olan takım teknisyenlerine en az pilotlar kadar iş düşüyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz