Sadece su buharı yayan, kendi elektriğini kendi bünyesinde üreten ve 1000 km’ye kadar menzili olan bir kamyon düşünün. Hidrojenle çalışan yakıt hücreleri ile bu mümkün ve Volvo Trucks bu yeni teknolojiyi kullanarak araçları test etmeye başladı.
Taşımacılığı karbonsuzlaştırmak için Volvo Trucks, bugün akü elektrikli kamyonlar ve biyogaz gibi yenilenebilir yakıtlarla çalışan kamyonlar sunuyor. Bu on yılın ikinci yarısında, ürün yelpazesine üçüncü bir CO2 nötr seçenek eklenecek. Hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli kamyonlar.
Volvo Trucks Başkanı Roger Alm, konuyla ilgili olarak “Bu teknolojiyi birkaç yıldır geliştiriyoruz ve ilk kamyonların test pistinde başarıyla çalıştığını görmek harika bir duygu. Akü elektrik ve yakıt hücreli elektrik kombinasyonu, hangi taşımacılık görevi olursa olsun müşterilerimizin kamyonlarından kaynaklanan CO2 egzoz yayımlarını tamamen ortadan kaldırmasını sağlayacak.” dedi.
Yakıt hücreli elektrikli kamyonlar, birçok dizel kamyonla karşılaştırılabilir bir operasyonel menzile – 1000 km’ye kadar – ve 15 dakikadan daha kısa bir yakıt ikmali süresine sahip olacak. Toplam ağırlık yaklaşık 65 ton veya daha fazla olabilecek ve iki yakıt hücresi kamyonda 300 kW elektrik üretme kapasitesine sahip.
Pilot müşteri uygulamaları birkaç yıl sonra başlayacak ve bu on yılın ikinci yarısında ticarileştirme planlanıyor.
Roger Alm, şöyle devam etti: “”Hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli kamyonlar, özellikle uzun mesafeler ve ağır, enerji gerektiren görevler için uygun olacak. Akü şarj olanaklarının sınırlı olduğu ülkelerde de bir seçenek olabilirler.“
Kendi elektriğini üretiyor
Bir yakıt hücresi, harici bir kaynaktan şarj edilmek yerine, kendi elektriğini bünyesindeki hidrojenden üretiyor. Havaya yayılan tek yan ürün ise su buharı.
Yakıt hücreleri cellcentric tarafından sağlanıyor
Yakıt hücreleri, Volvo Group ve Daimler Truck AG arasındaki ortak girişim olan cellcentric tarafından sağlanacak. Cellcentric, ağır vasıtalar için özel olarak geliştirilmiş yakıt hücreleri için Avrupa’nın en büyük seri üretim tesislerinden birini inşa edecek.
Daha fazla yeşil hidrojen gerekli
Yakıt hücresi teknolojisi hala geliştirmenin erken bir aşamasında ve yeni teknolojinin pek çok faydasının yanı sıra ileride bazı zorluklar da olacak. Bunlardan biri büyük ölçekli yeşil hidrojen* tedariği. Bir diğeri ise ağır vasıtalar için yakıt ikmali altyapısının henüz geliştirilmemiş olması.
Roger Alm, sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok endüstri CO2‘yi azaltmak için buna bağlı olacağından, yeşil hidrojen arzının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artmasını bekliyoruz. Ancak taşımacılığı karbonsuzlaştırmak için sabırsızlanıyoruz, şimdiden geç kalıyoruz. Bu nedenle, tüm taşımacılık şirketlerine açık mesajım, yolculuğa bugün akü elektrik, biyogaz ve mevcut diğer seçeneklerle başlamaları. Yakıt hücreli kamyonlar bundan birkaç yıl sonra daha uzun ve daha ağır nakliyeler için önemli bir tamamlayıcı olacak.“
* Yeşil hidrojen; rüzgar, su ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretiliyor.