Devir Saati

Used Trucks by Renault Trucks, döngüsel ekonomiyi iş modelinin merkezine koyuyor

Renault-Trucks-Used-Trucks-Factory@Bourg-en-Bresse_03

Renault Trucks döngüsel ekonomideki hızını artırıyor ve yeni politikasını, filosundaki araçları ve ağındaki ve uzman merkezlerindeki ikinci el araçları yenileme, yeniden işlevlendirme ve geri dönüşüm olmak üzere üç temel üzerine oturtuyor. Üretici, özellikle Avrupa’da belirli türdeki ikinci el kamyonların eksikliğine ve daha genel olarak pandeminin başlangıcından bu yana sektörü etkileyen hammadde sıkıntısına yanıt veriyor.

Ekolojik geçişle bağlantılı zorluklar ve müşterilerinin bu alana artan ilgisi, Renault Trucks‘ı son dört yılda döngüsel ekonomiye kamyonlarının kalitesini ve dayanıklılığını garanti etmek ve karbon yayımlarını azaltmayı taahhüt etmek ana hedefleriyle büyük yatırımlar yapmaya sevk etti. Döngüsel ekonomi önemli bir büyüme potansiyeline sahip. 2021’de yenilenmiş veya yeniden işlevlendirilmiş ikinci el kamyonların oranı, şirket tarafından satılan ikinci el kamyonların yüzde 6’sına ulaştı. Döngüsel ekonomi ayrıca her yenilenmiş veya geri dönüştürülmüş araç için CO2 yayımlarını 14,4 ton azaltıyor.

Daha erdemli bir ekonominin üç temeli

İç pazarına öncülük eden Fransız üretici için, ikinci el araçlar, ekonomik, taktiksel ve hatta çevresel nedenlerle kasıtlı olarak yeni bir araç kullanmamayı seçen belirli müşterileri hedefliyor. Ayrıca araç tedariği sorununa karşı bir an önce ulaşılabilirlik ihtiyacını karşılıyor.

Renault Trucks tarafından geliştirilen döngüsel ekonomi üç temele dayanıyor:

Yenileme: üç veya dört yıl yoğun olarak kullanılan araçlar, şirketin İkinci El Kamyon Merkezleri’nden birinde yenileniyor ve daha yeni yazılımlarla güncelleniyor. Daha sonra, üç yıl daha işletilmek veya yeniden satılmak üzere sahiplerine iade ediliyor. Böylece, bu yenilenmiş kamyonlar, bir milyon kilometre işaretinin ötesinde çalışmaya devam edilmesini sağlayarak tam kapasite ile kullanılıyor.

Yeniden işlevlendirme: İkinci el Renault Trucks araçlar, onları yeni bir amaca uygun hale getirmek için katı endüstriyel süreçler kullanılarak dönüştürülüyor. Bourg-en-Bresse fabrikasında bulunan özel bir ikinci el kamyon dönüştürme tesisi olan İkinci El Kamyon Fabrikası’nda uzun yol çekicileri kamyonlara veya hafif inşaat kamyonlarına dönüştürülüyor.

Bayilerde, bazı araçlar B100 biyoyakıt ile uyumlu olacak şekilde sonradan tadil edilebiliyor.

Geri dörüşüm: bu, yenilenebilen ve daha sonra satış sonrası ağına yeniden sokulabilen geri kazanılan parçalardan oluşuyor. Motorlar, vites kutuları, enjektörler ve parçacık filtreleri için yeniden üretim işlemleri şu anda üreticinin Limoges’daki fabrikasında yürütülüyor.

Üretici ayrıca ağır vasıta parçalarının geri dönüşümü ve yeniden kullanımı için entegre bir zincir kurmayı düşünüyor.

Bu prosedürler, Renault Trucks‘ın hem yeni hem de yenilenmiş parçalar kullanarak araçlarının ömrünü uzatmasını sağlıyor. Geri dönüşüm hem yenileme hem de yeniden işlevlendirme işlemlerine katkıda bulunduğundan, bu iki kat sürdürülebilir bir yaklaşım.

Renault-Trucks-Used-Trucks-Factory@Bourg-en-Bresse_02
İkinci el Renault Trucks araçlar, onları yeni bir amaca uygun hale getirmek için katı endüstriyel süreçler kullanılarak dönüştürülüyor.

İkinci el araçlara özel iki son teknoloji tesis

2020 yılında Saint-Priest’teki Renault Trucks fabrikasında 7.500 m2‘lik modern, geniş ve işlevsel tesisler inşa edildi. Bu yeni tesis, üreticinin yenilemeyi ikinci el kamyon faaliyetinin merkezine koymasını sağladı.

Yarı endüstriyel süreç, ikici el araç doğrudan üreticiye iade edildiğinde titiz bir değerlendirmeyle başlıyor. Daha sonra hazırlık safhası başlıyor. Araç ilk olarak üreticinin teçhizatları kullanılarak 200 noktada kontrol ediliyor. Güç aktarma organları ve kirlilik kontrol sistemi özel bir odak noktasında yer alıyor. Turbo kompresör gibi bileşenlerin değiştirilmesi gibi önleyici bakım kampanyaları da yürütülüyor. Ardından aracın yazılımı güncelleniyor, bu da yakıt tüketimi performansının da güncellenebileceği anlamına geliyor.

Renault Trucks ayrıca Bourg-en-Bresse fabrikasında ikinci el araçların yeniden işlevlendirilmesi konusunda uzmanlaşmış bir tesis kurdu. Bu İkinci El Kamyon Fabrikası‘nda, Renault Trucks T çekiciler kamyonlara (Renault Trucks P-Road), uzun yol araçları ise hafif inşaat kamyonlarına (Renault Trucks T X-Road) dönüştürülüyor. Bu fabrikada Renault Trucks T 01 Racing veya T Robust 13L gibi özel seriler üretiliyor. Son olarak burada Euro 6 araçlar dönüştürülüyor ve Afrika ve Ortadoğu pazarları için Euro 3 olarak sertifikalandırılıyor (Renault T X-Port ve T X-64). Her yıl İkinci El Kamyon Fabrikası’nda 500 kamyon dönüştürülüyor.

Paylaşın

İlgili Yazılar