Ürün çeşitliliğini artırmayı, ürünlerine ek katma değer kazandırmayı ve rekabette farklılaşmayı hedefleyen Renault Trucks, 2017 yılının başında Bourg-en-Bress fabrikası içinde ikinci el kamyonları dönüştürmek ve uyarlamak için “İkinci El Kamyon Fabrikası” olarak adlandırılan uzmanlaşmış bir atölye açtı. Bu atölyede uzman mekanikerler, Avrupa çapındaki filo müşterilerinden geri alım anlaşması kapsamında alınan ve yaşı beşten küçük ve 400 bin km’yi aşmamış kamyonların bakımını yapıyorlar ve yeni görevler için gerekli uyarlamaları ve modifikasyonları gerçekleştiriyorlar.
İkinci El Kamyon Fabrikası’nda iki türde dönüşüm yapılıyor. İlkinde çekiciler yeni bir şasi kullanılarak kamyon haline getiriliyor, ikincisinde ise T serisi ve Premium Route model uzun yol çekicileri, X-Road adıyla inşaat alanlarına malzeme tedariğinde kullanılan hafif inşaat çekicilerine dönüştürülüyor. Aracın yaşına, km’sine ve durumuna bağlı olarak altı aydan iki yıla kadar garanti verilebiliyor.
Terzi işi kamyonlar
Bu dönüşüm atölyesi sayesinde müşterilerine terzi işi ikinci el kamyon tedarik edebildiklerini kaydeden Renault Trucks İkinci Elden Sorumlu Başkan Yardımcısı Emmanuel Duperray, atölyenin müşterilerinin ihtiyaçlarını hızlı ve verimli bir şekilde karşılamaları için gereken esnekliği sağladığını ifade etti.
Renault Trucks, İkinci El Kamyon Fabrikası ile hem Avrupa ikinci el pazarında yaşanan hafif inşaat kamyonu kıtlığına bir çözüm sunuyor hem de müşterilerin güçlü taleplerini karşılıyor. Afrika ve Ortadoğu’da ise talep edilen kullanım şartlarına uyarlanmış üretici kalitesinde araçlar arayan müşterilerin ihtiyaçları karşılanıyor.
İhracat pazarları için Afrika ve Ortadoğu’ya odaklandıklarını, yerel düzenlemelere uyduklarını ve Euro 3 ölçütlerinde sertifikalandırılmış araçlar sattıklarını dile getiren Emmanuel Duperray, 2016 yılının ekim ayında Dubai’de açtıkları ikinci el kamyon merkezi sayesinde Ortadoğu ülkelerindeki X-Road şatışlarını artıracaklarını ifade etti. Güçlü bir marka konumuna sahip oldukları Afrika’da özellikle Çinli üreticilerin düşük fiyatlı yeni kamyonları ile rekabet edebilecek iyi bir fiyat konumlandırmasına sahip bulunduklarına dikkat çeken Emmanuel Duperray, Afrika için yapacakları 100 adetlik üretim nedeniyle ikinci el kamyon fabrikalarının sığasının önümüzdeki aylar için dolduğunu vurguladı.
Bu atölyede elden geçirilen araçların Renault Trucks bayi ağına verildiğini ve şu anda haftada 10 adet araç dönüşümü gerçekleştirdiklerini kaydeden Emmanuel Duperray, hedeflerinin haftada 15 – 20 adet araç dönüşümü olduğunu sözlerine ekledi.
Dönüşüm atölyesi, Renault Trucks’ın üretim yöntemlerinden ve uzmanlığından faydalandığı için dönüştürülen araçlarda yüksek kalite ve dayanıklılık garanti altına alınıyor. Ayrıca üretici garantisinin avantajlarından yararlanılıyor.
İki ana türde dönüşüm
Çekiciler kamyonlara dönüştürülüyor
Premium Route ve T serisinden çekiciler kamyonlara dönüştürülüyor. Dönüşüm sırasında çekici şasisinin tamamen yeni kamyon şasisi ile değiştirilmesi için kabin, aktarma organları ve süspansiyonlar sökülüyor. Bu yöntem sayesinde müşterilere üç farklı uzunlukta daha uzun dingil mesafesi sunuluyor ve tüm üstyapı ve kullanım türleri için araç dayanıklılığı sağlanıyor.
Uzun yol araçları hafif inşaat kamyonlarına dönüştürülüyor
Premium Route’u temel alan bir tasarımla Premium X-Road; yeni çelik tamponlar, 315/80 ebatında karma hizmet lastikleri, güçlendirilmiş biniş basamağı ve güçlendirilmiş beşinci teker bağlantısı ile donatılıyor ve yerden yükseklik artırılıyor. Optidriver otomatikleştirilmiş vites kutusuna arazi modu ekleniyor ve buna bağlı olarak motor yazılımı güncelleniyor.
Atölyede aynı modifikasyonlar Renault Trucks T için de gerçekleştiriliyor. T X-Road, Avrupa pazarına Ekim 2017 itibariyle sunulmaya başlandı.
2017 yılı sonuna kadar atölyede 300 adet kullanılmış Renault Trucks aracın dönüşümü gerçekleştirilmiş olacak. 2018 yılından itibaren yılda 500’den fazla aracın dönüştürülmesi hedefleniyor.