Renault Trucks, 2019 yılında elektrikli taşıt yelpazesini pazara sunacak. Bu yelpaze müşteri-ortaklarla gerçek şartlarda on yıl süresince yapılan elektrikli kamyon testlerinden elde edilen deneyimle ticarileştiriliyor. Kentiçinde ve kent çevresinde kullanılmak için tasarlanan tamamen elektrikli kamyonlar Renault Trucks’ın Fransa Normandiya’daki Blainville-sur-Orne tesisinde üretilecek.
Elektrohareketlilik alanında öncü olan Renault Trucks, şehiriçi ulaşımın değişen gerekliliklerini karşılamak üzere ikinci nesil elektrikli kamyonlarını ticarileştiriyor. 3.5 ile 26 ton arasında değişen Renault Master Z.E., Renault Trucks D Z.E. ve Renault Trucks D Wide Z.E modellerini içeren Renault Trucks Z.E. serisi, yük taşımacılığından atık toplamaya kadar her türlü şehiriçi hizmet uygulamalarını kapsıyor. Renault Trucks D ve D Wide Z.E. modelleri, 2019 yılında piyasaya sunulurken, Renault Master Z.E.’nin satışına ise 2018 yılı eylül ayında başlandı.

Elektrohareketlilik Renault Trucks’ın sürdürülebilir kentiçi taşımacılık stratejisi için bir mihenk taşı. Sıfır yayımlı taşıtlar hava kalitesinin artmasına yardım ediyor, iklim değişikliğini önlüyor ve boş saatlerde sessiz dağıtım ile trafik yoğunluğunu azaltıyor. Yakın bir gelecekte elektrikli kamyonlar kent merkezlerine ulaşmak için olmazsa olmaz haline gelecek.




Renault Trucks, müşterileriyle ortak yoğun saha testlerine odaklanarak 2009 yılından bu yana elektrohareketlilik alanında araştırma ve geliştirmeye yoğun bir yatırım yapıyor. Guerlain için Speed Distribution, Carrefour için Stef, Nestlé ve Delanchy Group ile 12-16 tonluk farklı tipte tamamen elektrikli deney kamyonlarıyla yapılan gerçek koşullardaki testler Renault Trucks’a kullanım şartlarıyla, akü davranışıyla, şarj işlemleriyle ve elektrikli kamyonlar için özel bakım gereklilikleriyle ilgili hayati bilgi sağladı.


Elektrikli taşıt teknolojisinin yaygınlaşmasında menzil ve kullanışlılık için akü sığasının, dolum hızının, şarj altyapısının, akü maliyetlerinin, akülerin geri dönüşümünün ve elektrik fiyatlarının büyük önem taşıdığının altını çizen François Savoye, birinci nesil elektrikli kamyonları ile elektrikli hareketlilikte öncülük yapan Renault Trucks’ın 2010 yılında elektrikli kamyonları satmaya başladığını ve 10 yıldır müşterileriyle işbirlikleri yaptığını söyledi.

Uzun yıllardır sürdürülebilir gelişim ilkelerine bağlı olan Guerlain ve Paris merkezli taşıma firması Speed Distribution Logistique, yüzde 100 elektrikli Renault Trucks D 16 tonluk dağıtım kamyonunu denemek için Renault Trucks ile güçlerini birleştirdi.
Bu kamyon, 200 km’lik bir güzergahta dağıtım merkezinden Paris’teki Guerlain butiklerine günlük sevkiyatlar gerçekleştirdi. Böyle uzun bir güzergahta çalışmak için ilk tam elektrikli kamyonlardan biri olan Renault Trucks D’nin aküleri 24 saatlik bir çalışma döngüsünde birkaç kez şarj edildi. Kamyonun güzergahı günde iki kez kısmi şarj ve 19:00 ve 02:00 arasında tam şarj edilmesi için planlandı.


Isı kontrollü taşımacılık ve lojistikte uzmanlaşan Groupe Delanchy ve elektrohareketlilik alanında öncü olan Renault Trucks, 50 yıl önce başlayan işbirliklerini devam ettiriyorlar. Bu süre zarfında, Renault Trucks ve Groupe Delanchy her zaman geleceğe odaklandılar ve çevreyle dost yeni teknolojilerin gelişimine kendilerini adadılar.
Bugün elektrohareketlilik alanında yüzde 100 elektrikli deneysel kamyonu geliştirdiler. Kamyon, Chereau’nun ısı kontrollü kasası ve tüm gücünü aracın tahrik akülerinden alan Carrier soğutucu birim ile donatılıyor.
Deneysel bir kamyon olmasına karşın 13 tonluk bu kamyon Renault Trucks’ın tarihi doğum yeri olan Lyon’da gerçek işletim şartlarında kullanılıyor. Bu kent, Groupe Delanchy’nin tarihinde de önemli bir rol oynuyor. Groupe Delanchy, 1968 yılındaki ilk güzergahında Lorient’dan Lyon’a 24 saatten az bir zamanda taze gıda taşımıştı.
Yüzde 100 elektrikli Renault Trucks D günlük olarak Lyon’un kırsal bölgelerindeki Corbas’daki dağıtım merkezinden çıkarak Lorient’dan Les Halles de Lyon Paul Bocuse’e deniz ürünü ve taze gıda taşıyor.


Groupe Delanchy, 2017 yılı kasım ayından itibaren Fransa’nın en büyük gıda pazarı olan Les Halles de Lyon Paul Bocuse’e düşük gürültülü ve çevreyi kirletmeyen yüzde 100 elektrikli 13 tonluk Renault Trucks D deneysel kamyon ile taze gıda taşıyor.
Bu deneysel taşıtlara ek olarak, 4.5 tonluk elektrikli bir kamyon olan Electric Maxity 2010 yılından bu yana pazarda bulunuyor. Renaut Trucks Enerji Verimliliği Stratejisi Direktörü François Savoye, “Electric Maxity ile ticari deneyimimiz, elektrikli kamyonların satışı, bakımı ve onarımı konularında satış ve satış sonrası ağımıza hız kazandırdı. Bugünün elektrikli taşıtları rekabetçi bir çözüm, oysa 2010’da durum böyle değildi.” dedi.
Renault Trucks Başkanı Bruno Blin ise yaptığı açıklamada “On yıl önce elektrikli kamyonların şehiriçinde hava kirliliğinin azaltılması için kullanımına önderlik ettik. Bugün ise performansı kanıtlanmış elektrikli araç serimizi sunuyoruz ve servis ağımızdaki uzmanlar elektrohareketliliğe geçiş konusunda müşterilerimize yardım etmek üzere hazır. On yıl önce öncüydük, şimdi ise uzmanız.” şeklinde konuştu.

François Savoye, ikinci nesil elektrkli kamyonları olan Z.E. serisinin 3.1’den 26 tona kadar toplam yüklü ağırlık, 1 tondan 11 tona kadar taşıma sığası, 300 km’ye kadar menzil, 57 kW’den 300 kW’ye kadar elektrik motorları, 33 kWh’den 300 kWh’ye kadar lityum iyon aküler ve hızlı DC şarj ile 1’den 2 saate kadar şarj süresi sunduğunu sözlerine ekledi.
Müşterilerin kullanımını ve pazar gerekliliklerini daha çabuk anlamak için Renault Trucks, Volvo Group tarafından sunulan etkili Ar-Ge kaynaklarının avantajını kullandı, denenmiş ve test edilmiş teknolojilerden yararlandı ve otobüsler gibi farklı türdeki tamamen elektrikli taşıtların geliştirilmesindeki sinerjiyi kullandı. Bu sayede yakalanan ölçek ekonomisi sayesinde Renault Trucks, 2019 yılında müşterileri için maliyet etkin bir taşıt yelpazesini pazara sunacak konuma geldi.


Tamamen elektrikli kamyonlar için Renault Trucks’ın Normandiya’daki Blainville-sur-Orne fabrikasında özel bir üretim hattı oluşturuldu.
