Norveçli toptancı ASKO, hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli kamyonları yola çıkardı

0
4600
asko-scania-fuelcell-hidrojen
ASKO ve Scania, hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli kamyonların operasyona başlamasını kutladı.

ASKO ve Scania, elektrik tahrikli dört hidrojen gazlı kamyonun operasyonlara başlamasını ve ASKO’nun Norveç Trondheim’daki hidrojen gazı dolum istasyonunu kutladı.  

Ağır ticari taşıtların elektrikli hale getirilmesi için ortak evrensel bir çözüm bulunmuyor. Scania’nın müşterisi ASKO ile birlikte keşfettiği teknoloji ise hidrojenle güçlendirilen yakıt hücreli elektrikli kamyonlar. Bu girişim, kendi türündeki ilklerden biri olarak dört kamyonun pilot bir proje ile gerçek operasyonlarda kullanılmaya başlanmasıyla yeni bir evreye girdi. Pilot uygulama her iki şirket için de daha fazla öğrenme ve geliştirme için temel oluşturacak.

Scania Satış ve Pazarlama Başkanı Karin Rådström, konuyla ilgili olarak “Scania, fosilsiz taşımacılığa geçişi destekleyecek en son teknolojiler ile çalışmaya devam ediyor. Bunun önemli bir parçası ASKO gibi en ilerici ortaklarımızdan biri ile birlikte gerçekleştirildi.” dedi.

Scania, elektrifikasyon yol haritasında içten yanmalı motor teknolojisiyle aynı yolu izliyor; geniş bir çözüm yelpazesi ile çok yönlü yaklaşım. Şirket, tamamen elektrikli araçların yanı sıra farklı türde biyo-yakıtlı hibrit-elektrik teknolojilerin araştırma ve geliştirmesini yapıyor. Scania’nın akü elektrikli otobüsü 2019 yılında tanıtıldı. Şirket aynı zamanda elektrikli yollardan ya da ASKO vakasında olduğu gibi hidrojen yakıt hücrelerinden doldurulan elektrikli araçlar üzerinde de çalışıyor.

scania-asko-hidrojen-fuelcell
ASKO’nun operasyonlarında kullanılan dört kamyonda aktarma organlarındaki içten yanmalı motor, hidrojenle beslenen yakıt hücrelerinden ve doldurulabilir akülerden sağlanan elektrikten güç alan bir elektrik motoru ile değiştirildi.

Karin Rådström, şöyle devam etti: “Hidrojen, elektrikli uzun yol taşımacılığı için ilgi çekici bir seçenek ve ilk testler teknolojinin soğuk iklimde de iyi çalıştığını gösteriyor. Bu kamyonların performansını yakından takip etmeye devam edececeğiz. ASKO’yu da yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin tedariğini ve dolum altyapısını sağlamak için attığı erken ve cesur adım için kutluyorum. Şirket, sürdürülebilir taşımacılığa geçiş için aksiyon alan gerçek bir oyuncu.

Scania’nın çalışması her zamanki gibi modüler bir yaklaşımı temel alıyor. ASKO’nun operasyonlarında kullanılan dört kamyonda aktarma organlarındaki içten yanmalı motor, hidrojenle beslenen yakıt hücrelerinden ve doldurulabilir akülerden sağlanan elektrikten güç alan bir elektrik motoru ile değiştirildi. Aktarma organlarının geri kalanı, Scania’nın daha önce teslim ettiği hibrit kamyon ve otobüslerde kullanılan aynı standart parçalardan oluşuyor.

Kamyon hakkında bilgi:

•    Toplam yüklü ağırlık: 26+1 ton

•    Dingil düzeni: 6×2*4

•   Akatarma organları: 290 kW electrik motoru/210 kW sürekli güç, 2-hızlı aktarma, 2200 Nm tepe torku

•    Yerleşik akü sığası: 56 kWh Li-ion

•    Araç üstü doldurucu: CCS doldurma arayüzü ile 22 kW AC

•    Yakıt hücresi: Üçüncü parti tarafından tedarik edilen 90 kW PEFC

•    Hidrojen depolama: 33 kg @350 bar

•    Tahmini menzil: 400-500 km

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz