Marcopolo, Güney Amerika’da ilk otonom minibüs prototipini tanıttı

0
1758
Volare Autonomo
Volare Attack 8 ile gerçekleştirilen proje kıtada bir öncü.

Mobilitenin geleceği ile bağlantılı olan Marcopolo, şirketin inovasyon projelerini hızlandırmaktan sorumlu olan Marcopolo Next aracılığıyla, Brezilyalı bir otonom mobilite girişimi olan Lume Robotics ile ortaklaşa, Güney Amerika’daki ilk otonom minibüs prototipini tanıttı.

İki yıllık çalışmaların sonucunda, ulusal şirketlerle ortaklaşa yürütülen projede, Volare Attack 8 modeli entegre edilerek müdahaleye veya uzaktan izlemeye gerek kalmadan tamamen otonom olarak çalıştırıldı. Teknoloji, yüksek düzeyde güvenlik ve konfor ile yakıt tüketimini ve kirletici yayımları azaltan optimum verimlilik aralığında çalışacak şekilde programlanabiliyor.

Marcopolo CEO’su André Vidal Armaganijan, konuyla ilgili olarak “Mobilite çözümlerinin geliştirilmesindeki öncü rolümüzü güçlendirdik ve şirket tarihinde önemli bir adım daha attık. Modern şehirlerin zorluklarında yolcular için tasarlanmış çözümlere yatırım yapıyoruz ve otonom araç, küresel bir trendle uyumlu bir inovasyon örneğidir.” dedi.

André Vidal Armaganijan, şöyle devam etti: “Şirkette mobilitenin geleceğine yakından bakıyoruz ve pazar fırsatlarını, yeni faaliyet alanlarını ve yenilikleri belirleyerek en son teknolojilerle hareket etmeye çalışıyoruz. Bir trend olmasının yanı sıra yolcu araçları halihazırda otonom sürüşe doğru ilerlediği için modern ve etkili bir alternatif olduğuna inanıyoruz.

21 yolcu kapasiteli prototipin geliştirilmesi Fundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Espírito Santo’dan (Espírito Santo Eyalet Araştırma ve İnovasyon Destekleme Vakfı) mali destek aldı ve düşük hızlı kapalı güzergahlar gibi belirli durumlarda otonom olarak hareket etmek için gelişmiş bir robotik sisteme sahip.

Lume Robotics CEO’su Rânik Guidolini için güney yarım küredeki ilk otonom minibüs, teknolojik bir dönüm noktası. Rânik Guidolini, şu açıklamayı yaptı: “Lume ve Marcopolo ortaklığı sayesinde Brezilya, teknolojiye hakim seçkin ülkeler arasında yer alıyor. Mobilite sistemlerine güvenlik kazanımları ve operasyonel verimlilik sağlayabilen bir projeden bahsediyoruz.

Geliştirme ayrıca, elektrik değişim seçicisinin kurulumu için Curtis-Wright ve koltuk doluluğunu ve emniyet kemeri kullanımını gerçek zamanlı olarak izlemek için duyargalar geliştiren Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda uzmanlaşmış bir girişim olan Soha gibi ortaklara sahip.

Test dönemi

Prototip test döngüleri Aralık 2022’de başladı. İlk aşamanın başarısıyla ilk değerlendirme, bu yılın Mart ayında gerçek bir çalışma ortamında, test ortağı müşterisi olarak seçilen Tubarão’daki ArcelorMittal çelik fabrikasında gerçekleştirildi.

Marcopolo Strateji ve Dijital Dönüşüm Direktörü João Paulo Ledur, “Otonom minibüsün geliştirilmesine yönelik ilk çalışmalar, ulusal mühendisliğin bilgi ve inovasyon potansiyelini pekiştiriyor. Ek olarak, bu bizi teknolojinin fizibilitesini araştıran Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Çin gibi seçkin bir ülke grubuna sokuyor.” dedi.

Volare Autonomo
Araç, düşük hızlı kapalı güzergahlarda sürüş için Lume Robotics ile ortaklaşa geliştirildi.

Volare için seçildi

Otonom teknoloji, otomatik şanzımana sahip oldukları sürece Marcopolo‘nun herhangi bir otobüsüne uygulanabilir, ancak Volare Attack 8, çok yönlü olduğu ve pazarda iyi bir yer edindiği için çalışmaların bu aşaması için ideal kabul edildi. Tüm donanım ve yazılımlar doğrudan araçta bulunuyor ve internet bağlantısı gerektirmiyor. Bu da tüm sürüş işlevleri internet erişimi olmadan yapıldığından prototipin siber güvenliğini güçlendiriyor.

Direksiyonu, frenleri, gazı ve vitesi kontrol etmek için elektrikli ve havalı kontrol modülleri yerleştirildi. Araçta ayrıca bir veri işleme bilgisayarı ve ön ve arka taraflara takılı dört LiDAR, bir kamera, atalet ölçüm birimi (IMU) ve GPS’den oluşan bir duyarga seti bulunuyor. Bu da diğerlerinin yanı sıra anlık hız, vites durumu, yakıt seviyesi, olası arızalar gibi çevredeki ortamı gözlemlemeyi mümkün kılıyor. Tüm veriler, minibüsün çalışmasını kontrol eden veri işleme bilgisayarına iletiliyor.

João Paulo Ledur, sözlerini şöyle tamamladı: “Çalışma aşamasında olduğumuz için hem araç kullanma deneyiminde hem de yolcu güvenliği algısında ve minibüsün dış çevre ile bağlantı ve etkileşiminde geliştirilmesi gereken yönler olduğuna inanıyoruz. Modelin gelecekte pazar için bir gerçeklik haline gelmesi için daha fazla test ve araştırma yapılacak.

Teknik özellikler

Araç: Volare Attack 8

Uzunluk: 7,385 mm

Kapasite: Executive 875 koltuklarda 21 yolcu

Motor: Cummins ISF3.8 Euro 5

Güç: 152 bg

Şanzıman: otomatik

Fren sistemi: ABS’li havalı fren

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz