Bilim insanları tek bir atışla farelerde kolesterol seviyesini düşürdü. Tedavi hayatlarının en az yarısı kadar sürdü.
Araştırmacılar, DNA harflerini doğrudan değiştirmeden genetik aktiviteyi kontrol etmek için gelecek vaad eden bir yönteme güveniyor. “Epigenetik düzenleme” olarak adlandırılan teknoloji, genleri açıp kapatan moleküler mekanizmayı hedef alıyor.
İstenmeyen DNA değişimlerine neden olabilecek genetik harfleri yeniden yazmak yerine, epigenetik düzenleme, hücrenin orijinal DNA dizilerini olduğu gibi bıraktığı için potansiyel olarak daha güvenli olabilir. Bilim insanları uzun süredir bu yöntemi, genetik aktiviteyi kontrol etmek için CRISPR tabanlı düzenlemeye alternatif olarak değerlendiriyor. Ancak şu ana kadar yalnızca petri kaplarında yetiştirilen hücrelerde işe yaradığı kanıtlandı.
Bu hafta Nature dergisinde yayınlanan yeni çalışma, bu stratejinin vücutta da işe yaradığının ilk kanıtı oluyor. Kan dolaşımına verilen tek bir epigenetik düzenleyici dozuyla farelerin kolesterol seviyeleri hızla düştüğü ve neredeyse bir yıl boyunca kayda değer bir yan etki olmaksızın düşük kaldığı belirtiliyor.
Yüksek kolesterol kalp krizi, felç ve kan damarı hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Milyonlarca insan, seviyelerini kontrol altında tutmak için genellikle yıllarca, hatta on yıllar boyunca günlük ilaçlara güveniyor. Basit, uzun süreli bir atış, potansiyel bir hayat değiştirici olabilir. Çünkü yıllardır kullanılan bu kolesterol ilaçlarının bellek kaybı gibi önemli yan etkisi de bulunuyor.
Buradaki avantajın, her gün hap almak yerine tek seferlik bir tedavi olduğunu söyleyen bilim insanları, sonuçların, kolesterolün ötesinde, epigenetik düzenlemenin, kanser de dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıklarla mücadelede ortaya çıkan güçlü bir araç olarak potansiyelini ortaya koyduğu belirtiyor.