IVECO, miras markası Pegaso’nun 75. yılını kutluyor

0
450
PEGASO_LOGO-75th
İspanyol markası, IVECO'ya zengin bir yenilik, tutku ve güç mirası ile Madrid ve Valladolid'deki fabrikalarının üretim mükemmelliğini getirdi.

İspanya’da Pegaso markasının yaratılmasından yetmiş beş yıl sonra, tutku, öncü ruh ve güç mirası IVECO‘nun DNA’sında yaşıyor. Tarihi İspanyol markası Pegaso, 1947’de Empresa Nacional de Autocamiones (ENASA) tarafından güç ve hafifliği simgeleyen Yunan mitolojisinden kanatlı atın adını alarak kuruldu. Üretim hattı, Madrid’de IVECO kamyonlarının bugün üretildiği yeni bir fabrikaya taşındığı 1955 yılına kadar Barselona’daki eski Hispano Suiza fabrikasındaydı.

IVECO Kamyon İş Birimi COO’su Luca Sra, konuyla ilgili olarak “Bize efsanevi Pegaso markasının etkileyici yenilikçilik mirasını, oyun kurallarını değiştiren başarılarını ve öncü ruhunu hatırlama ve kutlama fırsatı veren bu yıl, IVECO tarihinin önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. Araç tasarımına yönelik ileriye dönük, vizyoner yaklaşımı, mükemmellik tutkusu insanlarımızda ve dünyanın dört bir yanındaki yollarda seyahat eden IVECO araçlarında yaşıyor.” dedi

Pegaso-camion-electrico
Pegaso’nun öncü ruhu, 1952 yılında ilk elektrikli kamyon prototipini tasarlayıp ürettiğinde ortaya çıkmıştı. Pegaso II sadece 5 saatte şarj edilebiliyordu ve 75 km menzile sahipti.

İkonik kamyon tasarımı

İlk iki kamyon modeli olan Pegaso I ve Pegaso II, Hispano Suiza 66-D‘nin modern düz kabinini miras aldı ve o kadar popüler hale geldi ki, uzun yıllar burunsuz modellere “Pegaso tipi” kamyon denildi. Pegaso kamyonları en başından beri olağanüstü performansları ve yakıt ekonomisi ile öne çıktı.

Vizyoner yenilikçilik: 1952 yılında bir elektrikli kamyon prototipi ve ilk kavram kamyon

Pegaso’nun öncü ruhu, 1952 yılında ilk elektrikli kamyon prototipini tasarlayıp ürettiğinde ortaya çıkmıştı. Pegaso II sadece 5 saatte şarj edilebiliyordu ve 75 km menzile sahipti. Prototiple ilgili tanıtıcı bilgiler bugün mükemmel hızlanma, düşük enerji tüketimi, sessiz çalışma ve düşük vergi maliyetlerini vurgulayarak yazılabilirdi. Üretime hiç girmemiş olsa da Pegaso II elektrikli prototipi troleybüslerin geliştirilmesinin temelini oluşturdu.

Pegaso, 1989 Barselona Motor Show’da Avrupa sanayinin ilk kavram kamyonunu sunduğunda büyük bir etki yarattı. SOLO 500; GPS, arka görüş kameraları, mesafe radarı ve sürücülere yardımcı olmak için tasarlanmış diğer sistemler gibi bugün tadını çıkardığımız birçok teknolojiyi öngördü.

Pegaso-caravana-Comet
Pegaso Comet

Bir üretim mükemmelliği tarihi

Pegaso Madrid fabrikasının ilk inşaat aşaması 1955 yılında tamamlandı. Tesis tarihi boyunca sürekli olarak gelişti ve bugün dünyanın en gelişmiş ve modern fabrikalarından biri konumunda. 2017 yılında Dünya Sınıfında Üretim programında (WCM) Altın seviyesine ulaşan ilk CNH Industrial fabrikasıydı. 2008 yılında milyonuncu aracın üretim kilometre taşına ulaştı. Bugün, IVECO’nun ağır hizmet araçlarına adanmış üretim hatlarına ve bir Ar-Ge merkezine ev sahipliği yapıyor.

1957 yılında Pegaso, Valladolid’deki fabrikasında hafif ve orta ticari taşıtlar üreten üretici SAVA‘yı satın aldı. 1990 yılında bu tesis Daily üretim hattının ev sahibi oldu. Yıllar geçtikçe, fabrika mükemmellik konusunda uluslararası bir ün kazandı ve bugün endüstri 4.0’da bir öncü ve WCM’de Altın seviyeye sahip. Daily‘nin şasi kabin sürümünün yanı sıra IVECO’nun 8 ileri otomatik şanzımanına sahip Hi-Matic modellerini üretiyor. Ayrıca Madrid’deki IVECO fabrikasına tedarik ettiği sac metal kabinleri de üretip boyuyor.

Dünyü yarış pistlerinde zaferler mirası

Aynı zamanda otomobil de üreten Pegaso, Monaco GP (1952), 24 Saat Le Mans (1953) ve Carrera Panamericana (1954) gibi şampiyonalarda yarışmış olmakla övünen birkaç markadan biri. Ayrıca, IVECO ile bir kamyon yarışı geçmişini paylaşıyor, 1989 ve 1990’da Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası’nda yarıştı, Jarama yarış pistinde art arda 4 zafer kazandı ve Paris-Dakar Rallisi’nin birçoğuna katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz