Ford Trucks Pazarlama ve Stratejik Planlama Müdürü Armağan Hazar

1
12869

Ford Otosan kamyonda küresel oyuncu olmayı hedefliyor.

Biz kamyonda küresel oyuncu olmayı hedefliyoruz. 2013 yılında Ford ile küresel kamyon anlaşmasını imzalamıştık. Bu anlaşma neticesinde Türkiye’den 60 ülkeye ağır ticari taşıt ihraç etme olanağı doğdu. Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, Orta ve Doğu Avrupa bizim odaklandığımız bölgeler. Ford Otosan olarak kendi mühendislik gücümüze sahip olduğumuz için bu ülkeleri önceliklendiriyoruz ve yapılanmamızı kademeli olarak büyütüyoruz. Şu anda Rusya’da faaliyetlerimiz ciddi bir şekilde devam ediyor. Yasal düzenlemeler gereği Rusya’da yerel olarak üretilen araçlarda ciddi bir vergi avantajı var. Bu nedenle Rusya’da bir fabrika kurduk ve bu fabrikada Türkiye’den CKD olarak gönderdiğimiz parçaların montajını yaparak uzun yol ve inşaat serisi kamyonlarımızı üretiyoruz. Diğer yandan Körfez ülkelerinde de faaliyetlerimizi ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Özellikle Suudi Arabistan, Dubai, Katar ve Irak gibi ülkelerde bayilerimizi atadık. Bu ülkelerde Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen çöl şartlarına uygun iklim paketine, Euro 3 ölçütündeki motorlara ve dikey egzoza sahip kamyonlarımızı sunuyoruz. Rusya içinse soğuk iklim paketimiz var. Euro 6 motorlarımızla birlikte 2017 yılından itibaren 1848T çekicimizi Avrupa yollarında da görmeye başlayacağız.

Ücretsiz kabin içi internet bağlantısı sunuyoruz.

Kabin içi internet bağlantısı hiçbir rakibimizde olmayan bir özelliğimiz. Çekici alan tüm müşterilerimize bir sene boyunca aylık 15 GB kotalı internet bağlantısını tamamen ücretsiz veriyoruz. Biz bu yılın başında küresel ölçekte bir oyuncu olmak amacıyla “Her yükte birlikte” sloganıyla yola çıktık. Biz hem sürücülere hem de filo sahiplerine “Her yükte birlikte olacağız”, “Her yükünüzü paylaşacağız” dedik. Yük derken sadece arkalarında taşıdıkları yükü değil, manevi yükü de kastettik. Özellikle zorlu yol koşullarında araçlarını süren sürücü arkadaşlarımız ailelerinden uzaktalar. Onlara çekicilerinin kabinini bir nevi ev ortamına dönüştürmek için kabin içi kablosuz internet hizmetini sunduk. Sürücülerimiz duraklarda aileleriyle görüntülü olarak konuşabiliyorlar, YouTube’den istedikleri videoları izleyebiliyorlar, internetten gazete veya kitap okuyabiliyorlar. İlk ayakta tamamen yurtiçine yönelik olan bu hizmeti küresel iş ortağımız Vodafon ile birlikte sunuyoruz.

1848T, 1846T’ye göre yüzde 8.5’lik yakıt tasarrufu sağlıyor.

Biz yeni Euro 6 Ecotorq motorumuzla birlikte, 460 beygirlik motor gücünü 480 beygire, 2100 Nm olan azami torku da 2500 Nm’ye çıkardık. Güç ve tork artışında normal beklenti yakıt tüketiminin bir miktar artacağıdır. Ancak biz Euro 6 motorumuzda en yeni teknolojileri kullanarak yakıt tüketimini bir önceki nesil çekicimize göre yüzde 8.5 oranında azaltmayı başardık. Bu sonuca, tamamen bağımsız bir kuruluşun aynı güzergahta yüklü ve yüksüz olarak normal bir müşterinin kullanım koşullarında gerçekleştirdiği karşılaştırma testinde ulaştık. Biliyorsunuz 1846T de rekabette geri kalmayan, diğer rakiplerininkilere benzer yakıt tüketimine sahip bir üründü. Bu testte 1848T’yi rakiplerin 2016 yılı başında Türkiye’de satılan en güncel araçlarıyla da karşılaştırdık ve 1848T en az yakıt tüketen araç oldu. Karşılaştırma testinde araçların km’lerinden lastik diş derinliklerine kadar aynı koşulları sağladık. Test sırasında tüm sürücüler ve treylerler değişti. Zaten yakıt tüketimi konusunda hem yurtdışındaki hem de yurtiçindeki müşterilerimizden son derece olumlu geri bildirimler alıyoruz. Bu da bizim için çok memnuniyet verici bir sonuç.

1848T, 1846T’ye göre işletme maliyetlerinde yüzde 25’e varan iyileşme sunuyor.

Yakıt tüketimi, işletme maliyetlerinin en önemli ayağını oluşturuyor. Diğer bir önemli ayak ise bakım aralığı. 1846T’de 60 bin km olan bakım aralığını 1848T’de 120 bin kilometreye çıkardık. Yani tam bir kat iyileştirdik. 1848T’de ayrıca akıllı bakım sistemi var. Dolayısıyla ideal koşullarda araç kullanıldığında bakım aralığı 120 bin km’nin üzerine bile çıkabiliyor. Akıllı bakım sistemi yağın seviyesini ve yağın kalitesini ölçerek ekranda gösteriyor. Yağ seviyesi normal olmasına karşın yağın kalitesi düştüyse ya da kötüleştiyse, sistem sürücüyü “Yağ değişim zamanı geldi.” diyerek uyarıyor. 340 kW’lik standart motor frenimizin yanı sıra istek üzerine alınabilen 600 kW gücündeki Intarder ile yaklaşık 1000 kW’lik bir toplam ikincil fren performansına ulaşılıyor. Bu yüksek ikincil fren gücü de servis frenlerinin daha az kullanılması, dolayısıyla daha uzun balata ömrü anlamına geliyor. Akıllı fren sistemi ilk önce motor frenini, sonra Intarder’i ve en son olarak da servis frenlerini devreye sokarak balataların daha az aşınmasını sağlıyor. Diğer yandan akıllı alternatör, verimli bir çalışma için motor işlevlerini kontrol eden akıllı elektronik kontrol birimi ve aracın yakıt yakmadığı durumlarda hava tankını dolduran değişken hava kompresörü gibi yeni teknolojiler yakıt tüketiminin düşmesine yardımcı oluyor. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde 1848T’nin işletme maliyetlerinde bir önceki nesil çekicimiz 1846T’ye oranla yüzde 25’e varan iyileşme sağlanıyor.

2016’da tüm Türkiye’de tanıtılan 1848T’yi, 2017 yılında uluslararası pazarlarda da tanıtacağız.

Yeni Ford Trucks kamyon serisini bu yılın başında Antalya’da, uluslararası iş ortaklarımızı ve uluslararası basını da çağırdığımız, büyük bir etkinlikle tanıtmıştık. Bu tanıtımın ardından Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yerel tanıtımlar yaptık ve “Kazanç Üssü” adıyla bir roadshow düzenledik. Benzeri tanıtımları 2017 yılında uluslararası pazarlarda da gerçekleştireceğiz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz