‘Lojistiğin geleceğinde rota yeniden oluşturuluyor’ yaklaşımından yola çıkılarak bu sene ilk defa düzenlenen, yerli start up’ların buluştuğu Dinçer Lojistik Demo Day’de final oturumu 16 Kasım’da yapıldı ve kazananlar belli oldu. Otonom robotlarla e-ticaret, perakende ve endüstriyel alanlardaki mobilite sorunlarına çözüm getiren Advoard Robotics birinci olurken scooter ve e-mobilite alanlarında anahtar teslim iş modeli sunan Hergele Mobility ikinci, e-ihracat ve navlun süreçlerini dijitalleştiren Navlungo Lojistik de üçüncü oldu.
Dinçer Lojistik’in yerli start-up’ları ekosisteme kazandırmak amacıyla düzenlediği Demo Day’de finale kalan 12 iş fikri 16 Kasım’da düzenlenen final oturumunda yarıştı. Tedarik zincirinden perakendeye robotikten mobiliteye ve yapay zekaya kadar pek çok alana hitap eden iş fikirleri final oturumunda sunum ve soru cevap bölümlerini tamamladı. Ardından Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, Getir10 CEO’su Hatice Evren, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Fark Labs Kurucusu Ahu Serter, Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan, N11.com Yönetim Kurulu Danışmanı Hakan Kırımlı, Strateji ve İş Geliştirme Danışmanı Arda Berkay Çağın ve Dinçer Lojistik’in üst düzey yöneticilerinin yer aldığı jüri, kazananları bir değerlendirme toplantısında oylayarak seçti.
Ülkemizin geleceğini start-up’lar inşa edecek
Demo Day final oturumunda konuşan Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, “Bu sene ilk defa Demo Day düzenliyoruz, heyecanımız çok yüksek ve umarım heyecanımızı hiç kaybetmeyiz. Pandeminin de etkisiyle çok hızlı ve fazla değişim yaşıyoruz. Dijitalleşme konusunda birçok hazırlık zaten yapılmıştı. Fakat rekabet açısından önemi daha iyi anlaşıldı. Tüketici açısından dijitalleşmeye yönelik, hizmet kalitesine yönelik, şeffaflaşmaya yönelik taleplerin çok fazla arttığı bir dönemden bahsediyoruz. Doğal olarak lojistiğin de bu dönemde kendini yenilemesi, hizmet verdiği alanlarda yeni yaklaşımlar benimsemesi bir kat daha önemli hale geldi. ‘Lojistiğin geleceğinde rota yeniden oluşturuluyor’ lafını çok kullanıyoruz. ‘Rota oluşturmak’ sektörde fazlasıyla kullanılan bir terminoloji. Teknolojiyi merkezine alan, çok saygı duyduğum, çevik, yenilikçi fikirlere sahip start-up’lar ülkemizin geleceğinde önemli rol oynayacak. Yani, ülkemizin geleceği ile ilgili, dünya rekabetinde bulunduğu pozisyonu netleştirmesini ve güçlendirmesini sağlayacaklar.” dedi.
Lojistik hak ettiği öneme yeni ulaştı
Lojistik sektörünün hak ettiği öneme yeni ulaştığını belirten Dinçer, “Muhakkak ki yaptığımız dijitalleşme atılımları, yapacağımız yatırımlar çok önemli ama bunu tek başımıza yapamayız. Bu aslında bir ‘ekosistem yönetimi’ Buradaki en kıymetli süreç, bu ekosistemde start-up’larla beraber hareket etmek… Geçen sene itibariyle Dinçer Lojistik olarak çok önemli bir stratejik adım attık ve lojistik sektörüyle ilgili start-up’lara yatırım yapma kararı aldık. Şu ana kadar da 2 yatırımımız bulunuyor. Devam da edecek.” dedi.
Otonom robotlar birinci oldu
Dinçer Lojistik’in ilk defa düzenlediği Demo Day’de, otonom robotlarla e-ticaret, perakende ve endüstriyel alanlardaki mobilite sorunlarına çözüm getiren Advoard Robotics birinci olarak 25 bin TL’lik ödülü almaya hak kazandı. İş fikrini sunan İEÜ Mekatronik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerinde Dr. Öğretim Üyesi olan Asst. Prof. Pınar Oğuz Ekim kadın girişimci olması yönüyle de tebrik edildi. Advoard Robotics, geliştirdiği taşımacılık robotları ile depolarda siparişlerin 2-3 kata kadar daha verimli olarak toplanmasını sağlıyor.
Hergele’den anahtar teslim iş modeli
Dinçer Lojistik Demo Day’de ikinci iş fikri, sunumunu Burgay Çağlar’ın yaptığı bir e-mobilite Ar Ge şirketi ve paylaşım platformu olan Hergele oldu. Hergele, kendi tasarım ve mühendisliğiyle geliştirdiği e-scooterları üretiyor ve e-mobilite paylaşım platformları yazılım servisleri veriyor, kendi araç paylaşım platformunu kurmak isteyen girişimci ve işletmelere, e-scooterlar, son kullanıcı mobil uygulamaları, yönetim modülleri ve operasyon uygulamaları ile birlikte anahtar teslim iş modeli sunuyor. Hergele, ikincilik derecesiyle 15 bin TL’lik ödül kazandı.
Navlungo, süreçleri online’a taşıdı
Demo Day’in üçüncüsü ise sunumunu İsa Korkmaz’ın yaptığı, kargo ve navlun satın alma süreçlerini online sistemlere taşıyan Navlungo oldu. Navlungo sunduğu tüm dijital hizmetlerle zamandan ve maliyetten kazandırıyor, yüksek kalitede sunduğu planlama ve gönderi takip imkanlarıyla birlikte müşterilerin işlerini katma değerli bir iş modeline çeviriyor. Üçüncülük ödülü Navlungo’ya 10 bin TL kazandırdı.