Daimler Truck, hidrojen temelli tahriklerle de sürdürülebilir taşımacılık yolunda bir sonraki kilometre taşına ulaşıyor. Geçen yıldan bu yana, bir Mercedes-Benz GenH2 Kamyon yakıt hücresi prototipi, hem şirketin kendi test pistinde hem de halka açık yollarda yoğun testlerden geçiyor. Daimler Truck şimdi sıvı hidrojen kullanımını test etmek için başka bir prototipi devreye alıyor. Kalkınma programına siyasi destek, Almanya’nın Wörth am Rhein kentinde bir test sürüşü ile “WOCHE DES WASSERSTOFFS SÜD” (# wdws2022) bölgesel hidrojen haftasını açan Rheinland-Pfalz Ekonomi İşleri Bakanı Daniela Schmitt’ten geliyor.
Wörth’deki geliştirme ve test merkezinde yeni kurulan bir prototip dolum istasyonu, sıvı hidrojenle yakıt ikmali yapılmasını sağlıyor. Yakın zamanda Daimler Truck, Air Liquide ile birlikte kamyonun ilk başarılı sıvı hidrojen (LH2) yakıt ikmalini kutladı. Yakıt ikmali sırasında, şasinin her iki tarafına monte edilmiş iki adet 40 kg’lık tanka eksi 253 santigrat derecede kriyojenik sıvı hidrojen dolduruldu. Araç tanklarının özellikle iyi yalıtımı sayesinde hidrojen, aktif soğutma olmaksızın yeterince uzun bir süre gerekli sıcaklıkta tutulabiliyor.
Daimler Truck, hidrojen temelli tahriklerin geliştirilmesinde sıvı hidrojeni tercih ediyor. Sıvı hidrojen, gaz halindeki hidrojene kıyasla hacme göre önemli ölçüde daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip. Sonuç olarak daha fazla hidrojen taşınabiliyor. Bu da menzili önemli ölçüde artırıyor ve aracın geleneksel dizel kamyonla karşılaştırılabilir performansını mümkün kılıyor. Seri üretime hazır GenH2 Kamyon‘un geliştirme hedefi, 1.000 kilometreye kadar ve daha fazla bir menzil. Bu, kamyonu, özellikle ağır hizmet tipi uzun yol taşımacılığının önemli segmentinde, esnek ve zorlu uygulamalar için uygun hale getiriyor. Hidrojen temelli kamyonlar için seri üretimin başlaması, on yılın ikinci yarısında planlanıyor.
Hidrojene kapsamlı bağlılık
Daimler Truck, aynı zamanda sıvı hidrojeni (“aşırı soğutulmuş” sıvı hidrojen, “sLH2 teknolojisi“) işlemek için yeni bir sürecin geliştirilmesi üzerinde Linde ile birlikte çalışıyor. Diğer şeylerin yanı sıra bu yenilikçi yaklaşım, LH2’ye kıyasla daha da yüksek depolama yoğunluğu ve daha kolay yakıt ikmali sağlıyor. Şirketler, 2023’te Almanya’daki bir pilot istasyonda bir prototip araca ilk yakıt ikmalini yapmayı planlıyor. Daimler Truck ve ortakları, ortaklaşa geliştirilen sLH2 teknolojisinin ilgili arayüzleri etrafında yüksek düzeyde şeffaflık ve açıklık planlıyor. Amaç, mümkün olduğunca kendi yakıt ikmali ve araç teknolojilerini geliştirmek için yeni sıvı hidrojen standardını uygulayan diğer şirketler ve derneklerle işbirliği yapmak ve böylece yeni süreç için küresel bir kitle pazarı oluşturmak.
Avrupa’daki önemli taşımacılık yolları üzerindeki hidrojen dolum istasyonlarının altyapısı söz konusu olduğunda Daimler Truck; Shell, BP ve TotalEnergies şirketleri ile birlikte çalışmayı planlıyor. Daimler Truck aynı zamanda hidrojen dolum istasyonu operatörü H2 MOBILITY Deutschland‘ın da hissedarı. Ayrıca Daimler Truck, IVECO, Linde, OMV, Shell, TotalEnergies ve Volvo Group, H2Accelerate çıkar grubunun (H2A) bir parçası olarak Avrupa’da hidrojen kamyonlarının toplu pazara sunulması için koşulların yaratılmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmayı taahhüt etti.
CO2 nötr bir geleceğe giden yolda Daimler Truck, stratejik rotasını net bir şekilde belirledi ve yelpazesinin elektriklendirilmesinde hem akü elektrik hem de hidrojen temelli tahriklerle çift yollu bir strateji izliyor. Hedef, 2039 yılına kadar ana küresel pazarlarında sürüş operasyonunda yalnızca karbon nötr olan yeni araçlar sunmak.