Daimler Group ve Kamaz arasındaki bir ortak girişimin sonucunda yeni bir kabin fabrikası Tataristan Chelny’de açıldı. Yıllık 55 bin adetlik üretim sığasıyla fabrika Rus üreticinin yeni kamyon serilerinin kabinlerinin yanı sıra Actros ve Arocs kabinlerini üretecek.
Alman teknolojisi, Tataristan Naberezhnye Chelny’de (Rusya Federasyonu) İtalyan tasarımı ile gücünü birleştirdi. 200 milyon Euro’luk yatırımla kurulan fabrika tam sığa çalıştığında yıllık 55 bin adetlik üretim sığasına sahip olacak. 700 çalışanı bulunan fabrika, Rusya pazarında satılan Mercedes-Benz Actros ve Arocs kabinlerinin yanı sıra Alman modellerle aynı temel yapıya sahip yeni nesil Kamaz kamyonların kabinlerini üretecek. Torinolu Torino Design firması; dağıtım, uzun yol ve inşaat alanlarına seslenen kamyon kabinlerinin dışını ve içini tasarlayacak ve tüm parçalar için toleransları ve montaj sıralamasını içeren mühendislik çözümleri geliştirecek.
Yeni fabrika, tarihi Kamaz üretim tesislerinde 59 bin 600 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Fabrikada metal kaynağı ve montaj operasyonları için tasarlanan 120 robotik çalışma istasyonu ve uzman Alman firması Dürr tarafından oluşturulan yüksek teknolojili boya bölümü yer alıyor. Plastik yedek parçaların üretimi için de 3D yazıcılar yerleştirilmiş durumda.
Büyüme tahmini
Üretim donanımlarını Avrupa’dan Chelny’ye taşımak için 500’den fazla çekici-treyler bütünü kullanıldı. Üretim tesisi, Mercedes-Benz’in Wörth (Almanya) fabrikasıyla yakın bir biçimde çalışıyor ve Daimler Group’un küresel büyümesinde bir başka adımı temsil ediyor. Tesis ayrıca Alman üreticinin Rusya pazarında ağır yük taşıtlarında istisnasız önder olan Kamaz ile ortaklık geliştirme arzusunu ve artan satış hacmi anlamında olumlu yönde gelişen yerel pazar hedefini gösteriyor.
Daimler Group, yeni kabin fabrikasını açarak geçen yılın ekim ayında Rusya pazarına sunduğu son nesil Actros ve Arocs araçlar için parça üretimindeki yerlilik oranını da artırıyor. Şu anda 150’den fazla araç parçası Alman ve Batı Avrupalı parçalarla aynı kalite standartlarını sağlayan Rusya Federasyonu’nda yerleşik tedarikçilerden geliyor. Üretimi yerelleştirme kararı, araçları Rus nakliyeciler için finansal açıdan daha az çekici hale getiren ithalat vergilerinden kaçınmak için alındı.
Önemli farklılıklar
Actros ve yeni Kamaz 54901 araçların kabin yapıları aynı olmasına karşın dış hatlarda, iç tasarımda ve aktarma organları parçalarında önemli farklılıklar bulunuyor. Kamaz 54901’de Liebherr’in 12 litre hacminde sıralı altı silindirli motoru kullanılıyor. Rus üretici ve Alman şirket arasında 400-700 beygirlik yeni bir motor ailesi geliştirmek için 2014 yılında stratejik bir anlaşma imzalanmış ve ilk motorlar Mart 2016’da Chelny’de üretilmeye başlanmıştı. Motorun gücü ise otomatikleştirilmiş 12 oranlı ZF TraXon vites kutusu ile aktarılıyor.
Farklı aktarma organları kullanarak iki kamyon serisini farklılaştırma kararı serilerin birbirleriyle çakışmalarını ve birbirleriyle doğrudan rekabete girmelerini önlemek amacıyla alındı. 2009 yılında ortak girişim kurulduğundan beri Daimler Kamaz Rus, Chelny’de 30 binden fazla Mercedes-Benz ve Mitsubishi Fuso kamyon üretti ve Rusya Federasyonu’nun geniş coğrafyasına yayılan yaklaşık 50 bayi aracılığıyla sattı.
Yeni Kamaz kamyonların yaklaşık 40 modeli ve sürümü içeren kabin serisi için kabin tasarımı, 2013 yılından bu yana Rus üretici ile ortaklık yapan Torino Design’ın İtalyan dokunuşuna sahip. İtalyan tasarım şirketinin CEO’su ve Genel Müdürü Roberto Piatti, “Ortaklığın en başında Kamaz temel olarak zaten üretimde olan modellerin yeniden tasarımını istedi.” şeklinde konuştu.
Bununla birlikte 2014’te Rus üretici tasarım odağını radikal bir şekilde değiştirerek Mercedes-Benz ile araçlarında Actros kabin yapısını kullanmak için bir anlaşmaya vardı. Rus yönetim takımı yeniden tasarım sürecini durdurma kararı aldı ve yeni modüler kabin serisi geliştirmeye odaklandı. Modülerlik özelliği yeni kabinlerin altında yatan anahtar kavramlardan biri. Proje 2014 yazı ve sonbaharı arasında başladı ve model tasarımı yıl sonunda tamamlandı. Ardından 3 boyutlu modeller geliştirildi ve aracın 1:1 ölçekli örnekleri yapıldı.
Son sunumlar Şubat 2015’te üst düzey Rus yöneticilere gerçekleştirildi. Aynı zamanda 2015’te Moskova’daki ticaret fuarı için birçok yenilikçi çözüme sahip bir gösteri kamyonu üretildi. Birkaç aylık optimizasyonun ardından tasarımlar Mayıs 2015’te belirlendi.
Roberto Piatti, şunları söyledi: “Kamaz ile ortaklık diğer ülkelerdeki kamyon üreticileriyle olan ilişkilerden farklı mı? Tabii ki. Biz genel olarak stil yaratma, 3D modelleme ve tasarım şablonları ve tasarım evresiyle ilgileniyoruz. Ancak Kamaz’la olan ortaklıkta geliştirme ve mühendislikle de ilgilendik. Bu karmaşık görev 100 ile 120 uzmandan oluşan bir takım gerektirdi. Kamaz’ın marka kimliğini devam ettirirken Actros yapısını Kamaz kamyonların orijinal parçalarıyla bir araya getirmek kolay bir görev değildi.”
Rusya Federasyonu’nda yük taşıma araçları
Rusya 3.5 ton üzeri araç pazarı, 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 3 büyüdü. Satılan toplam 81 bin aracın 38 binini ulusal üreticiler üretirken yaklaşık 42 bin 500 adedi Batı Avrupalı markalardan oluştu. 2018’de en yüksek pazar payına sahip olan Kamaz, bu konumunu 2019’da da sürdürüyor. İkinci sırada yer alan Gaz’ı sırasıyla Scania, Volvo Trucks, MAN ve Merecedes-Benz takip ediyor.
2018 yılında en çok satılan model, Rusya Federasyonu’nda çalışan araçlar için zorlu çalışma şartlarının bir kanıtı olan Kamaz 43118 6×6 (6 bin 500 adetten fazla) idi. Başka bir Kamaz araç olan 6×4 65115 (5 bin 545 adet), orta sınıf Gazon Next 4×2’nin (6 bin 168 adet trafiğe kayıtlı araç) ardından üçüncü sırayı aldı.
Ağır yük taşıtlarında satış hacmi anlamında aslan payını çekiciler (30 bin 647 adet) alırken onu damperli kamyonlar (12 bin 700 adet), özel araçlar (8 bin 700 adet) ve kapalı kasa yük taşıma araçları (6 bin 600 adet) izledi. 2019’un ilk beş ayındaki rakamlar pazarda 2018’in aynı dönemine göre yüzde 5’lik bir düşüşü gösterdi. Batılı araçların satışı da yüzde 14 oranında azaldı.