İçten yanmalı motor ile bir hidrojen yakıtlı ağır hizmet kamyonu prototipi olan DAF XF Hydrogen, 2022 yılı Kamyon Yenilikçilik Ödülü’nü kazandı.
Prestijli ödül, DAF Trucks Başkanı Harry Wolters‘a Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen Uluslararası Solutrans Fuarı’nın basın gününde takdim edildi.
Otomotiv sektöründe meydana gelen önemli teknolojik değişiklikleri ve enerji geçişini tasdik eden Kamyon Yenilikçilik Ödülü, Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY) jürisinin Avrupa’dan ve Güney Afrika’dan 25 önemli kamyon yayınını temsil eden 25 üyesince veriliyor.
DAF XF Hydrogen, jüriden kazandığı toplam 92 oy sayesinde Mercedes-Benz’in yakıt hücreli uzun yol kamyonu GenH2 Kamyon ile girdiği rekabeti kazandı.
IToY jürisi, prototipin yol tutuş özelliklerini, kesintisiz hızlanmasını ve kullanıcı dostu insan-makine arayüzünü (HMI) beğendi. HMI, benzer şekilde DAF’ın gelecekteki sıfır yayımlı güç aktarma organları için tasarlanan Yeni Nesil serisinin bir özelliği.
ITOY gazetecileri, DAF’ın içten yanmalı motorun dinamik özelliklerinden yararlanırken egzozdan sıfır CO2 yayımı salan seçenek tahrik ve enerji geçişine yönelik yenilikçi yaklaşımını takdir ettiler.
Bu açıdan jüri, yenilikçi hidrojen yanma çözümlerinin yerleşik teknolojileri ve tedarik zincirlerini kullanarak önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor. Akü elektrikli araçların (BEV’ler) ve yakıt hücreli elektrikli araçların (FCEV’ler) yanı sıra bir OEM’in gelecekteki güç aktarma organı yelpazesinin ek bir bileşeni olabilirler.
Uluslararası Yılın Kamyonu Jürisi Başkanı Gianenrico Griffini, jürinin oy gerekçelerini şu yorumuyla özetledi: “CO2 nötr taşımacılığına geçiş, çok çeşitli uygulanabilir çözümler gerektiriyor. Hidrojenle çalışan içten yanmalı motorlu araçlar, orta ve uzun mesafeli uygulamalar için gelecekteki güç aktarma organları karışımında rol oynayabilir.“
Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY) kurallarına göre Kamyon Yenilikçilik Ödülü adayı; öncelikle seçenek bir tahrik sistemi ya da seçenek bir yakıt sistemi ile donatılan toplam yüklü ağırlığı 3.5 tonun üzerinde ileri teknolojili bir taşıt olmak zorunda. Diğer yandan yarı ya da tamamen özerk sürüş sistemleri, müfreze halinde sürüş yeteneği, uzaktan tanı şeklinde gelişkin destek hizmetleri gibi bağlantılılığa yönelik yüksek teknoloji çözümleri içeren kamyonlar da Kamyon Yenilikçilik Ödülü adayı olabiliyorlar.