Brezilya’da başarılı geliştirme ortaklığı: Yıl sonuna kadar otonom hasat operasyonları için yaklaşık 640 Mercedes-Benz Axor teslim edilmiş olacak

0
1081
MB-brasil-01
Mercedes-Benz do Brasil, Brezilyalı tarım teknolojisi üreticisi Grunner ile bir geliştirme ortaklığının parçası olarak Mercedes-Benz Axor'u özellikle otonom hasat operasyonları için yapılandırdı.

2019’dan beri Brezilya şeker kamışı hasadında otonom Mercedes-Benz kamyonları kullanılıyor. Mercedes-Benz do Brasil, Brezilyalı tarım teknolojisi üreticisi Grunner ile bir geliştirme ortaklığının parçası olarak Mercedes-Benz Axor’u özellikle otonom hasat operasyonları için yapılandırdı. Bu yılın sonuna kadar Mercedes-Benz do Brasil, modifikasyon için Grunner’a toplam 640 araç teslim etmiş olacak. Bunlardan yaklaşık 580 tanesi zaten müşterilerin elinde bulunuyor.

Brezilya pazarında kendini kanıtlamış olan Axor, otonom sürüşü mümkün kılan tüm teknolojik bileşenlerle donatılıyor: Araç bağımsız olarak hız ve mesafe kontrolünün yanı sıra boylamsal ve yanal yönlendirmeyi de üstleniyor. Sürücü her zaman kamyonun kontrolünü elinde tutsa da, ellerinin sürekli olarak direksiyon simidinde olması gerekmiyor. Otomatik sürüş işlevlerine ek olarak, Axor’da ek bir ön dingil, artırılmış iz genişliği, tarımsal kullanım için yüksek esneme kabiliyetli geniş lastikler ve uydu sinyallerini almak için antenler bulunuyor.

Bu uygulamada nasıl işliyor?

Kamyon ekim alanına aktif olarak yardımcı olmadan önce, hasat rotası önceden bilgisayarda santimetre hassasiyetinde belirleniyor. Otonom yolculuk, hız sabitleyici, GPS ve coğrafi referans ile kontrol ediliyor. Axor, otonom olarak hareket eden ve hasat edilen şeker kamışını doğrudan kamyon gövdesine taşıyan bir şeker kamışı hasat makinesi ile birlikte çalışıyor. Ortalama hız saatte yaklaşık altı kilometre. Axor’un doldurulması tamamlandıktan sonra, sürücü yük elleçlemesi için kamyonu tekrar devralıyor.

MB-brasil-02
Axor, otonom olarak hareket eden ve hasat edilen şeker kamışını doğrudan kamyon gövdesine taşıyan bir şeker kamışı hasat makinesi ile birlikte çalışıyor.

Otonom kamyon müşteriye ne gibi avantajlar sunuyor?

Alışılageldik bir çekici ile karşılaştırıldığında, yakıt tüketimi, yağ tüketimi, bakım ve servis maliyetleri açısından önemli avantajlar elde edilebiliyor. Hassas önceden ayarlanmış rota, üretkenliği de artırıyor: bir araç, daha yüksek ortalama çalışma hızları sayesinde aynı anda yaklaşık iki kat daha fazla hasat yapabiliyor.

Daimler Truck’ta otonom sürüş

Grunner teknolojisine sahip otonom Mercedes-Benz Axorlar, amaçlarına göre özel olarak üretiliyor: Özellikle hasat işine uyarlanmış teknoloji ile, Daimler Truck‘ın otonom sürüş konusundaki ikili stratejisinin bir parçası değiller. Daimler Truck, bağımsız alt kuruluşu Torc Robotics aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde SAE Seviye 4 otonom kamyon taşımacılığının geliştirilmesine öncülük ediyor. Bu ortaklıktan geliştirilen çözüm; güvenlik, güvenilirlik ve km başına maliyet için bir ölçüt oluşturarak otoyollardaki dağıtım merkezleri arasındaki trafiği idare etmek için özelleştirildi ve tasarlandı. Daimler Truck, aynı zamanda Waymo ile de çalışıyor. Amaç: Waymo’nun otonom sürüş teknolojisini gelecek yıllarda ABD’de piyasaya çıkması beklenen Freightliner Cascadia ile birleştirmek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz