Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Borusan Lojistik, öz mal filosunu büyütmek amacıyla iki yıl içinde yapacağı 600 adetlik yarı treyler yatırımının ilk kısmı için Tırsan’ı seçti. 25 adedi tren yükleme sistemli Talson Tekstil Taşıyıcı Mega ve 80 adedi de tren yükleme sistemli Tırsan T.SCS M Perdeli Mega olmak üzere toplam 105 adet yarı treyler, 6 Eylül tarihinde Tırsan Adapazarı fabrikasında düzenlenen bir törenle teslim edildi.
Törene Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Ali Okyay Öztuğran ve Uluslararası Taşımacılık Karayolu Operasyonları Grup Müdürü Volkan Yıldırım’ın yanı sıra Tırsan Treyler ve Borusan Lojistik’in diğer yöneticileri katıldı.
Teslim edilen 105 adet mega yarı treylerin en önemli özelliği ön dingillerinin kaldırılabilir olması. Borusan Lojistik’in talebi üzerine Tırsan Treyler Ar-Ge merkezinin çalışmaları sonucunda geliştirilen bu çözüm sektörde bir ilk. Yarı treyler boşken ya da yük az iken ön dingillerin kaldırılması sürtünmeyi; dolayısıyla yakıt tüketimini, tekerlek aşınmasını ve balata aşınmasını azaltıyor. Bu da taşımacılık verimliliğini artırıyor.
Müşterilerinin maliyetlerini düşürerek onların verimliliğini artıracak, onlara fayda sağlayacak ve kendilerini rakiplerinin bir adım önüne çıkaracak her türlü yatırımı her zaman yapmaya hazır olduklarını dile getiren Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, iki yıl içinde 600 adede ulaşacak bir paketin ilk 105 adedini teslim aldıklarını belirterek, hedeflerinin yurtiçi taşımalardaki önderliklerini Avrupa’ya da taşımak olduğunu ifade etti.
2002 yılında 38 milyon Dolar olan cirolarını bugün 540 milyon Dolar’a çıkardıklarını, 450 olan çalışan sayılarının ise yaklaşık 4 bin kişiye ulaştığını açıklayan İbrahim Dölen, iş planları doğrultusunda 2019 yılına kadar hizmet yelpazelerindeki boşlukları dolduracak Türk ya da Avrupalı üç firmayı daha satın almayı planladıklarını söyledi. Ford Otosan fabrikasının tüm milk-run taşımasını yapmaya başladıklarını ve 150’ye yakın araçlarının bu işe yönelik olarak çalıştığını kaydeden İbrahim Dölen, Ford Otosan ve tedarikçilerinin ihtiyaçları doğrultusunda milk-run yazılımını iki buçuk ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak hiçbir sorun yaşamadan böyle büyük bir operasyona başladıklarına dikkat çekti.