Anadolu Isuzu, Avrupa Turu kapsamında Litvanya’ya uğradı

1
2232

Anadolu Isuzu, Türkiye’de ürettiği ve bugüne kadar dört kıtada 60’tan fazla ülkeye ihraç ettiği otobüslerini tanıtmak amacıyla başlattığı Avrupa Turu kapsamında 14 – 16 Haziran tarihleri arasında Litvanya’ya da uğradı. Vilnius şehrinde hazırlanan özel test alanında müşterilerine ve potansiyel alıcılara iki farklı modeli deneme olanağı veren Anadolu Isuzu, gittiği tüm ülkelerde müşterilerinden büyük talep görüyor.

Anadolu Isuzu tarafından Türkiye’de üretilen Isuzu otobüsler, Isuzu Euro Tour 2017 kapsamında Avrupa’yı dolaşmaya devam ediyor. 100 günde 20 bin km ve 8 ülke hedefiyle yola çıkan; ancak yoğun talep üzerine ülke ziyaret sayısını 15’e çıkaran Anadolu Isuzu; Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Polonya’nın ardından 14 – 16 Haziran tarihleri arasında Litvanya’yı ziyaret etti.

Litvanya’daki etkinliğe Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, İhracat Bölge Yöneticisi Murat Dedeoğlu,  İhracat Bölge Uzmanı Metin İşbilir, Otobüs Ürün ve Platform Yöneticisi Eren Yüzbaşıoğlu, Halkla İlişkiler Uzmanı İlke Ergun ve Anadolu Isuzu’nun Litvanya distribütörü UAB Salociai Ir Partneriai’nin sahibi Vladimir Liachovic, Direktörü Ruslan Andrejev ve Satış Şefi Vygantas Sulga’nın yanı sıra Anadolu Isuzu’nun çok sayıda Litvanya’lı müşterisi katıldı.

Anadolu Isuzu İhracat Bölge Yöneticisi Murat Dedeoğlu, UAB Salociai Ir Partneriai Direktörü Ruslan Andrejev, Anadolu Isuzu Halkla İlişkiler Uzmanı İlke Ergun, UAB Salociai Ir Partneriai’nin sahibi Vladimir Liachovic, Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, UAB Salociai Ir Partneriai Satış Şefi Vygantas Sulga, Anadolu Isuzu İhracat Bölge Uzmanı Metin İşbilir ve Otobüs Ürün ve Platform Yöneticisi Eren Yüzbaşıoğlu (soldan sağa) Litvanya’lı Isuzu otobüs müşterilerini birlikte ağırladılar.

Binden fazla Avrupalı müşteri ile buluşmayı hedefliyoruz

Euro 6C ölçütlerindeki belediye otobüslerini tüm Avrupa’daki müşterilerine ve distribütörlerine tanıtmak amacıyla 100 günde 20 bin km ve 8 ülke hedefiyle yola çıktıkları Avrupa Turu’nda yoğun talep nedeniyle 15 ülkeyi ziyaret edeceklerini ve ilk baştaki bin müşteriye ulaşma hedeflerini aşacaklarını kaydeden Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu, gittikleri her ülkede müşterileri olan belediyeleri ziyaret ettiklerini, otobüsleri hakkında bilgi verdiklerini ve test sürüşü olanağı tanıdıklarını söyledi. Türkiye’den tüm dünyaya ihraç ettikleri otobüsleri Isuzu Euro Tour 2017 kapsamında 15 ülkede tanıtmaktan onur duyduklarını ifade eden Hakan Kefoğlu, bu tür etkinlikleri önümüzdeki yıllarda da devam ettireceklerinin altını çizdi.

Litvanya’da 10 metre altı turistik otobüslerde önderiz

12 yıldır bulundukları Litvanya’da 10 metre altı turistik otobüslerde önder konumda bulunduklarını ve 76 adet Isuzu Citibus’tan oluşan ihaleyi kısa bir süre önce kazandıklarını dile getiren Hakan Kefoğlu, otobüsleri önümüzdeki üç – dört ay içinde peyder pey teslim edeceklerini açıkladı. Litvanya’daki ihalede en önemli kriterlerin ilk yatırım maliyeti, yakıt tüketimi ve toplam işletme maliyetleri olduğunu kaydeden Hakan Kefoğlu, bu ihaleyi almalarında Citibus’ın dayanıklılığının ve düşük yakıt tüketiminin önemli bir etken olduğunu söyledi. 12 metrelik otobüslerin taşıyabileceği yolcu sayısının yüzde 75’ini taşıyabilen 9.5 metrelik otobüslerin nüfusu bir milyonun altında olan kentler için çok uygun olduğunu ve çok daha ekonomik bir seçenek sunduğunu vurgulayan Hakan Kefoğlu, sadece Avrupa’da değil, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da, hatta Türk Cumhuriyetleri’nde iddialı yeni distribütörler atadıklarını ve coğrafyalarını genişletmeye çalıştıklarını ifade etti. Şu anda 35 civarında ülkede 20 distribütör ile bulunduklarını ve Avrupa’da eksikliklerini tamamladıklarını dile getiren Hakan Kefoğlu, sağdan direksiyonlu araç yatırımı da yaptıklarını belirterek, 2018 yılı sonlarına doğru sağdan direksiyonlu araçların kullanıldığı ülkelerde de araç satmaya başlayacaklarını dile getirdi.

Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu

2020 hedefi 60’tan fazla ülkeye ihracat yapmak

1984 yılından bu yana 150 binden fazla ticari taşıt üreten Anadolu Isuzu’nun ihracata 1994 yılında başladığını ve 22 yılda 15 binden fazla Isuzu aracı dört kıtada 60’tan fazla ülkeye ihraç ederek 800 milyon ABD Doları gelir elde ettiğini açıklayan Hakan Kefoğlu, bugün ihracat operasyonlarının 30’dan fazla ülkede 172 servis noktasını kapsadığını ifade etti. 2004 yılından bu yana 12 kez midibüs ihracat önderliği unvanını elde eden Anadolu Isuzu’nun 2016 yılında Türkiye midibüs ihracatının yüzde 53’ünü tek başına gerçekleştirdiğini kaydeden Hakan Kefoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2016 yılındaki “İlk 1000 İhracatçı Firma” araştırmasının sonuçlarına göre Anadolu Isuzu’nun ihracatını oransal olarak en çok artıran firmalar sıralamasında beşinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Hakan Kefoğlu, Anadolu Isuzu’nun 2020 yılı hedeflerini ise 60’tan fazla ülkeye ihracat yaparak ihracat gelirini ikiye katlamak, EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde genişlemek ve daha iyi pazar uyarlamaları için Ar-Ge yeteneklerini geliştirmek olarak sıraladı.

“Anadolu Isuzu ile 2001’de tanıştık”

Anadolu Isuzu’nun Litvanya distribütörü UAB Salociai Ir Partneriai’nin sahibi Vladimir Liachovic, Anadolu Isuzu ile ilk tanışma hikayelerini şöyle anlattı: ”2001 yılında Türkiye’ye otobüs almaya geldiğimizde Isuzu’nun yeni çıkacak otobüsünün reklamını görmüştük. Otobüsü almak için kendilerini aradığımızda otobüsün daha hazır olmadığını ve 5 – 6 ay sonra verebileceklerini söylediler. Biz ısrarcı olduk ve mutlaka bir otobüsle dönmek zorunda olduğumuzu söyledik. Israrlarımız sonucunda kapora vererek bir adet otobüs aldık ve daha sonra parasını gönderdik. Otobüsle ilgili bazı taleplerimiz de oldu. Webasto ve çift cam takılmasını istedik. Bu sayede otobüs Avrupa’ya uygun hale geldi. Daha sonra Anadolu Isuzu ile ilişkilerimiz gelişti. Anadolu Isuzu, bizim tüm taleplerimizi karşılıyor. Yaklaşımları başka markalara göre çok farklı. Buradaki iklim şartlarından dolayı 50’nin üzerinde değişiklik talebimiz oldu ve bunların hepsini yerine getirdiler. Biz açıkça Anadolu Isuzu’yu küresel bir firma olarak görüyoruz. Şu anda Baltık ülkelerinde Isuzu olarak yüzde 17 pazar payına sahibiz.

UAB Salociai Ir Partneriai’nin sahibi Vladimir Liachovic

UAB Salociai Ir Partneriai

2004 yılından bu yana Isuzu’nun Litvanya, Letonya ve Estonya temsilcisi olan UAB Salociai Ir Partneriai, bugüne kadar 400’ün üzerinde Anadolu Isuzu marka otobüs satarak önemli bir başarıya imza attı. 1993 yılında otomobil yedek parçaları satışıyla etkinliğe başlayan firmalarının bakım ve onarım hizmeti vermek için 1997 yılında bir servis açtığını ve 2001 yılında bugünkü ismini alan şirketin otobüs ve kamyon satmaya başladığını açıklayan UAB Salociai Ir Partneriai Direktörü Ruslan Andrejev, 2007 yılında da Baltık ülkelerindeki ilk Isuzu Merkezi’ni devreye soktuklarını söyledi. Avrupa Turu’nun Litvanya ayağında son model Isuzu otobüsleri bütün otobüs müşterilerine tanıtacaklarını, bu otobüslere dokunma ve onları test etme olanağı sunacaklarını kaydeden Ruslan Andrejev, tesislerinin hemen yanındaki test alanında müşterilerine Isuzu otobüsleriyle güvenli sürüş deneyimi yaşattıklarını ve bu yaşamsal konuda onların kendilerini geliştirmelerine katkı sağladıklarını da dile getirdi.

UAB Salociai Ir Partneriai Direktörü Ruslan Andrejev

Vilnius Belediyesi’ne 76 adet Isuzu Citibus

Litvanya’da kurduğu özel test parkurunda Citiport ve Citibus tanıtım araçlarıyla test sürüşü düzenleyen Anadolu Isuzu, Vilnius Belediyesi’nden 76 adet Isuzu Citibus siparişi aldı.

Litvanya’dan sonra sekiz ülke daha ziyaret edilecek

Bugüne kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde binin üzerinde Turquoise ve 300’ün üzerinde Citibus satışı gerçekleştiren Anadolu Isuzu, Euro Tour 2017 kapsamında Litvanya’dan sonra Letonya, Estonya, Ukrayna, Almanya, Fransa, İspanya, Slovenya ve Sırbistan’ı ziyaret edecek.

İki Litvanyalı otobüs işletmesine onuncu yıl plaketi

Türk, Litvanya’lı ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Litvanya Isuzu distribütörü UAB Salociai Ir Partneriai‘nin 10 yıllık işbirliktelikleri anısına Litvanya’daki müşterileri “Salcininku Autobusu Parkas” ve “Jurbarko Autobusu Parkas”a verdiği plaketler, Anadolu Isuzu İhracat Direktörü Hakan Kefoğlu tarafından Salcininku Autobusu Parkas otobüs işletmesinin müdürü Edgar Oblocinski‘ye ve Jurbarko Autobusu Parkas otobüs işletmesinin müdürü Arvydas Stulas‘a takdim edildi.

Salcininku Autobusu Parkas otobüs işletmesinin müdürü Edgar Oblocinski:
Salcininku Autobusu Parkas otobüs işletmesinin müdürü Edgar Oblocinski, Anadolu Isuzu otobüslerini yeğleme nedenlerinin başında rakiplere kıyasla daha düşük olan boş ağırlığı ve buna bağlı olarak daha yüksek olan yolcu taşıma sığasını gösterdi. Oblocinski, Isuzu otobüslerin aynı ebattaki rakiplerine göre daha hafif olmaları sayesinde daha fazla yolcu taşıyabildiklerini ve bunun da kendileri için daha fazla kazanç anlamına geldiğini belirtti. Edgar Oblocinski, Isuzu otobüslerinin yüksek konforunu, yüksek kalite/fiyat oranını ve düşük işletme maliyetlerini diğer ana tercih nedenleri olarak sıraladı. Oblocinski, Isuzu otobüslerinde de sorunlar çıkabildiğini, ancak bu sorunlara hem Isuzu Litvanya bayisi UAB Salociai Ir Partneriai hem de ana şirket Anadolu Isuzu tarafından yakın ilgi gösterilmesi ve hızlı bir şekilde çözüm üretilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, bir sorun çıktığında yalnız başlarına kalmayacaklarını bilmelerinin de kendilerine güven verdiğini dile getirdi.
Jurbarko Autobusu Parkas otobüs işletmesinin müdürü Arvydas Stulas:
Litvanya’nın Kaunas kentinin yakınlarındaki Jurbarkas kentindeki Jurbarko Autobusu Parkas şirketinin müdürü Arvydas Stulas, şirketlerinde 35 adet seyahat ve turizm otobüsü ile 10 adet okul otobüsü bulunduğunu ifade etti. Bu 35 otobüsün 7 adedinin Isuzu markasını taşıdığını kaydeden Arvydas Stulas, 2006 yılında aldıkları ve halen kullanmakta oldukları iki adet Novo’dan sonra 5 adet de Turquoise satın aldıklarını belirterek, Novo’larla 11 yılda motor açmadan 650-700 bin kilometre yol yaptıklarını vurguladı. Isuzu otobüslerin dayanıklılığından ve UAB Salociai Ir Partneriai’nin kendilerine sunduğu bakım ve onarım hizmetlerinden memnunluk duyduklarını dile getiren Arvydas Stulas, bununla birlikte servis için Jurbarkas’tan Vilnius’a 200 km yol gelmek durumunda olmaktan yakındı ve Litvanya’daki servis sayısının artması dileğinde bulundu.
Anadolu Isuzu ve Isuzu Litvanya bayisi UAB Salociai Ir Partneriai, Litvanya’lı Isuzu otobüs müşterilerini birlikte ağırladılar ve onları Anadolu Isuzu ve otobüsleri hakkında bilgilendirdiler.
Litvanya’lı otobüs müşterileri ve işletmecileri, Euro Tour 2017 kapsamındaki etkinlikte sergilenen Anadolu Isuzu otobüslerini tek tek gezdiler ve onları ayrıntılı biçimde incelediler.
Litvanya, Anadolu Isuzu’nun Euro Tour 2017 etkinliği kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Polonya’nın ardından ziyaret ettiği yedinci ülke oldu. Anadolu Isuzu, bu önemli Baltık ülkesindeki bayisi UAB Salociai Ir Partneriai’nin başkent Vilnius’taki tesislerinde Litvanya’lı müşterileri için neredeyse tüm otobüs ürün yelpazesini sergiledi.
Litvanya’lı otobüs müşterileri, buluşmanın gerçekleştiği güzel yaz gününde, Anadolu Isuzu ve UAB Salociai Ir Partneriai yetkilileriyle bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler.
Örnek nitelikte modern, düzgün ve temiz bir tesise sahip olan UAB Salociai Ir Partneriai, Baltık ülkelerineki ilk Isuzu merkezi olma özelliğini taşıyor ve 2007 yılından bu yana, tam 10 yıldır Litvanya’lı müşterilere hizmet veriyor.
Sovyetler Birliği’nin 1990’larda dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya’nın üçü de bugün artık Avrupa Birliği’nin birer üyesi konumundalar. Bu üç ülkeden nüfus itibariyle en büyüğü yaklaşık üç milyon insanın yaşadığı Litvanya. Litvanya’nın başkenti Vilnius ise aşağı yukarı 560 bin kişilik nüfusuyla bu üç Baltık ülkesi içindeki en büyük kent olma özelliğini taşıyor.
En az otuz yaşında oldukları izlenimini uyandıran troleybüsler Vilnius’ta hala çalışıyorlar; ayrıca hem troleybüslerde hem de otobüslerde bayan sürücülerle karşılaşmak pek de nadir bir durum değil.
500-600 adet otobüs ile hiç de azımsanmayacak büyüklükte bir kentiçi otobüs parkına sahip olan Vilnius’ta, Anadolu Isuzu’nun 9,5 metrelik kentiçi otobüsü Isuzu Citibus 76 adetlik bir ihale kazanarak önemli bir başarıya imza atmış bulunuyor.
Litvanya’lı otobüs müşterilerinin bu statik incelemeyle yetinmediğini gören Anadolu Isuzu ve UAB Salociai Ir Partneriai yetkilileri, onlar için Isuzu Citiport ile Vilnius’ta bir kent gezintisi de düzenlediler.
Isuzu Citiport’la yaptığımız Vilnius kent gezintisi sırasında verdiğimiz molada tesadüfen karşılaştığımız Polonya plakalı Isuzu Turquoise tur otobüsü, Anadolu Isuzu otobüslerinin Avrupa çapındaki yaygınlığının bir göstergesi niteliğindeydi.
Anadolu Isuzu ve Litvanya bayisi UAB Salociai Ir Partneriai, Euro Tour 2017 sırasında Litvanya’lı Isuzu otobüs müşterileri için bir de güvenli sürüş etkinliği düzenledi.
Litvanya’lı Isuzu otobüs müşterileri, bayi merkezinin hemen yanında bulunan Vilniaus Automechanikos Ir Verslo Mokykla adlı test merkezinde, kaygan zeminde fren yapıldığında arkadan savrulan otobüsü sürücünün tekrar nasıl doğrultabileceği gibi konularda ileri sürücülük tekniklerini deneyimleme olanağını buldular.
Isuzu Litvanya bayisi UAB Salociai Ir Partneriai Direktörü Ruslan Andrejev, bizzat kullandığı ve buzumsu kaygan zemindeki frenlemeyle arkası sola savrulan Isuzu Citiport’un direksiyonunu tam zamanında ve gerektiği ölçüde sola kırarak otobüsün arkasını toparlamayı, hemen ardından da Citiport’u düz bir çizgi üzerine getirmeyi ve de nihayetinde güvenle durdurmayı başararak aynı zamanda ne kadar iyi bir sürücü olduğunu ve işine her anlamda hakim bir Isuzu bayisi olduğunu hem müşterilerine hem de Litvanya’lı ve Türk basın mensuplarına kanıtlamış oldu.
Litvanya’nın başkenti Vilnius’a yaklaşık 30 kilometre mesafede olan Trakai Kalesi, Vilnius’un çevresinde bir ada kalesi. Galve Gölü‘nün ortasında bulunan kale, Polonya’daki Malbork Kalesi‘ne benzetildiği için Küçük Malbork olarak da adlandırılıyor. Aynı zamanda Litvanya Grandüklüğü’nün eski başkenti olan Trakai’den kaleye giriş yapabilmek için Galve Gölü üzerine inşa edilen 100 metre uzunluğundaki ahşap köprüden geçmek gerekiyor.
Vilnius’a yaklaşık 30 km uzakta bulunan tarihi Trakai Kalesi önünde görüntülediğimiz Isuzu Citibus, Litvanya’ya kalıcı gelen ilk Türk değil. Trakai Kalesi’nin korunması için 14’üncü yüzyılın sonlarında buraya davet edilen ve yerleşen Karay Türkleri’nden geriye kalan yaklaşık 60 kişi halen Trakai kasabasında yaşıyor.
Karay Türkleri, Trakai’nın “küçük kent” olarak alandırılan kesiminde, sokağa bakan yüzlerindeki üç pencereyle kolayca ayırt edilebilen geleneksel Karay evlerinde, 1441 yılından bu yana 576 yıldır kendi kendilerini yönettikleri “özerk” bir yaşam sürüyorlar.
Karay Türkleri, geleneksel evlerinin yanı sıra geleneksel mutfaklarını da korumayı başarmışlar. Başta en meşhur geleneksel yemeği Kibinai (bir tür börek olan Kıbın) ve geleneksel içkisi Krupnikas (bir tür likör) olmak üzere geleneksel Karay yemeklerinin ve içkilerinin sunulduğu Karay Mutfağı lokantası Kybynlar (Kıbınlar) Trakai’de yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.
Bir geleneksel Karay Mutfağı lokantası olan Kybynlar’ın (Kıbınlar) duvarında asılı bulunan Karay Böreği Kibinai’nin (Kıbın) tarifinde kullanılan un, siut (süt), tuz, et, sohan (soğan), lahan (lahana), saryjav (sarıyağ), bir, üç, uvuç (avuç), tiepsiçiek (tepsicik), kaşuçok (kaşıkçık) gibi sözcükler Karay Türkçesi ile Anadolu Türkçesi arasındaki benzerliği gözler önüne seriyor.
Trakai’de Karay Türkleri’ne ait bir de Karay Ulus Miraslığı Müzesi (Karai Ulus Mieriaşligi Muziejus) bulunuyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz