Scania, ard arda dördüncü yıl “Yeşil Kamyon” ödülünü kazandı. Avrupa Komisyonu’ndan alınan rakamlar, Scania‘nın CO2 yayımlarını azaltmak için ağır taşıt üreticileri arasında açık ara en iyisi olduğunu doğruluyor.
Kamyonlar, kentiçi otobüsleri ve seyahat otobüsleri, AB’de karayolu taşımacılığından kaynaklanan CO2 yayımlarının yaklaşık dörtte birinden ve toplam AB yayımlarının yaklaşık yüzde 6’sından sorumlu. Son yıllarda yakıt tüketimi verimliliğindeki bazı gelişmelere rağmen, bu yayımlar, özellikle artan karayolu taşımacılığı trafiği nedeniyle hala yükseliyor.
İlk yayım ölçütleri
2019’da AB, ağır hizmet taşıtları için AB çapında ilk CO2 yayım ölçütlerini yasalaştırdı ve 2025 ve 2030 için ortalama yayımları azaltmak için hedefler belirledi. Yeni kurallara göre üreticilerin yeni kamyonlardan kaynaklanan CO2 yayımlarını 2019 seviyelerine kıyasla 2025’ten itibaren ortalama yüzde 15 ve 2030’dan itibaren ortalama yüzde 30 azaltmaları gerekiyor.
Yakın zamanda AB Komisyonu, Temmuz 2019 ile Haziran 2020 arasında Birliğe kayıtlı her bir ağır taşıt üreticisi için yeni kamyonlardan kaynaklanan CO2 yayımlarına ilişkin istatistikler yayımladı. Bu değerler CO2 mevzuatındaki sınırlar için esas teşkil ediyor ve yol geçiş ücretleri için esas teşkil edecek.
“Açıkça pazar önderi”
Raporda Scania, AB tarafından belirlenen CO2 sınırının yüzde 4,7 altında, enerji verimliliği ve düşük CO2 yayımları açısından sınıfının en iyisi. Scania, AB sınırının açıkça altında kalan tek ağır kamyon üreticisi, diğerlerinin çoğu ise bunun üzerinde.
Scania’da ürün planlamasında Kıdemli Danışma Henrik Wentzel, konuyla ilgili olarak “AB tarafından yayımlanan CO2 rakamları, yakıt tüketiminde Scania’nın açık bir pazar önderi olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, parçaların ve kamyonların sertifikalı testlerine dayanıyor ve Scania’nın aerodinamik ve aktarma organları ile ilgili benzersiz ve uzun vadeli çalışmasını yansıtıyor.” dedi.
Adil bir karşılaştırma
Henrik Wentzel, şöyle devam etti: “AB’nin yayımladığı sertifikalı CO2 değerlerinin avantajı, herkesin aynı şekilde denemesi ve hesaplaması gerektiği. Bu, üreticiler arasındaki yayımları karşılaştırmanın en adil yolu.“
Scania Sürdürülebilirlik Başkanı Andreas Follér ise Avrupa Komisyonu’ndan elde edilen rakamların ayrıca Scania’nın Bilime Dayalı Hedef’e (Science Based Target) ulaşmada doğru yolda olduğunu gösterdiğini söylüyor. Bu hedef, 2015 ile kıyaslandığında 2025 yılına kadar araçlardan kaynaklanan CO2 yayımlarını yüzde 20 oranında azaltmak.
AB mevzuatına karşı SBT
Scania, onaylı Bilime Dayalı Hedef’e (Science Based Target- SBT) sahip Avrupa’nın tek ağır taşıt üreticisi.
Andreas Follér, şunları söyledi: “Hedefimiz, hem SBT hem de AB mevzuatı için kısa ve orta vadede iklim etkisini azaltmak. Temel fark, AB CO2 mevzuatının yalnızca İstasyondan Tekere (TtW) yayımlarını kapsaması. SBT’miz Kuyudan Tekerleğe (WtW) ölçülüyor. Yalnızca egzoz gazı yayımlarına bakıldığında, bir kamyonun yüzde 100 HVO veya yüzde 100 fosil dizel ile çalışması veya kamyonun biyogaz veya doğal gazla çalışması önemli değil. Ancak Bilime Dayalı Hedefimiz, müşterilerimiz ve gezegen için bu çok önemli.“