Keolis; tam otonomiye hazırlık olarak Urban ICT Arena, Telia, Ericsson, Intel ve T-engineering ortaklığı ile araç içindeki yolcuların sağlığını ve davranışlarını izlemek için yapay zeka kullanarak Stockholm’deki Kista Bilim Merkezi’nde 5G uzaktan kumandalı otonom elektrikli minibüsü deniyor.
Keolis‘in bir gözetim kulesinde uzaktan operatör olduğu deneme, otonom araçlarda toplu taşımanın geleceğin yolcuları tarafından nasıl güvenli ve konforlu bir şekilde deneyimlenebileceğini göstermeyi amaçlıyor.
Bu, 2020’de Stockholm Royal Djurgården’de başarılı bir 5G denemesinin ardından tam otonomiye giden yolda bir başka kilometre taşını temsil ediyor. Benzer denemeler ve hizmetler yakın zamanda İsveç’in Göteborg kentinde, Fransa’da Saint-Quentin-en-Yvelines’de (Paris bölgesi) ve Kanada’da Montreal’de başlatıldı.
28 Ekim 2021’de Keolis ve ortakları Ericsson, Telia, Urban ICT Arena, Intel ve T-engineering, Stockholm’deki Kista Bilim Merkezi’nde 5G bağlantılı, uzaktan izlenen otonom bir elektrikli minibüsü denedi. Minibüs, yolcuların sağlığını ve davranışını algılayan dahili bir yapay zeka (AI) sistemi tarafından desteklendi.
Bu deneme, otonom aracın içinden gerçek zamanlı verilerin merkezi denetim (trafik) kulesine nasıl iletilebileceğini ve karşılığında aracın bir AI sistemi ve son derece yüksek 5G ağ veri hızları desteğiyle kulenin komutlarına nasıl yanıt verdiğini araştırıyor. Kameralar tarafından toplanan veriler, yolcuların sayılmasını ve otobüste geride bırakılan eşyaların takibini içeriyor. Bu kayıp eşyalar, dış mikrofonlar kullanılarak yolculara bildiriliyor. Sistem ayrıca ‘anormal’ yolcu davranışlarını algılıyor ve birisi kendini iyi hissetmiyorsa gözetleme kulesini bilgilendiriyor. Gözetleme kulesindeki operatör daha sonra bir doktor veya ambulans çağırarak hemen harekete geçebiliyor.
Yapay zekanın dahil edilmesi, tam otonomiye hazırlanmak ve sürücüyü otobüsten güvenli bir şekilde çıkarmak için önemli bir adım. Keolis ve İsveçli ortakları, 2022’nin sonunda/2023’ün başlarında araçta bir güvenlik sürücüsü olmadan denemelere başlamayı planlıyor.
5G bağlantısı, Telia tarafından Ericsson ile işbirliği içinde sağlanıyor. Intel, hem araçlardaki BT sistemine hem denetim kulesine hem de mobil ağa işlem gücü sağlıyor.
Otonom sürüş teknolojisiyle donatılan araç, İsveçli teknoloji firması T-engineering tarafından sağlanıyor.
Keolis Uluslararası CEO’su Bernard Tabary, konuyla ilgili olarak “Paylaşılan mobiliteyi daha akıllı ve daha sürdürülebilir hale getirerek günlük yaşamları iyileştirmek, toplu taşımanın geleceği için çok önemli. Tam otonom sürüşe doğru ilerlerken, Stockholm’deki denememiz, güvenli ve konforlu bir yolcu deneyimi yaratmak için AI algılama duyargalarını entegre ederek önemli bir yeni adımı temsil ediyor. İsveç’teki ortaklarımızla birlikte geçtiğimiz yıldaki başarılı denemelerin ardından otonom sürüşteki bu yeni gelişmeden son derece memnunuz.” dedi.
Otonom sürüşte bir öncü
Bu deneme, 2020’de Stockholm’deki Royal Djurgården’de Keolis’in 5G teknolojisini kullanan otonom elektrikli araçların uzaktan kontrolünü ve denetimini göstermek için aynı ortaklarla bir araya geldiği denemeyi takip ediyor.
Ocak ortasından 2021 Mayıs ayının sonuna kadar Keolis, Göteburg’un Lindholmen Endüstri ve Bilim parkında Navya tarafından kurulmuş bir otonom elektrikli servis hizmetini de test etti. 2019’da Keolis, Göteburg’daki Keolis deposunda otonom olarak park edebilen, yıkanabilen ve şarj olabilen 12 metre uzunluğundaki bir elektrikli otobüsü denemek için Volvo ile ortaklık kurdu.
Otonom sürüşte öncü olan Keolis, 2016 yılında Fransa’nın Lyon kentinde dünyanın ilk otonom aracını denedi. O zamandan beri Keolis; Avustralya, Belçika, Danimarka, Kanada, İsveç, ABD ve Birleşik Krallık’ta 210 bin yolcu taşıyan ve 140 bin km’den fazla yol kat eden otonom araçlar işletiyor. Buna paralel olarak Keolis, Fransa’nın Châteauroux kentinde trafiğe kapalı kendi test sahasında tam otonom araçları deniyor.