Dünyanın bunu yapan ilk kamyon üreticisi olarak Volvo, şimdi kamyonlarında fosilsiz çelik kullanıyor. Çelik, İsveçli çelik şirketi SSAB tarafından üretiliyor ve ilk kez ağır hizmet tipi elektrikli Volvo kamyonlarda yer alacak.
SSAB‘nin çeliği, hidrojene dayalı tamamen yeni bir teknoloji kullanılarak üretiliyor. Sonuç, geleneksel olarak üretilen çelikten çok daha düşük bir iklim etkisi. Çeliğin Volvo‘nun ağır elektrikli kamyonlarında küçük ölçekli sunumu 2022’nin üçüncü çeyreğinde başlayacak.
Volvo Trucks Ürün Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jessica Sandström, konuyla ilgili olarak “Sadece çalışırken değil, aynı zamanda yapıldıkları malzemeler söz konusu olduğunda da onları net sıfır yapmak için tüm kamyonlarımızda fosil içermeyen malzemelerin kullanımını artıracağız.” dedi.
Hidrojenle üretilen ilk çelik, kamyonun diğer tüm ana bileşenlerinin monte edildiği omurgası olan iki ana kolda kullanılacak. Fosilsiz çeliğin bulunabilirliği arttıkça, kamyonun diğer bölümlerinde de kullanılmaya başlanacak.
Bir Volvo kamyonunun yüzde 90’ı geri dönüştürülebiliyor
Bugün, yeni bir Volvo kamyondaki malzemelerin yaklaşık yüzde 30’u geri dönüştürülmüş malzemelerden geliyor. Ve ömrünün sonunda kamyon yüzde 90’a kadar geri dönüştürülebiliyor.
Jessica Sandström, şöyle devam etti: “İklim ayak izimizi daha da küçültmek için sürekli çalışıyoruz. Hem operasyonlarımızda hem de kamyonlarımızda daha fazla döngüselliğe doğru ilerliyoruz.“
Volvo Group, 2021’den beri fosilsiz çelik konusunda SSAB ile işbirliği yapıyor. Fosilsiz çelikten yapılmış bir yük taşıyıcı olan ilk araç, Ekim 2021’de görücüye çıktı. Fosil içermeyen çelik, Volvo’nun kamyonlarının üretiminde kullanılan geleneksel ve geri dönüştürülmüş çeliğin önemli bir tamamlayıcısı olacak.
Volvo Trucks, Paris anlaşmasına bağlı ve en geç 2040 yılına kadar değer zincirinde net sıfır sera gazı yayımı elde etmeye kararlı.