TREDER 2. Treyler Zirvesi

1
1607

Treyler Sanayicileri Derneği TREDER’in “Türk Treyler Sektörünün Dünya Yolculuğu” temasıyla düzenlediği 2. Treyler Zirvesi, 9 Kasım tarihinde Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Hotel’de kamu ve özel sektörün üst düzey katılımı ile gerçekleştirildi. Mercedes-Benz’in ana sponsorluğu ve Alcoa, Intermobil, SAF-Holland ve Shell’in katkılarıyla düzenlenen zirvede yapılan açılış konuşmalarının ardından düzenlenen üç ayrı panelde Türk treyler sektörünün gelişimi tüm ayrıntılarıyla görüşüldü.

TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık’ın açılış konuşmasıyla başlayan zirvede Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Ulaştırma Bakanlığı TMKTD Daire Başkanı Kadir Erkan, TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, Makine Mühendisleri Odası’ndan Ümit Çevik ve TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş birer konuşma yaptılar.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, yaptığı konuşmada sektöre her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizerek, treyler sektörünün hem yerli üretim hem de ihracat potansiyeli ile ülke ekonomisi açısından önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı.

TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş ise bir treyler üreticisinin aracını piyasaya sunmadan evvel bütün uygunluk belgelerini TSE’den alabildiğini kaydederek, ADR faaliyetleri kapsamında şu ana kadar yaklaşık 30 bin aracı incelediklerini, araç değerlendirme merkezleri kurmak için ihale açtıklarını, TSE’nin bakanlık tarafından ATP konusunda yetkilendirildiğini ve üreticilerin bundan böyle ATP tip onayları ve yetkilendirilmeleri konusunda yurtdışına gitmek zorunda olmadıklarını ve tip onay belgesi için Otokar’ın altyapısını kullanacaklarını açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı TMKTD Daire Başkanı Kadir Erkan da zirvede yaptığı açıklamada Türkiye’de 30 bin adet tanker bulunduğunu ve bunların yüzde 73’ünün standartları karşılamadığını belirterek, ATP konvansiyonunu da ADR konvansiyonu gibi alınlarının akıyla uygulayacaklarını dile getirdi.

TSE Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanı Nihat Kölük katıldığı panelde 300 treyler üreticisinden 15’inin denetimden geçmesinin treyler üreticilerinin karşı karşıya kaldığı bir tehdidin sonucu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu firmalar zaten üretici vasfında firmalar değil. Dolayısıyla bu denetimler sektörün zafiyetini değil; sektörün karşı karşıya kaldığı bir tehdidi gösteriyor. Süreç, işbirliği içerisinde ilerliyor ve sonuçları ihracat rakamlarıyla görüyoruz. ATP konusunda görevlendirme yapıldı. Otokar ile aramızda bir protokol yaptık. Tip onay belgesi için Otokar’ın altyapısını kullanacağız. Bakanlıkla yetkilendirmemiz, talimatlar, formlar, uzmanların yetiştirilmesi, test merkezi tamamlandı. Otokar test merkezi ziyaretinden sonra bakanlığımız çalışmalara başlayacak. Başta aksamalar olabilir. TSE’nin en önemli rolü, arayüz olabilmek. Bakanlık ve sektörün bize olan güvenini boşa çıkarmayarak görevimizi yapmaya çalışıyoruz.

Panellerin ardından konuşmacılara, panelistlere ve zirveye destek verenlere düzenlenen bir törenle plaket verildi. TREDER Başkanı Kaan Saltık, zirvenin çok başarılı geçtiğini belirterek, 2017 yılında başka bir gündem ile üçüncü zirveyi yapmak istediklerini ifade etti.

TREDER 2. Treyler Zirvesi

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz