TİM İstişare Toplantısı Ankara’da gerçekleşti

0
602
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Birlikler, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve bürokratların katılımıyla Ankara’da istişare toplantısı düzenledi.

TİM ve Birlikler İstişare toplantısında konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “ Yenilikçiliği ve sürdürülebilir kalkınmayı, kendimize bir sorumluluk bilmeli, ülkemizin kalkınması için tüm gücümüz ile sistemimizi buna göre güncelleyebilmeliyiz.” dedi ve sigorta prim teşviki, asgari ücret desteği, dahilde işleme izin belgeleri, finansman konuları, KGF ve Eximbank, gümrüklerde elektronik işlemler, elektrik ve doğal gaz indirimleri ile yeşil pasaport konularında ihracatçıların taleplerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ile bürokratlara aktardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Birlikler, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve bürokratların katılımıyla Ankara’da istişare toplantısı düzenledi. 27 sektörden üç en önceliğe sahip konu, tespit, sorun ve çözüm önerisi başta olmak üzere, 90 başlık ihracatçı birlikleri ve sektör temsilcisi başkanları tarafından, Bakan Ruhsar Pekcan ve Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur’a aktarıldı.

Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, hükümetin desteklerinin ihracatçılara güç verdiğini belirterek, “Özellikle Yeni Ekonomi Programı kapsamında ihracatın öne çıkartılması, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin desteklenmesi, E-ticaret sitelerine üyelik desteği, Eximbank’ın sermayesinin artması ve istihdama yönelik destekler bunlardan sadece birkaçı. Yenilikçiliği ve sürdürülebilir kalkınmayı, kendimize bir sorumluluk bilmeli, ülkemizin kalkınması için tüm gücümüz ile sistemimizi buna göre güncelleyebilmeliyiz. Bu gaye ile 2019’a başlarken, Hükümetimizden ve bizzat Sayın Bakanımızdan da bazı taleplerimiz olacak.” dedi. Gülle, konuşmasına şöyle devam etti: “Son açıklanan istihdam desteklerinde, 500’ün altında çalışan sayısına sahip işletmelere, büyük işletmelerden 2 puan daha fazla sigorta prim teşviki ve asgari ücret desteği verilmektedir. Bu durum büyük ölçekli firmalarımız için bir dezavantaj yaratmaktadır. Daha çok istihdam sağlayan firmalarımıza daha fazla teşvik verilmesi, istihdamımıza olumlu yansıyacaktır. Dahilde işleme izin belgelerinin taahhüt kapamalarında, birçok firmamız sorun yaşıyor. Bu sürelerin uzatılması firmalarımızın üretim ve ihracatlarına katkı sağlayacaktır. Finansman konusu da ihracatçılarımızın öncelikli sorunları arasında yer alıyor. KGF limitlerinin artırılmasının yanı sıra, KGF kefaletli kredilerin teminat mektupsuz yeniden kullandırılması, Eximbank’ın ihracatçılarımıza vereceği en değerli desteklerin arasında olacaktır. Gümrükte elektronik işlemlerde ıslak imza görmeyen bankaların kapama yapmaması, firmalarımıza sıkıntı yaratıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan elektrik ve doğal gaz indirimlerinden tüm sanayici ve ihracatçıların yararlanması taleplerimiz arasında. Yeşil pasaport alt limitinin 500 bin dolara indirilmesi ve süresinin 3 yıla çıkarılması da bu hizmete daha fazla firmamızın, özellikle KOBİ’lerimizin erişimini kolaylaştıracak. Bugüne kadar bizlere sunulan ve bundan sonra ihracatımıza verilecek tüm destekler için Hükümetimiz başta olmak üzere göreve geldiği günden bugüne, bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve bizlerle birlikte olan başkanlarımıza, Ticaret Bakanlığı bürokratlarımıza teşekkür ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz