Son zamanların gözdesi lojistik depolama ve ticaret merkezi kompleksleri

0
312
EVA Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Müdür Erdem Akyol
Lojistik Depolama ve Ticaret Merkezi komplekslerinin son zamanlarda gelişen bir sektör olarak dikkat çektiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Müdür Erdem Akyol, özellikle kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım entegrasyonuna sahip illerin ticaret merkezleri konusunda öne çıkacağını açıkladı.

Benzin fiyatlarındaki artışlar sebebi ile ulaşım/lojistik maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla özellikle kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım entegrasyonuna sahip illerin bu noktada öne çıkacağını vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Müdür Erdem Akyol, “Lojistik Depolama ve Ticaret Merkezi kompleksleri son zamanlarda gelişen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Ticaret merkezilerine, İstanbul’da özellikle sanayi bölgeleri ve yakın çevresinde yer seçimi yapan sektörlerle, endüstriyel tesislere olan talebin ağırlıklı olarak depolama alanları için büyük alanlara ihtiyacı olan işletmeler, bacasız üretim yapan küçük sanayi işletmeleri, toptan ve perakende satış yapan çeşitli işletmeler ile birlikte kalıp ve pres üzerinde faaliyet gösteren firmaların talep gösterdiğini görüyoruz.” dedi.

Söz konusu tesislerde herhangi bir sektör üzerinde yoğunlaşılmadığını da sözlerine ekleyen Akyol, “Tesisler, içerisinde depolama alanları, küçük sanayi dükkanları, büyük hacimlere sahip işyerleri, restoran alanları, ticari dükkanlar ve ofis alanları ile birlikte endüstriyel bir yapı olarak inşa ediliyor. Bu tesisler özellikle TIR ve ağır vasıta araçlarının her bağımsız bölüme sahip depolama, dükkan ve küçük sanayi alanlarına kadar ulaşım sağlaması, geniş ve ferah kullanım alanına sahip olması, gerek ağır vasıta gerekse otomobiller için park yeri alanı sıkıntısı olmaması nedeniyle firmalar tarafından önemli tercih sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.  Öte yandan son yıllarda artan lojistik maliyetleri sebebi ile kent merkezinde yer alan bu tarz ticari projeler gerek üretici gerekse lojistik depo ihtiyacı olan firmalar için cazip hale geldi.  Ancak merkezde olmanın getirdiği yüksek kira maliyetine rağmen özellikle deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen bu tarz ticari yapılar için talepler de artıyor. Özellikle eğimli araziler üzerine kurulan bu tarz yapılar eğimden dolayı açığa çıkan ve emsal harici olarak kullanılabilen bodrum katların depolama, imalat amaçlı küçük araç, kamyon ve TIR girişlerine uygun olarak tasarlanması ile oluşmakta.” şeklinde konuştu.

Anadolu illerindeki ticaret merkezlerini de değerlendiren Akyol,Özellikle büyükşehirlerde bu trendin yakın gelecekte oluşması için arz/talep dengesinin oluşması gerekmekte. Özellikle İstanbul ve çevresinde yüksek arsa maliyetleri sebebi ile üretimlerini Anadolu illerindeki OSB, Özel Endüstri Bölgeleri ve sanayi alanlarına taşıyan fabrikalara yakın konumlu olmak isteyen firmalar için gerek üretim gerekse depolama ihtiyaçlarına yönelik ticari merkezlerin artacağını düşünüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz