19-23 Kasım 2019 tarihleri arasında Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleştirilen uluslararası karayolu ve kentiçi taşımacılık çözümleri fuarı SOLUTRANS, yeni bir ziyaretçi rekoru kırdı. Beş gün boyunca fuarı, 2017 yılındaki fuara göre yüzde 11 artışla 50 binin üzerinde ziyaretçi gezdi.
2017 yılına göre yüzde 47 artışla, fuara katılan 900 firmanın yüzde 31’ini yeni katılımcılar ve yüzde 27’sini 23 ülkeden gelen yabancı katılımcılar oluşturdu.
Fuar sırasında “2020 Yılının Uluslararası Kamyonu“, “2020 Yılı Kamyon Yenilikçilik”, “2020 Yılının Uluslararası Vanı” ve “2020 Yılının Uluslararası Pick-Up“ı ödülleri de verildi. Onuncu kez düzenlenen “SOLUTRANS Yenilikçilik Ödülleri“nde üstyapı üreticisi kategorisinde Altın Ödül Lamberet’ye, Gümüş Ödül Lecapitaine’e, Bronz Ödül Frappa’ya ve Joseph Libner Çevre Özel Ödülü Chereau’ya verildi. Donanım üreticileri kategorisinde ise Altın Ödül Kerstner’e, Gümüş Ödül Dhollandia’ya, Bronz Ödül G-Keep’e ve Joseph Libner Çevre Özel Ödülü Jonesco’ya verildi.
Fransa Üstyapı Federasyonu (FFC) ve onun başkanı Patrick Cholton’un girişimiyle oluşturulan “2019 Yılının Sanayi Kişisi – Ağır Hizmet ve Kentiçi Taşıt Sanayi” ödülü, İsveç’in Fransa Büyükelçisi Veronika Wand-Danielsson’a Lyon Belediye Başkanı Gérard Collomb, eski devlet bakanı Christian Peugeot ve FFC ve Solutrans Başkanı Patrick Cholton tarafından verildi.
Renault Trucks, 19-23 Kasım tarihlerinde Lyon-Eurexpo’da gerçekleştirilen uluslararası karayolu ve kentiçi taşımacılık çözümleri fuarı Solutrans’ta taşımacılık çözümlerini sergiledi. Üretici, yakıt tüketimini azaltarak ve araçların yolda kalma süresini uzatarak verimliliği artıran yeni hizmetlerini tanıttı.
Üretici, fuarda müşterilerin raporladığı gibi yakıt tüketimini ortalama yüzde 5 oranında azaltan en son nesil Euro 6 Step D motor ile donatılan 2020 Renault Trucks T High 480 bg’yi, yeni bir kabin içine ve kumanda tablosuna sahip 2020 Renault Trucks D Wide’ın 19 tonluk doğal gazlı 4×2 CNG 320 bg çekici sürümünü, üstyapısız Renault Trucks D Wide Z.E. 26 ton 6×2 elektrikli kamyonu, elektrikli Renault Trucks Master Z.E.’yi, Renault Trucks Master Red Edition vanı ve sınırlı sayıda üretilen sürümü Renault Trucks T High Edition 1894’ü sergiledi.
Solutrans 2019’a yenilenen ürünleri ve sayıları giderek artan bağlantılı hizmetleri ile katılan IVECO, fuarda doğal gazlı IVECO S-WAY NP AS 440 S 46 T/P LNG 4×2 çekiciyi, IVECO S-WAY AS 440 S 57 T/FP 4×2 çekiciyi, IVECO S-WAY özel MAGIRUS serisini, sürücünün kişisel koçu olarak tasarlanan ve geniş bir spor aletleri yelpazesine sahip olan IVECO FIT CAB’i, doğal gazlı IVECO S-WAY NP AS 440 S 46 T/P LNG 4×2 çekiciyi, HI-Traction sistemine sahip IVECO X-WAY AS 440 X 51 T/P ON+ 4×2 çekiciyi, doğal gazlı IVECO X-WAY NP AS 440 X 46 T/P CNG ON+ 4×2 çekiciyi, IVECO X-WAY AD 360 X 40 BZ HR OFF 8x4x4 mikser şasi inşaat kamyonunu, 3.5 tonluk IVECO DAILY 35S16H A8 V12 vanı, HI-MATIC otomatik şanzımana sahip doğal gazlı 7 tonluk IVECO DAILY 70C14G A8 şasiyi ve HI-MATIC otomatik şanzımana sahip 3.5 tonluk IVECO DAILY 35C18H A8 şasiyi sergiledi.
MAN Truck & Bus, beş gün süren fuar boyunca özel TGX çekici serilerinin yanı sıra 15 ton toplam yüklü ağırlığa, 6.3 ton faydalı yük sığasına, 110 kWh’lik sığaya sahip lityum-iyon akülere, 290 kW azami güç ve 2100 Nm azami tork üreten elektrik motoruna ve 100 km’ye kadar menzile sahip MAN CitE 4×2 LL elektrikli kentiçi dağıtım kamyonu prototipini; 26 ton toplam yüklü ağırlığa, 10720 kg boş ağırlığa, 185 kWh’lik sığaya sahip 12 adet lityum-iyon aküye, 264 kW sürekli güç ve 3100 Nm azami tork üreten elektrik motoruna ve 180 km’ye kadar menzile sahip tamamen elektrikli MAN eTGM 26.360 E 6×2-4 LL şasi kamyonu ve 3.5 ton toplam yüklü ağırlığa, 10.7 metreküplük yükleme hacmine, bir tona kadar yükleme sığasına, 40 kWh’lik sığaya sahip lityum-iyon akülere, 236 beygir güç ve 290 Nm azami tork üreten elektrik motoruna ve 90 km/s azami hıza sahip tamamen elektrikli MAN eTGE 3.140 vanı sergiledi.
Volvo Trucks, Solutrans Fuarı’nda ve Fransa’da de ilk kez olmak üzere bağlantılı ve elektrikli sürücü kabinsiz otonom çekicisi Vera’yı sergiledi. Volvo’nun I-Save yakıt tasarrufu paketiyle donatılan ve uzun yol operasyonlarındaki yakıt masraflarını yüzde 7’ye kadar azaltan Volvo FH I-Save de fuarda yerini aldı. Bu iki taşıt, üreticinin yenilikçilik ve karbondioksit yayımlarını azaltma konularındaki uzmanlığını temsil etti. Yollardaki yük taşımacılığının karbon ayak izini daha da azaltmak isteyen Volvo Trucks, dizele seçenek LNG’li (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) ve elektrikli çözümlerine de yer verdi. İsveçli üretici, fuarda Truck Monitoring ve Volvo Connect ile müşterilerinin verimliliğini artırmayı amaçlayan bağlantılı hizmet tekliflerini de tanıttı.
Volvo Trucks’ın parçacık filtresi ve NOx katalitik indirgeme sistemi ile donattığı LNG’li kamyonlar dizele kıyasla karbondioksit yayımlarını yüzde 20, biyogaz kullanımında ise yüzde 100’e kadar azaltırken güç, tork, yükleme sığası, ticari hız, güvenilirlik, sürüş konforu gibi konulurda performansı koruyor ve 1000 km’ye kadar bir menzilde yakıt masraflarını azaltıyor. LNG’li motorlar FH ve FM serilerinde alınabiliyor.
Volvo Trucks, Solutrans’ta bu yılın sonunda satışa sunacağı Volvo FE Electric’i de sergiledi. Volvo FL Electric’i tamamlayan Volvo FE Electric, 26 tona kadar toplam yüklü ağırlık ile atık toplama, dağıtım ve kamu görevleri gibi kentiçi ağır taşımacılık etkinlikleri için tasarlandı. Volvo FE Electric, 400 kW azami güç sağlayan iki elektrik motorundan güç alıyor. Enerji 200 kWh’lik lityum-iyon akülerde depolanıyor ve 200 km’ye kadar menzil sunuyor.
DAF Trucks, fuardaki 450 metrekarelik standında geniş bir uygulama alanı için en arka dingili yönlendirilebilir ve kaldırılabilir 8×4 CF FAW şasi kamyonunun ve ağır taşımacılık için 4×2 XF Super Space Cab çekicisinin yanı sıra tamamen elektrikli 4×2 CF Electric çekicisini sergiledi. Toplam yüklü katar ağırlığı 37 tona kadar olan dağıtım uygulamaları için geliştirilen aracın akıllı VDL E-Power Technology aktarma organlarının kalbinde toplam 170 kWh’lik lityum-iyon akülerden güç alan 210 kW’lik bir elektrik motoru yatıyor. 100 km’ye kadar menzile sahip CF Electric’in aküleri bir buçuk saatte tamamen doldurulabiliyor.
Mercedes-Benz Kamyonları, SOLUTRANS Fuarı’nda “2020 Yılının Uluslararası Kamyonu” seçilen Yeni Actros’un 4×2 çekici modelini, Yeni Arocs’un 4×2 çekici modelini, sıkıştırılmış doğal gazla (CNG) çalışan Actros şasi kamyonu, beton mikseri üstyapısına sahip Econic kamyonu, tamamen elektrikli E-Fuso elektrikli hafif kamyonu ve tamamen elektrikli eActros kamyonu sergiledi.
Scania, SOLUTRANS Fuarı’nda dizele seçenek çözümlerini sergiledi. Fuarda biyodizel ile çalışan V8 motora sahip sınırlı sayıda üretilen “Efsane V8” serisi S 580 A4x2NB çekici, sıkıştırılmış doğal gazla (CNG) çalışan L 340 B6x2*4NB kamyon, biyoetanol ile çalışan R 410 A4x2NA çekici, sıkıştırılmış doğal gazla çalışan (CNG) G 410 B8x4*4NB kamyon, sıkıştırılmış doğal gazla çalışan (CNG) G 410 XT B6x4HA inşaat kamyonu ve doğal gazla ve biyoetanol ile çalışan 410 beygirlik Scania motorlar tanıtıldı.
Isuzu Trucks, SOLUTRANS Fuarı’nda 3.5 tonluk M21 şasi kabini, 9.5 tonluk çöp kamyonu üstyapılı Q95’i ve açık kasalı D-Max Satellite pick-up’ı sergiledi.
Tırsan, müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği Kässbohrer marka iki aracının dünya tanıtımını tüm sektörün katılımıyla gerçekleştirdi. Tırsan, gıda taşımacılığında mükemmellik sunan yeni tankeri Kässbohrer K.STL P ve pazardaki 40 ft’lik silo konteynerler arasında en büyük tank hacmini sunan yeni silo konteyner serisi K.CON S 40 aracı ile ziyaretçilerden tam not aldı.
Uluslararası Yılın Kamyonu Jürisi üyeleri için SOLUTRANS 2019 Fuarı’nda seçenek tahrikli kamyonlara odaklanan özel bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinlik kapsamında dünyada yakıt hücreli elektrikli kamyonun seri üretimini yapan ilk üretici olan Hyundai, hidrojen yakıt hücreli elektrikli taşıt teknolojisi ve Hidrojenle Taşımacılık Projesi hakkında bilgi verdi. Volvo Trucks, bağlantılı ve elektrikli sürücü kabinsiz otonom çekicisi Vera ve FH I-Save’i içeren son yenilikçiliklerinin yanı sıra dizele seçenek doğal gazlı ve elektrikli çözümlerini tanıttı. Sürdürülebilir iş stratejisi hakkında bilgi veren Mercedes-Benz, 2039 yılı itibariyle Avrupa’daki tüm yeni taşıtlarının karbondioksitsiz olacağını, akü elektrikli taşıtlarının seri üretimine 2022’de, hidrojenle çalışan taşıtların seri üretimine ise 2029 yılında başlayacağını açıkladı. Geleceğin motor teknolojisinin yüz yüze olduğu zorlukları ve çoklu tahrikli yaklaşımını anlatan FPT Industrial, doğal gazlı motorları hakkında bilgi verdi ve elektrik tahrikli orta ve uzun vadeli vizyonunu açıkladı. DAF, tamamen elektrikli CF Electric’in de içinde bulunduğu seçenek tahrik teknolojileri hakkında bilgi sundu. Meritor, elektrikli kamyon ve otobüsler için elektrik motoru, fren sistemi, tahrik dingili, çok hızlı otomatik şanzıman ve bağımsız süspansiyon sistemleri ile ilgili bilgi verdi. Jüri üyeleri bu etkinliğin bir parçası olarak tamemen elektrikli DAF CF Electric çekiciyi kullanma olanağı da buldular.