Devir Saati Yayın Yönetmeni ve Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY) Jüri Üyesi Ahmet Oğuz, İsveç Södertälje’de düzenlenen kent serisi sürüş etkinliğinde Scania’nın yeni kent yelpazesinden dört farklı kamyon ve çekiciyi özel test pistinde ve İsveç karayollarında kullanma olanağı buldu.
Ahmet Oğuz, yeni kent serisinin 20’lik konteyner taşıyan L 340 B6x2*4 CNG’li kamyonunu, 8.6 metre uzunluğa ve 19.5 ton teknik toplam yüklü ağırlığa sahip P 220 A4x2LB kapalı kasa kentiçi dağıtım kamyonunu, 10 metre uzunluğa ve 19.5 ton teknik toplam yüklü ağırlığa sahip L 280 A4x2NB kapalı kasa kentiçi dağıtım kamyonunu, 50 ton teknik toplam yüklü katar ağırlığa sahip G 410 A4x2NA genel kargo taşımacılığına yönelik LNG’li çekici ve yarı treyler bütününü ve 19 ton teknik toplam yüklü ağırlığa sahip G 410 A4x2NA CNG’li çekiciyi kentiçi dağtıma yönelik yarı treyler ile kullandı.
Scania, R ve S ile yeni kamyon neslini ilk uzun yol modellerinde tanıtmıştı. Daha sonra XT adını verdiği inşaat serisiyle ikinci adımı atmıştı. Üçüncü sırada ise doğal olarak kentiçi ve kısa ve orta mesafeli dağıtım kamyonları gelecekti. Nitekim öyle de oldu ve Scania mayıs ayında L, P ve G serilerinden oluşan yeni nesil kent kamyonlarını tanıttı. Scania, bu tanıtım sırasında yeni Ekip Kabin’inin yanı sıra yakıt tüketimini düşürürken yükleme sığasını artıran yeni 7 litrelik dizel motorunu ve yeni 9 ve 13 litrelik doğal gaz motorlarını da pazara sunduğunu açıkladı. Sonuç itibariyle Scania, 2016 yılı eylül ayıyla 2018 yılı mayıs ayı arasındaki yaklaşık iki yılllık zaman zarfında tüm kamyon ürün yelpazesini yenilemiş oldu.
Ahmet Oğuz, Scania’nın “Urban Challenges” ya da dilimizde “kentsel meydan okumalar” olarak adlandırılabilecek etkinliğinde üç önemli yenilik hakkında bilgi edindi ve bu yenilikleri deneyimleme olanağı elde etti. Bu yeniliklerden ilki L olarak adlandırılan yeni “çok alçak kabin” idi. İkincisi yakıt tüketimini düşürürken yükleme sığasını artıran yeni 7 litrelik dizel motor, üçüncüsü ise yeni 9 ve 13 litrelik doğal gaz motorları idi.
Scania, bu etkinlikte tanıttığı üç kabin tipi olan L, P ve G kabinlerden oluşan kentiçi hizmet ve kısa/orta mesafeli dağıtım kamyonları sınıfında kamyon üreticileri içinde en güncel ve en çağcıl kabine sahip olma savında bulundu. Dolayısıyla “kentsel meydan okumalar” etkinliğinde bir “meydan okuma”da bulunmuş oldu.
20 desimetre daha uzun olan L serisi kabinler alçak, normal ve yüksek olmak üzere üç farklı tavan yüksekliği ile alınabiliyor. Eğer araç park freni ile otomatik olarak etkinleştirilen diz çökme özelliği ile sipariş edilirse lastik seçimine bağlı olarak taban yüksekliği yaklaşık 80 santimetre olan kabine tek bir basamakla girilebiliyor. Alçak olmasının dışında biniş basamağının genişliği de 79 santimetre. Diz çökme işlevi olmadan 93 santimetre yüksekliğindeki tabana ulaşmak için iki biniş basamağı gerekiyor.
Kabin her iki yanda da aynı basamak yüksekliğini sunuyor. Motor tünelinin önündeki bağlantı sayesinde kabin içinde geçiş yapmak oldukça kolay. Scania L serisinin bir diğer avantajı da, sürüş modunda, normal özelliklerle, önde 24 santimetrelik yerden yükseklik mesafesi sunması. Üstyapıcılar, ön dingilin merkezinin sadece 42 santimetre gerisindeki hayali bir çizgiden başlayarak üstyapı yerleştirebiliyorlar.
Scania, 9 ve 13 litrelik doğal gaz motorları ile yeni kamyon nesli için seçenek yakıt ve aktarma organları seçeneği sunuyor. 13 litrelik doğal gaz motoru, Scania’nın denenmiş ve kendini kanıtlamış 13 litrelik dizel motorunu temel alıyor. Ancak motor, Otto ilkesine bağlı olarak çalışması için bujiler ve tam yanma ile tamaman yeniden tasarlandı. Scania’nın gözden geçirilmiş 9 litrelik doğal gaz motoru da artık yeni kamyon neslinde kullanılabiliyor.
Scania’nın 410 beygirlik gücü ve 2000 Nm’lik azami torku ile pazarda büyük ilgi çeken 13 litrelik doğal gaz motoru, dizel motorlara eşdeğer performansı ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanımında bin 600 km’ye kadar menziliyle ağır uzun yol taşımacılığı ve inşaat sahalarına yapılan taşımalar için çevreci bir seçenek sunuyor.
LNG ile 40 tonluk bir çekici-yarı treyler bütünü düz yolda bin 100 km’ye kadar gaz dolumu yapmadan gidebiliyor. Çift LNG tankına sahip bir kamyonda ise menzil bin 600 km’ye kadar çıkabiliyor. CNG ise genelde 400-500 km’lik bir menzil sağlıyor. Bu menzil de bölgesel taşımacılık yapan ve her gün merkeze dönerek yakıt ikmali yapan taşımacılık şirketleri için hayli yeterli.