Renault Trucks, ekiplerini özellikle Afrika’da eğiterek önümüzdeki beş yıl boyunca Birleşmiş Milletler‘e uzmanlık transferini sürdürmeye hazırlanıyor. Amaç, Dünya Gıda Programı‘nın kamyon filosunu çalıştırmasını ve bakımını yapmasını kolaylaştırmak ve hayati gıda ve diğer yardımlarla dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına yardımcı olmak.
Dünya Gıda Programı (WFP) 900’den fazla kamyon işletiyor ve her yıl operasyonlarını yürütmek için dünya çapında 5 bin araca güveniyor. Dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu, gıda ve diğer yardımları kullanarak barış, istikrar ve refahın yolunu açmak için genellikle kriz bölgelerine yardım gönderen ilk kuruluş. WFP, savunmasız topluluklara ulaşmak için Afrika’daki ülkelerde kullanılan kamyonların koşullarını ve kullanılabilirliğini iyileştirmek için Renault Trucks‘ın uzmanlığından yararlanıyor.
Zorlu arazideki bilgisine, çalışanlarının profesyonelliğine ve yüksek kaliteli donanımlarına güvenen Renault Trucks, 2012 yılında ilk ortaklığa kendini adayarak çalışanları arasında en deneyimli olanlara WFP ekiplerini sahada eğitme fırsatı sunmuştu.
İnsani yardımı destekleyen teknik uzmanlık
İki kuruluş arasındaki ortaklık, Renault Trucks tarafından kurulan ve mobil eğitim birimleri olarak hizmet verecek şekilde donatılmış iki kamyondan oluşan gezici sistemin yenilenmesiyle 2026 yılına kadar uzatıldı. Renault Trucks, yalnızca WFP’nin kamyonlarının kullanılabilirliğini ve optimum performansını sağlamaya yardımcı olmak için değil, aynı zamanda yerel düzeyde teknik becerilerin geliştirilmesini desteklemek ve Batı Afrika’da yol güvenliğini artırmak için uzmanlığını aktarıyor.
Teknisyenler ve atölye yöneticileri için kamyon mekaniği, kamyon filosu yöneticileri için filo yönetimi ve sürücüler için eko-sürüş üzerine modüller içeren bir eğitim kataloğu oluşturuldu. Dünya Gıda Programı personeline ek olarak, hükümet yetkilileri, STK’lar, diğer BM kuruluşları ve özel nakliyeciler de kamyon bakım eğitimi alacak.
Renault Trucks, yenilenen ortaklık kapsamında, yüz yüze oturumlar için iki sınıf ve çevrimiçi eğitimler için BT ekipmanlarına erişim ile Gana, Accra’da kalıcı bir teknik eğitim merkezinin kurulmasını da destekleyecek.
30 Renault Trucks çalışanı, Dünya Gıda Programı’na destek ve uzmanlık sağladı
Paul, Sylvain, Benoît ve Ahmed, fark yaratmaya yardımcı olmak, farklı bir gerçekliği deneyimlemek ve uzmanlıklarını WFP bünyesinde kamyonlarla her gün çalışanlara sunmak için günlük rutinlerini bir süreliğine geride bırakmaya karar veren Renault Trucks çalışanları arasında yer alıyor.
Bir araç test projesi müdürü olan Sylvain Thiercelin, şunları söyledi: “İki kişilik bir ekibin parçası olarak, mekanikerleri ve atölye yöneticilerini araçlarımızın nasıl çalıştığı konusunda eğitmek ve kamyonların mümkün olduğunca verimli bir şekilde bakımını yapmalarına yardımcı olmak için Etiyopya’ya gittim. Bu deneyimden çıkardığım şey, değiş tokuşun, paylaşımın ve insan macerasının kalitesi. Oraya bir dereceye kadar alçakgönüllülükle gittik, onlara ne öğretebileceğimizi merak ettik ve sonunda orada olmanın bize çok faydası oldu. Pek çok soruyu yanıtlamayı başardık ve yaşam tarzları hakkında daha fazlasını olmasa da bir o kadar çok şey öğrendik. Inanılmaz bir deneyim oldu.“
Renault Trucks’tan bir sonraki eğitim ikilisi Temmuz ayında Gana’ya gidecek.
Kazan-kazan bir ortaklık
Renault Trucks‘ın Dünya Gıda Programı’na bağlılığı, birkaç yıldır WFP ve en çok da ihtiyaç duyanlar için sonuçlar veriyor. Kuruluşun filo ekiplerinde daha düşük gider, çalışanlar arasında daha fazla katılım ve bakım maliyetlerinde ve araç kayıplarında net bir azalma var. Yerel olarak, sahada ekipler artık belirli bir arazi için doğru aracı seçmek için daha donanımlı. Bu, en savunmasız kişilere daha etkili ve zamanında destek anlamına geliyor.
Dünya Gıda Programı Küresel Filo Birimi Başkanı Jean-Francois Milhaud, şöyle konuştu: “Batı Afrika’da bir Teknik Eğitim Merkezi kurmak için önümüzdeki 5 yıl boyunca Renault Trucks’ı ortaklarımız arasında saymak, bu uzmanlığı aktarmak ve sadece WFP çalışanlarını değil, aynı zamanda taşımacılık sektöründeki diğer aktörleri de bölgede taşımacılık yönetimini olumlu yönde etkilemek amacıyla eğitmek için kilit önem taşıyor.“
Araç başına kilometre başına bakım maliyetindeki iyileştirmeler, 1,5 milyon ABD doları tasarruf sağladı.