Otokar, ilk kez 2013 yılında pazara sunduğu hafif kamyonu Atlas’ı müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak tamamen yeniledi. Pazarda bulunduğu 7 yıl süresince frigorifik araçtan çöp kamyonuna, hidrolik platformdan itfaiye aracına, damperli kamyondan nakliye aracına kadar farklı alanlarda kullanılan 8.5 tonluk Atlas, özellikle konfor ve güvenliği artıran özellikleri ile dikkat çekiyor.
Yeni Otokar Atlas’ın 13 Şubat tarihindeki tanıtım toplantısına Otokar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, Satış Direktörü Murat Tokatlı, Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Satış Müdürü Murat Torun ve diğer Otokar yöneticileri katıldı.
Otokar, hafif kamyon satışlarını yüzde 16 artırdı
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, toplantıda yaptığı konuşmada 2019 yılında Türkiye 7.5-8.5 tonluk hafif kamyon pazarında yaşanan yüzde 28.5’lik daralmayı kendi lehlerine çevirerek pazar paylarını yüzde 16 oranında artırdıklarını ve 2019 yılında pazar paylarının ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktığını söyledi. 2019 yılını yüzde 22 pazar payıyla kapadıklarını dile getiren Basri Akgül, “Biz kamyon işine başladığımızda pazar payı hedefimiz yüzde 10 idi. Ancak çok kısa bir süre içerisinde yüzde 10’u yakaladık. Hemen peşinden yüzde 15’in üzerine çıktık. 2019 yılında yüzde 20’nin üzerine çıkmamız ise artık bu pazarda bizim de ciddi bir oyuncu olduğumuzun ispatı oldu. Rakiplerimiz bize göre pozisyon almaya başladılar. Özellikle 2019 yılında kamyonumuzda yaptığımız birtakım geliştirmeler neticesinde pazarda oldukça kabul gördük. Atlas, şu anda aranılır duruma geldi. İkinci, üçüncü, dördüncü sefer aracımızı almak isteyen müşterilerimiz oluştu. Hafif kamyonda da liderlik yolunda ilerliyoruz. 2020 yılında kamyonumuzun kabini tamamen değişti. Bugüne kadar araçta sağlamlığa ve dayanıklılığa çok fazla önem veriyorduk, artık konfora da önem veriyoruz. Yeni kabinle otomobildeki konfor seviyesine geldik ve rakiplerimizden bazı konularda ayrışmaya başladık. Yeni Atlas, çok şık ve çok modern bir araç oldu. Yeni Atlas ile bu yıl satış adetlerimizi daha da yukarı çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
“Atlas, konforu ve güvenlik özellikleriyle fark yaratacak”
Otokar Atlas’ın 8.5 ton azami yüklü ağırlığı, uygun yatırım maliyeti, ekonomik yakıt tüketimi, düşük yedek parça ve bakım giderleri ile hafif kamyon sınıfını hareketlendirdiğini kaydeden H. Basri Akgül, şunları söyledi: “Ticari araçlardaki 50 yılı aşkın deneyimimizi 7 yıl önce Atlas ile hafif kamyon sınıfına taşıdık. İki farklı uzunluktaki şasisi ile farklı iş kollarındaki işletmelerin ve kamu kuruluşlarının büyük beğenisini kazanan Otokar Atlas’ı müşteri ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda tasarımından özelliklerine kadar tamamen yeniledik. Güçlü, uzun ömürlü ve ekonomik motorunun yanı sıra tam havalı fren sistemi, sağlam şasisi, yüksek istiap haddi ile ön plana çıkan Atlas, yenilenen sürümünde üstün konforu ve yükseltilen güvenlik standartlarıyla ticaretin güçlü kahramanı olmaya devam edecek.”
Yeni Otokar Atlas
Güçlü, uzun ömürlü ve tutumlu motoru, tam havalı fren sistemi, sağlam şasisi, yüksek istiap haddi, artırılan konfor seviyesi ve artırılan güvenlik ölçütleriyle sınıfında daha iddialı hale gelen yeni Otokar Atlas, kısa ve uzun şasi olmak üzere iki farklı sürümle pazara sunuluyor. Otokar Atlas, esnek yapısıyla çöp kamyonundan nakliye aracına, hidrolik platformdan itfaiye aracına, damperli kamyondan vidanjöre kadar birçok farklı üstyapı seçeneğiyle kullanılabiliyor.
Daha modern, daha şık ve daha konforlu kabin
8.5 tonluk Atlas’ın yeni kabini daha modern çizgiler, daha keskin hatlar, yeni ön panjur tasarımı ve yeni farlarıyla daha modern ve şık bir görünüme sahip. Kademeli ve 90 derece açıyla açılabilen yan kapılar, yeni basamak aydınlatması, yeni ısıtmalı ve elektrik kumandalı dış aynalar, yeni üç kademeli far yükseklik ayarı ve sinyal ile devreye giren yardımcı aydınlatma Atlas’ı rekabette öne çıkaran ayrıntılar olarak göze çarpıyor.
Teknolojinin ön planda olduğu yeni Otokar Atlas’ın kumanda paneli şık ve modern tasarımı ve uyumlu renkleriyle dikkat çekerken, erişimi kolay ergonomik kontrol düğmeleri ve kliması ile kullanıcısının konforunu artırıyor. Kabin içi yüksekliği artırılmış yeni Otokar Atlas, geniş iç hacmi ve büyük camları ile ferah bir ortam yaratıyor. Yüksekliği ayarlanabilen kafalıklara sahip şık ve ergonomik koltuklar, sürüş tercihine göre ayarlanabilir sürücü koltuğu, uzun süreli kullanımlarda dahi ergonomi ve konforu bir arada sunuyor. Daha geniş torpido gözü, kabin içi üst raflık ve orta koltuğun sırtlığı yatırıldığında ortaya çıkan eşya gözü ve bardak tutucular sürücünün kabin içindeki yaşamını kolaylaştırıyor. Direksiyondan kumandalı araç bilgisayarı ile kullanıcısının işini kolaylaştıran Atlas, 3,2 inç büyüklüğündeki dijital göstergesi aracılığıyla araç ile ilgili ayar, seyir ve uyarı bilgilerini kullanıcısına anlık olarak verebiliyor. Normal ve spor olmak üzere iki farklı görünüm seçeneğine sahip dijital gösterge paneli, kullanıcı tercihine göre değiştirilebiliyor. Yeni Atlas’a eklenen bluetooth özelliği sayesinde kullanıcılar elini direksiyondan ayırmadan görüşmeleri güvenle yapabiliyor.
Yakıt ekonomisi
Yeni Otokar Atlas, 2600 devir/dk’de 150 beygir güç ve 1200 ile 1900 devir/dk arasında 493 Nm azami tork üreten Cummins motoru ve altı ileri oranlı ZF şanzımanı ile yüksek performans sunarken yakıt tasarrufu sağlıyor. Yeni EP (ekonomi-performans) tuşu ile farklı yol ve yük koşullarına göre performansı ya da ekonomiyi öne çıkaran iki farklı sürüş modu seçilebiliyor.
Artırılmış güvenlik
Yeni Atlas’ın geniş ön iz genişliği daha iyi yol tutuş ve daha güvenli sürüş sağlıyor. Disk ön frenler, frenleme verimini ve dengesini artırıyor. EBS (Elektronik Fren Sistemi), LDWS (Şerit Takip Sistemi), AEBS (Acil Durum Çarpışma Önleyici Fren Sistemi), ESC (Elektronik Denge Kontrolü), ACC (Uyarlanabilir Hız Sabitleme) ve egzoz freni Yeni Atlas’ı sınıfının en güvenli aracı haline getiriyor. Karanlıkta otomatik yanan far sistemi, gündüz sürüş farları, park duyargası ve hırsızlığa karşı motor ve elektrik sistemini kilitleyen immobilizer da yeni Atlas’ın güvenlik özellikleri arasında yer alıyor.
ACC (Uyarlanabilir Hız Sabitleme), seyir halinde öndeki araç ile takip mesafesini duyargalar yardımı ile otomatik olarak ayarlıyor ve gerektiğinde hızı ve mesafeyi ayarlayabiliyor. Öndeki araç ile mesafe orta konsolda bulunan +/- düğmesinden artırılıyor ya da azaltılıyor.
ESC (Elektronik Denge Kontrolü), ani bir engel ile karşılaşıldığında aracı dengeleyerek virajlarda ve acil durum manevralarında kontrol kaybını önlemeye yardımcı oluyor.
LDWS (Şerit Takip Sistemi), aracın şeridini istemsiz olarak terk ettiği durumlarda devreye giriyor ve sürücüyü ikaz ediyor.
AEBS (Acil Durum Çarpışma Önleyici Fren Sistemi), kritik durumları önceden fark ederek sürücüyü uyarıyor ve kaçınılamayacak çarpışmalarda aracın hızını düşürerek çarpışmanın şiddetini azaltıyor. Sistem saatte 70 km hızla giden aracı tam güçle frenlemeyle otomatik olarak durdurabiliyor. Eğer araç, saatte 70 km’nin üzerinde bir hızla örneğin saatte 90 km hızla gidiyorsa sistem aracın hızını tam güçle frenlemeyle otomatik olarak 20 km’ye düşürüyor.