Daimler Truck AG (“Daimler Truck”) Portekiz’in Tramagal kentindeki üretim tesisinin 60. yıl dönümünü kutluyor. Mitsubishi Fuso Truck Europe S.A.‘nın tesisi (“MFTE”) bölgedeki en büyük işverenlerden biri ve Portekiz’in üçüncü büyük otomobil üreticisi. Tesis, 2023 yılında yaklaşık 11 bin 800 kamyon üretip müşterilere teslim ederek tesis için tüm zamanların üretim rekorunu kırdı. MFTE, Avrupa pazarlarına yönelik hafif ticari kamyon Canter ve eCanter için FUSO‘nun üretim merkezi olarak hizmet veriyor.
MFTE CEO’su Arne Barden, konuyla ilgili olarak “Çalışanlarımızın tutkusu ve yüksek düzeydeki nitelikleri inanılmaz. Tamamen elektrikli eCanter ile dönüşümün öncüsü oluyoruz; aynı zamanda geçmiş bilgimiz ve mirasımız bizi geleceğe yönlendirecek.” dedi.
Üretimin başlamasından bu yana geçen 60 yıl içinde Tramagal’da 260 binden fazla araç üretildi; buna fabrikanın 1980 yılında üretmeye başladığı FUSO’nun hafif hizmet Canter‘i de dahil. Bugün MFTE’de montajı yapılan araçlar 33 Avrupa pazarına ve Fas’a gönderiliyor.
Tramagal’daki tesis, Portekizli aile şirketi Duarte Ferreira ve eski Fransız kamyon üreticisi Berliet’nin ortak girişimi olarak 1964 yılında kuruldu. Operasyonlar, 1980 yılında Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation (“MFTBC”) için CKD montajıyla başladı. Sonraki yıllarda tesis, Portekiz pazarı için FUSO Canter hafif kamyonun yanı sıra orta sınıf Fuso kamyon, Mitsubishi L 200 kamyonet, L 300 van ve Pajero’yu üretti.
1990 yılında tesis Portekizli ithalat şirketi Mitsubishi Motors Portekiz tarafından satın alındı. 1996 yılında Mitsubishi Motors Corporation fabrikayı devraldı ve FUSO Canter üretimine odaklanmaya karar verdi. Tesis, şirketin Mitsubishi Fuso‘nun çoğunluk hissesini satın almasının ardından 2004 yılında Daimler AG‘nin bir parçası oldu. Tesis, 2017 yılında FUSO’nun ilk akü elektrikli eCanter‘inin sınırlı seri üretimine başladı. 2023’ten bu yana Yeni Nesil eCanter seri olarak üretiliyor.
Tesis, 2022’den bu yana, tesiste yeşil elektrik üretimi ve diğer önlemler sayesinde, operasyonlarının bilançosunda CO2 nötrlüğü elde etti. Tesis, iklim pozitif bir tesis olmayı hedefliyor ve ekolojik stratejisini sürekli geliştiriyor. MFTE ayrıca yerel yeşil hidrojen üretimine yönelik teknolojileri de test ediyor. Sürdürülebilirlik alanındaki bir diğer önlem ise su tüketiminin azaltılması: MFTE’nin yeni su arıtma tesisi halihazırda proses suyunun yüzde 60’ından fazlasını arıtıyor ve üretim döngüsüne geri döndürüyor. Aynı zamanda yeşil alanların daha sürdürülebilir şekilde sulanması için optimize edilmiş yağmur suyu toplama sisteminin de çalışmaları sürüyor.
Tramagal’daki MFTE fabrikasında birçok işçi uzun süredir çalışıyor ve hatta tesiste üçüncü veya dördüncü kuşak aile üyeleri çalışıyor. Satın Alma Müdürü Paulo Simão da onlardan biri. Babası ve büyükbabası da Tramagal’da MFTE’de çalışıyordu. Oğlu Miguel de geleneği sürdürdü: Şu anda bakımda çalışıyor. MFTE, çalışanlarının dönüşüm konusunda eğitim ve gelişimine odaklanıyor. Geçen yıl MFTE, Portekiz’deki Tomar Politeknik Enstitüsü ile ortaklığını duyurdu. Tramagal bölgesindeki genç profesyonellere kariyer olanağı sağlayan yeni eğitim programı 2024 yılında başlayacak.