Michelin’den sürdürülebilir malzeme içeren onaylı iki yeni lastik

0
328
michelin_m2
Michelin, sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 58 sürdürülebilir malzeme içeren, biri otomobiller diğeri otobüslerde kullanım için iki lastik çıkarıyor.

Mobilite alanında öncü şirketlerden biri olan Michelin, yüksek seviyelerde sürdürülebilir malzeme içerecek yeni ürün gamını iki üç yıl içerisinde önden üretmeye ve pazarlamaya başlamak üzere yeni bir adım attı. Michelin, sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 58 sürdürülebilir malzeme içeren, biri otomobiller diğeri otobüslerde kullanım için iki lastik çıkarıyor. Yol kullanımı için onaylı olan bu lastikler, mevcut lastiklerle tamamen aynı performans seviyelerine ulaşıyor. Grup 2030 yılında yüzde 40’lık hedefine ulaştıktan sonra 2050 itibarıyla yüzde 100 biyolojik kaynaklı, yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerden küresel üretim yapacağı taahhüdünü karşılamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Michelin bu ilerlemeyi, doğal kauçuğun bolca kullanımına ve lastiklerine geri dönüştürülmüş karbon siyahı, ayçiçek yağı gibi yağlar ve biyolojik kaynaklı reçineler, pirinç çeltiğinden elde edilen silika ve hatta geri dönüştürülmüş çeliği dahil etmesine borçlu. Lastiklerinin geliştirme sürecine sürdürülebilir malzeme eklemek, Grubun gerçek bir taahhüdü. Bunu gerçekleştirirken performanstan hiç taviz verilmiyor ve tasarım, imalat, nakliye, kullanım ve geri dönüşüm gibi yaşam döngüsünün her adımında çevre üzerinde etki bırakmamak için her türlü gayret sarf ediliyor.

michelin_m3
Yol kullanımı için onaylı olan lastikler, mevcut lastiklerle tamamen aynı performans seviyelerine ulaşıyor.

Michelin uzmanlığına ve Ar-Ge’nin katkısına güveniyor

Belirlediği yol haritası doğrultusunda hareket eden Michelin; hem yüksek teknolojili malzeme alanındaki uzmanlığına hem de 6000 mühendis, araştırmacı, kimyager ve geliştirmeciden oluşan Ar-Ge departmanının tamamının katkısına güveniyor. 2021 yılında Michelin’in sadece bu malzemelerle 3678 aktif patent sahibi olduğu dikkat çekiyor.

Sürdürülebilir malzemeler alanında inovasyonların hızı ve doğasının yeni beceriler gerektirdiğinin farkında olan Grup, amaca yönelik bir ortaklıklar programına dahil olarak bilhassa dönüşüm ve geri dönüşüm alanlarında çığır açıcı teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırmayı amaçlıyor. Bunun örnekleri arasında; Pyrowave (r-stiren), Carbios (r-PET), Enviro (rCB), ADEME’nin katılımıyla (Fransız ekolojik geçiş ajansı) IFPEN/Axens (biyobutadien), yine ADEME ile birlikte üstlenilen Empreinte* projesi ya da Michelin’in bir dizi Avrupalı ortakla ve AB desteğiyle kullanım ömrünün sonuna gelmiş lastikleri yeni lastiklere eklenebilecek yüksek kaliteli ham maddelere dönüştürmek için sürdürdüğü döngüsel ekonomi projeleri BlackCycle ve Whitecycle gösterilebilir.

*Empreinte projesi şu anda Fransa 2030 içine dahil edilen ve ADEME tarafından yürütülen gelecek yatırımlar Programının bir parçası olarak devlet tarafından finanse ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz