Mercedes-Benz, yeni nesil Sprinter ile bir kez daha ölçütleri belirlemeye aday

2
3142

İlk iki nesli dünyanın 130 ülkesinde 3.4 milyon adetten fazla satan ve gerçek bir küresel oyuncu olan Mercedes-Benz Sprinter yenilendi. Bir taşıt üreticisinden kapsamlı bir taşımacılık ve hareketlilik çözümleri sağlayıcısına geçiş aşamasında olan Mercedes-Benz Vanları, akıllı, etkileşimli ve yenilikçi olarak nitelendirdiği üçüncü nesil Sprinter ile van sınıfında ölçütleri bir kez daha belirlemeye aday.

Otomobil seviyesinde bağlantılılık, ergonomi, güvenlik ve işlevsellik özellikleriyle dikkat çeken yeni Sprinter, yelpazeye eklenen önden çekiş seçeneğiyle birlikte bin 700’ün üzerinde temel sürümle van sınıfındaki müşterilerin tüm beklentilerine yanıt veriyor.

Arka dingildeki çelik makaslar, istek üzerine cam elyafıyla güçlendirilmiş plastikten (GRP) üretilmiş makaslarla değiştirilebiliyor. Önden ve arkadan çekişli sürümlerde elde edilebilen bu teknoloji yükleme sığasında 12 kg’lik bir artış sağlıyor.

2018 yılı şubat ayında Almanya’nın Duisburg kentinde dünya tanıtımı yapılan ve nisan ayında Hollanda’da Amsterdam ve Rotterdam arasındaki 225 km’lik bir güzergahta ticari taşıt gazetecilerinin deneme sürüşü yapma olanağı bulduğu üçüncü nesil Mercedes-Benz Sprinter; ergonomik tasarımı ve konforu, güvenlik teknolojileri, yeni bağlantılı hizmetleri ve yeni telematik nesli, verimliliği ve düşük Toplam Sahiplik Maliyeti (TCO) ile pazardaki güçlü konumunu korumayı ve sınıfının ölçütlerini belirlemeyi hedefliyor.

Üç dingil mesafesi, üç araç uzunluğu ve çeşitli gövde seçenekleriyle yükleme sığası alanında değişkenliği ve çokyönlülüğü ile dikkat çeken yeni Sprinter’in en uzun ve en yüksek tavanlı panel van sürümü yaklaşık 17 metreküplük yükleme hacmi sunuyor. 5500 kg’lik toplam yüklü ağırlığa sahip sürümde azami yükleme sığası 3150 kg’ye kadar çıkıyor.

Dizel motorlu ve arkadan çekişli Sprinter sürümleri için Avrupa pazarlarında geçerli olmak üzere azami 60 bin km ya da iki yıl bakım aralığı sunuluyor. Yeni tanıtılan önden çekişli sürümlerde ise bakım aralığı azami 40 bin km ya da iki yıl.

Farklı gövde tiplerine, farklı aktarma organlarına, farklı kabin tasarımlarına, farklı gövde boylarına, farklı tonajlara ve farklı yük bölümü yüksekliklerine sahip bin 700’ün üzerinde temel Sprinter sürümü bulunuyor. Bu çeşitlilik yeni Sprinter’i çok farklı taşımacılık ihtiyaçları ve sektörler için uygun bir araç haline getiriyor. Yelpaze uygun giriş fiyatına sahip bir şantiye aracından lüks bir minibüse kadar uzanıyor.

Radyatör ızgarasındaki Mercedes-Benz yıldızının temsil ettiği güvenlik, güvenilirlik, sağlamlık ve verimlilik ölçütlerinden ödün vermemek ve daha üretimin başından itibaren yüksek ürün niteliğini sağlamak için yeni Sprinter dokuz milyon km’den fazla test edildi. Üç motor ve yedi aktarma organı seçeneği ile donatılan prototipler, dört ülkedeki sekiz yerleşkede Finlandiya’nın aşırı soğuğundan And Dağları’nın yüksek irtifasına ve ABD’nin aşırı sıcağına kadar çok farklı şartlarda sınandı.

Sprinter kamyonetin yük bölümü özellikleri şöyle:
Standart kabin ile 5.8 metrekareden 9.2 metrekareye kadar yük bölümü alanı, çift kabin ile 4.3 metrekareden 7.7 metrekareye kadar yük bölümü alanı, standart kabin ile 2858 mm’den 4308 mm’ye kadar kasa uzunluğu, çift kabin ile 2128 mm’den 3608 mm’ye kadar kasa uzunluğu, 403 mm arka kapak yüksekliği, 5500 kg’lik sürümde 3000 kg’den fazla azami yük sığası, sekiz Europalet’e kadar alan.
Sprinter vanın yük bölümü özellikleri şöyle:
3.98 metrekareden 7.6 metrekareye kadar yük bölümü alanı, 7.8 metreküpten 17 metrekübe kadar yükleme hacmi, 2732 mm’den 4810 mm’ye kadar taban seviyesinde yükleme uzunluğu, 1787 mm azami yük bölümü genişliği, 1719 mm’den 2243 mm’ye kadar yük bölümü yüksekliği, 5500 kg’lik sürümde 3000 kg’den fazla azami yük sığası, yedi Europalet’e kadar alan.
LED lambalar yük bölümündeki görüşü iyileştiriyor. Tekerlek yuvalarının üzerine yük konulabilmesi kullanışlı yükleme hacmini ve alanını artırıyor. 5.5 tonluk sürümlerde azami yükleme hacmi 17 metreküp.
Yeni Sprinter’de internet bağlantılılığı sayesinde verimlilikte bir sıçrama yaşanıyor. Mercedes PRO connect’in en son baglantılılık seçenekleri ve hizmetleri ile yeni Sprinter, Nesnelerin Interneti’nin (IoT) bir parçası haline geliyor. Sürücü ve filo yöneticisi arasındaki basitleştirilmiş filo kontrolü ve uygun hale getirilmiş iletişim, hergün yapılan işleri daha kolay ve daha verimli hale getirmek için tasarlanan yenilikler arasında bulunuyor. Bu da filolar için tamamen yeni bir araç yönetimi seviyesini mümkün kılıyor.
Üçüncü nesil Sprinter telematik alanında tamamen yeni ölçütler belirliyor. MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedya sistemi 10.25 inçlik bir dokunmatik HD ekrana sahip. Bu ekran, direksiyondaki kontrollerle, ekrana dokunarak ya da tamamen yeni ses kontrol sistemi ile kontrol ediliyor. Merkezi ekran, burada toplanan tüm bilgi için bir iletişim merkezi. Dinamik güzergah kılavuz işlevi gibi Mercedes PRO connect hizmetleri akıllı algoritmalarla geliştiriliyor. Telematik sistem kullanıcıyı daha önceki davranışından tanıyor ve gideceği yerler, bağlantılar ya da radyo istasyonlarıyla ilgili uygun öneriler yapıyor. Ses kontrolu sayesinde, sürücü “yakıt tankı boşaldı” cümlesini kurduğunda, yeni bilgi eğlence sistemi bölgedeki ya da seçilen güzergahtaki yakıt istasyonlarını gösteriyor.

Gösterge panelinde hız göstergesi ve devir saati arasındaki büyük merkezi bilgi ekranında hız sabitleme sistemiyle, mesafe takip sistemi DISTRONIC’le, otomatik vitesin hangi konumda olduğuyla ya da sürüşle ilgili birçok bilgi veriliyor. Bu ekran, çok işlevli direksiyon simidinin sol tarafındaki kontrollerle ya da dokunmatik fare ile kontrol edilebiliyor. Hız sabitleme sistemi ve mesafe takip sistemi DISTRONIC de buradan devreye sokuluyor ve çıkarılıyor. MBUX multimedya sistemi kontrol eden dokunmatik fare çok işlevli direksiyon simidinin sağ tarafında yer alıyor. İklimlendirme sisteminin kontrolleri, telematik sistemin ekranının ve kontrol barının altında ayrı bir kontrol panelinde bulunuyor. THERMOTRONIC; fanı, hava dağılımını ve sıcaklığı otomatik olarak kontrol ediyor.

USB C tipi bağlantılar kullanılarak tabletler ya da cep telefonları kumanda panelinin hem üstünde hem de altında doldurulabiliyor. Akıllı telefonlar ayrıca kablosuz olarak da doldurulabiliyor. Alışılageldik 12 V bağlantısının yanı sıra örneğin bir notebook’a güç sağlamak için 115/230 V bağlantısı da bulunuyor.

Sürücü bölümünün ergonomisi ve konforu, ergonomik koltuklar, anahtarsız çalıştırma sistemi ve iyileştirilmiş iklimlendirme kontrolü ile daha da artırılmış.

Mercedes-Benz Vanları, üçüncü nesil Sprinter’de birçok açıdan aktarma organlarını iyileştirdi. Önden çekişli sürümlerde dokuz oranlı, tork konvertörlü yeni otomatik şanzıman ve altı oranlı manuel şanzıman arasından seçim yapılabiliyor. Büyük van sınıfındaki ilk dokuz oranlı tork konvertörlü şanzıman, yakıt tüketimi ve çeviklik arasında uygun bir denge sunarken, düşük gürültü seviyesi ve yüksek sürüş konforu ile dikkat çekiyor. Şanzımana manuel olarak da müdahale edilebiliyor. Arkadan çekişli ve tüm tekerlerden çekişli sürümlerde bulunan kendini kanıtlamış 7G-TRONIC PLUS otomatik şanzımana da manuel müdahalede bulunulabiliyor. 7G-TRONIC PLUS yumuşak vites geçişleri, düşük yakıt tüketimi ve düşük bakım masrafları sağlıyor. Deneme sürüşü sırasında kullandığımız sürümlerden biri olan Sprinter 319 CDI, 190 beygir gücündeki 3.0 litrelik V6 dizel motoru ve yedi oranlı 7G-TRONIC PLUS otomatik şanzımanıyla nerdeyse bir otomobildeki kadar yüksek sürüş keyfi verdi.

Aynı zamanda büyük van sınıfındaki tek altı silindirli motor olan 3.0 litrelik motor, yeni Sprinter’deki en güçlü dizel motor olarak 190 beygir güç ve 1600 ile 2600 devir/dk arasında 440 Nm azami tork üretiyor.
Arkadan ve önden çekişli sürümler için üç farklı güç seviyesinde dört silindirli dizel motorlar sunuluyor. 3.0 litrelik motor gibi küçük dört silindirli motorlar da common-rail doğrudan püskürtme ile donatılıyor. 2.1 litrelik dizel motor, arkadan çekişli sürümlerde 114 bg, 143 bg ve 163 bg’lik güç seviyeleriyle elde edilebiliyor. Önden çekişli sürümlerdeki güç seviyeleri ise 114 bg, 143 bg ve 177 bg.
Kendini kanıtlamış BlueTEC motor teknolojisi yayımların azaltılmasına yardımcı oluyor. AdBlue’yu egzoz sonrası sistem sürecinde kullanan SCR teknolojisi sayesinde yanmadan sonra nitrojen oksit oranı yüzde 80’nin üzerinde azalıyor. Yeni Sprinter’de AdBlue tankının 18 litreden 22 litreye çıkarılmasıyla menzil artıyor. ASSYST PLUS bakım bilgisayarı işletim maliyetlerini azaltıyor. Yağ kalitesi sürekli takip ediliyor ve dizeller için yanlış yakıt koruması pahalı hataların önüne geçiyor. Bu koruma ile yakıt deposuna kazara benzin doldurulması engelleniyor.
Halojen ön farlar
LED ön farlar
Yeni Sprinter’de arkadan ve tüm tekerlerden çekişli sürümlere ek olarak önden çekişli sürümler de sunuluyor. Önden çekişli sürümlerde yükleme hacmi 0.5 metreküp ve yükleme sığası 50 kg artarken, yükleme eşiği 80 mm alçalıyor. Önden çekişli sürümlerin azami çekme sığası ise 2 ton. Önden çekişli Sprinter, 3.0 tondan 4.1 tona kadar üç toplam yüklü ağırlık seçeneği ve 3259 ya da 3924 mm’lik dingil mesafeleriyle alınabiliyor. Önden çekişli sürüm özellikle araç az doluyken ya da boşken daha avantajlı. Bu durumlarda ön dingilin üzerindeki ağırlığın nispeten yüksek olması çekişi ve yönlendirmeyi iyileştiriyor. Bu da yeni Sprinter’in zorlu zeminlerle ya da buz ve karla daha iyi başa çıkması anlamına geliyor.
Önden çekişli yeni Sprinter
Önden çekişli yeni Sprinter
Arkadan çekişli yeni Sprinter, 3.0 ve 5.5 ton arasında bir toplam yüklü ağırlığa sesleniyor. Toplam yüklü katar ağırlığı ise izin verilen azami treyler ağırlığı ile 8.75 ton. 3250 mm’den 4325 mm’ye kadar beş dingil mesafesi seçeneği bulunuyor. Araç uzunluğu ise 5267 mm ile 7367 mm arasında değişiyor. Toplam yüklü ağırlığı 3.5 ton olan  panel vanın araç yüksekliği 2360 mm ve 2831 mm arasında seçilebiliyor. Yolcu taşımacılığına seslenen Sprinter’e azami 20 koltuk yerleştirilebiliyor. Arkadan çekişli sürümde çekişin ve yönlendirmenin ayrılması sayesinde yüksek sürüş konforu, daha küçük dönüş çapı ve daha çevik yol tutuş gibi faydalar elde ediliyor. Arkadan çekiş, ayrıca treyler çekerken ve araç tam yüklüyken daha iyi kontrol sağlıyor. Azami çeki sığası ise 3.5 ton. Arkadan çekişte sunulan gövde tipleri ise panel van, tek ya da çift kabinli şasi ve Sprinter Tourer.
Arkadan çekişli yeni Sprinter
Arkadan çekişli yeni Sprinter
Sprinter Tourer
Sprinter Tourer
Tüm tekerlerden çekişli sürümde çekiş torku yüzde 65 arka dingile ve yüzde 35 ön dingile aktarılıyor. Zorlu arazi şartlarında ya da inşaat alanlarında sürüş için ön yaklaşma ve arka uzaklaşma açıları artırılıyor. Seçilebilir tüm tekerlerden çekiş özellikle zorlu hava şartlarında ya da kötü yol koşullarında sürüş güvenliğini ve sürüş dinamiğini iyileştiriyor. Tüm tekerlerden çekişli sürümlerde de 7G-TRONIC PLUS otomatik şanzıman sunuluyor.
Yeni Sprinter’in sürüş destek sistemlerinin arasında radar temelli mesafe kontrol sistemi DISTRONIC, etkin fren yardımcısı ABA (Active Brake Assist), etkin şerit takip sistemi (Active Lane Keeping Assist) ve yorgunluk uyarısı (ATTENTION ASSIST) de yer alıyor.
DISTRONIC
Park Pilotu, manevraları kolaylaştımak için 360 derecelik kamerayı içeriyor.

Geri görüş kamerası görüntüyü dikiz aynasında gösteriyor.
Yeni silecek sistemi, silecek kolu boyunca uzanan fıskıyeler ile silecek silgisinin önündeki tüm alana su püskürterek çok daha etkin bir temizlik sağlıyor ve görüşü iyileştirerek güvenliği artırıyor.
Avrupa’da pazara sunulan tüm dizel motorlar manuel ya da otomatik şanzımanla elde edilebiliyor ve Euro 6 ölçütlerini karşılıyor. ABD ve Kanada’da motor yelpazesine güçlü bir benzinli motor ve dokuz oranlı otomatik şanzıman ekleniyor.
Yeni Sprinter’i elektrikli aktarma organlarıyla donatan Mercedes-Benz Vanları, 2019 yılında eSprinter’i pazara sunacak.
Yeni eSprinter yüksek tavanlı panel van olarak satın alınabilecek. Toplam yüklü ağırlığı 3500 kg, toplam uzunluğu 5932 mm, dingil mesafesi 3924 mm ve azami yük hacmi 10.5 metreküp olan eSprinter’in 55 kWh sığalı aküleri tam yükte ve düşük hava sıcaklıklarında yaklaşık 150 km’lik menzil sağlıyor. Aküler, 7.2 kW’lik azami güçle sekiz saatte doldurulabiliyor. Bu konfigürasyonda 900 kg’lik azami yükleme sığası elde ediliyor. Menzilin daha az önemli olduğu uygulamalar için ikinci bir akü sığası seçeneği sunuluyor. 41 kWh sığalı aküler yaklaşık 115 km’lik menzil sağlıyor ve azami yükleme sığasını 140 kg artırarak 1040 kg’ye çıkarıyor. DC hızlı dolum istasyonu kullanalmadığı takdirde aküler altı saatte dolduruluyor. Eğer hızlı dolum istasyonu kullanılırsa 45 dk içinde akülerin yüzde 80’i doldurulabiliyor.
84 kW güç ve 300 Nm azami tork üreten elektrikli tahrik sistemi dizel motorlara eşdeğer bir performans sunuyor. Kentiçinde 80 km/s’lik azami hız seçilirse menzil artıyor. Daha yüksek hız isteyenler içinse 120 km/s’lik azami hız seçeneği bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz